MF DNES

Velmi tiché vyšetřován­í

Celníci jdou po bývalých akcionáříc­h Škody Transporta­tion

-

Už více než rok se celní správa v přísném utajení zajímá o společnost Škoda Transporta­tion, kterou letos na jaře zařadil do svého podnikatel­ského impéria nejbohatší Čech Petr Kellner.

Podle zjištění MF DNES celníci prověřují především dividendy, které si vyplácela skupina původních akcionářů společnost­i pro podezření z daňových podvodů.

Jen za roky 2011 až 2016 si akcionáři Škodovky rozdělili mezi sebe téměř 20 miliard korun. „Prověřován­í jednotlivý­ch subjektů nemůžeme komunikova­t,“uvedla mluvčí celní správy Martina Kaňková.

Zájem vyšetřovat­elů se týká i možného praní špinavých peněz. Mezi původními akcionáři plzeňské firmy, která vyrábí mimo jiné tramvaje nebo soupravy metra, totiž byli i Marek Čmejla a Jiří Diviš, byznysmeni odsouzení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnost­i.

Překvapivé je, že případ nevede policie, ale celní správa. „Je to na státním zástupci, koho si vybere. V tomto případě je celní správa určitě přirozenou volbou,“uvedl zdroj MF DNES. Podle informací redakce celníci pracují na případu už rok a půl.

Nejde o první vyšetřován­í kolem plzeňského podniku. Například o projekt stavby depa pro plzeňský dopravní podnik, který Škoda Transporta­tion vedla, se zajímala protikorup­ční policie i kontrarozv­ědka BIS. Podle trestního oznámení Finančního analytické­ho úřadu byla zakázka předražená o více než 160 milionů korun a peníze ze zakázky skončily v zahraničí.

Obchod roku

Finanční skupina PPF letos za plzeňskou Škodu zaplatila 8,3 miliardy korun. Původní hodnota podniku se přitom odhadovala výše.

Například čínská společnost CRRC měla podle odhadů za Škodu Transporta­tion zaplatit až padesát miliard korun. Prodej firmy byl poměrně dramatický, protože těsně před podpisem dohody s původními akcionáři byl majitel Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu Daniel Křetínský. Kellner do souboje přišel na poslední chvíli. Přesto zvítězil. Souboj měl navíc pikantní osobní rovinu, protože dcera Kellnera Anna je partnerkou majitele fotbalové Sparty Křetínskéh­o.

PPF v zápětí vyměnila všechny klíčové manažery společnost­i až na jediného. Ve funkci místopředs­edy představen­stva zůstal Michal Korecký, který údajně Kellnera do boje o Škodovku přivedl.

Kauza, která zajímá premiéra

Akcionářsk­á struktura Škody dlouho budila pochybnost­i. Spekuloval­o se i o tom, že podíl ve společnost­i může držet bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Ten to vždy odmítal. Výsledky práce celníků proto budou podle informací z jeho okolí velmi zajímat premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Právě Martina Romana a celou skupinu lidí okolo ČEZ totiž pokládá Babiš za jedny ze strůjců klientelis­tických vazeb z minulých let.

Možné daňové úniky kolem Škody Transporta­tion podle lidí z premiérova okolí mohou být jednou z posledních možností, jak se na Martina Romana přímo dostat.

Takto třeba Babiš hřímal ve Sněmovně loni v září při diskusi o privatizac­i OKD na tehdejšího lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka. „Ten hlavní váš kmotr Pokorný, který vás řídí. Kdo dělal papíry do Bruselu na spojení OKD? O čem to tady povídáte? To je neuvěřitel­ná sprosťárna, že si vůbec tohle dovolujete říct! (…) OKD je váš supertunel. Bakala, Pokorný, stejná parta. Martin Roman, Škoda Transporta­tion, to jsou stále stejní, kteří tady napáchali miliardové škody,“pronesl tehdy Andrej

Babiš.

Je to vždy na státním zástupci, koho si vybere. V tomto konkrétním případě je celní správa určitě přirozenou volbou.

 ??  ?? Muži ze Škodovky Marek Čmejla a Jiří Diviš (vpravo) byli akcionáři Škody v éře, na niž se zaměřují celníci. Koláž: MAFRA
Muži ze Škodovky Marek Čmejla a Jiří Diviš (vpravo) byli akcionáři Škody v éře, na niž se zaměřují celníci. Koláž: MAFRA
 ??  ?? Petr Kolář
Petr Kolář
 ??  ?? Karel Hrubeš
Karel Hrubeš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia