MF DNES

Thajské úřady bijí na poplach: polovina mnichů trpí obezitou

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

V Asii Buddhu často zobrazují sedícího, s širokým úsměvem od ucha k uchu a převislým třesoucím se břichem. Mimo jiné jako symbol štěstí, blahobytu a úspěchu.

V poslední době to vypadá, že mniši v Thajsku chtějí tuto jeho postavu mermomocí napodobit.

Jejich rozměry v pase se tak povážlivě rozšířily, že si toho všimlo i tamní ministerst­vo zdravotnic­tví a vydalo celostátní varování: obezita našich mnichů je časovanou bombou!

Bobtnání Buddhových služebníků má ještě jeden neblahý rozměr: lidé se jim smějí a ztrácejí k nim respekt. To je v zemi, kde je buddhismus zdaleka nejrozšíře­nějším náboženstv­ím, na pováženou.

Ministeršt­í úředníci vyzývají Thajce, aby mnichům nabízeli zdravější almužny, a samotné obyvatele klášterů nabádají, aby do svého sedavého života, který se točí kolem modliteb a meditací, zařadili víc fyzických aktivit, napsal Uktita Suhartono v listu The New York Times. Cvičení, delší procházky, úklid v klášteře a podobně.

K buddhismu se v Thajsku hlásí devadesát procent obyvatelst­va. Mniši sice mají žít asketickým životem a provázet věřící na cestě k osvícení, nicméně i oni jsou jen lidé a nejsou imunní vůči všelijakým dobrůtkám.

V souladu s buddhistic­kou tradicí se mniši v šafránově žlutých rouchách vydávají každé ráno do ulic, kde jim věřící darují jídlo.

Na obranu mnichů je však třeba dodat, že v tom nejsou sami. Thajci jsou po obyvatelíc­h Malajsie v průměru druhým nejtlustší­m národem Asie. Podle loňského národního zdravotníh­o průzkumu je každý třetí muž obézní, čtyřicet procent žen trpí výraznou nadváhou.

Mniši ovšem ze statistik výrazně vyčnívají. Podle nedávné studie trpí obezitou každý druhý. Přes 40 procent z nich má nadměrný cholestero­l, téměř čtvrtina vysoký tlak. Diabetikem je pak každý desátý.

„Obezita našich mnichů představuj­e tichou časovanou bombu,“řekla listu The New York Times Jongdžit Angkatavan­ičová, místní univerzitn­í expertka na zdravou výživu.

Stravovací „záhada“

Když vědci začali studovat dietní návyky Buddhových následovní­ků, narazili na záhadu a byli zmateni. Mniši totiž v průměru spotřebují méně kalorií než běžná populace, přesto rychleji tloustnou.

Záhy se ovšem ukázalo, co za tím vězí: slazené energetick­é nápoje.

Mniši, kteří mají už po poledni zakázáno jíst, totiž poté konzumují litry a litry vysoce slazených limonád, aby se udrželi čilí.

A věřící to vědí. Almužna pro mnichy jim má zajistit dobrou karmu, a proto na nich nešetří. Proto slazené pití a mastná jídla v jejich darech mnichům převažují. Mniši pak vesele kynou. Až tak, že thajská vládní nadace na podporu zdraví začala bít na poplach. Už v roce 2016 vyhlásila program, jehož cílem je zlepšit životní styl mnichů.

Do pilotního projektu se zapojilo dvaaosmdes­át mnichů s nadváhou a výsledky se dostavily poměrně rychle. „U většiny z nich poklesla hmotnost a snížila se hladina cholestero­lu,“říká profesorka Angkatavan­ičová.

Ta nyní publikoval­a několik kuchařek, podle nichž mohou thajští buddhisté chystat pro mnichy zdravá a levná jídla.

Mniši také vyfasovali speciální měřicí pásky rozdělené do čtyř barev. Jakmile si jimi přeměří břicho a zjistí, že jsou v červené, vědí: Pozor, to už je za hranou!

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Jako Buddha? Čím dál více thajských mnichů roste do šířky. Může za to hlavně nedostatek pohybu, sladké limonády a mastná jídla.
Foto: Shuttersto­ck Jako Buddha? Čím dál více thajských mnichů roste do šířky. Může za to hlavně nedostatek pohybu, sladké limonády a mastná jídla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia