MF DNES

Britové po tvrdém brexitu: Na shledanou, světe

Brexit neznamená jen odluku Británie od Unie. Pokud proběhne bez dohody, půjde také o odluku Británie od zbytku světa.

-

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Co měla být největší výhra Britů po brexitu, může být jejich největší past. Pokud se totiž Británii nepodaří s Evropskou unií vyjednat novou podobu budoucí spolupráce, ocitne se v právním vzduchoprá­zdnu.

Koncem března naráz přestanou platit stovky mezinárodn­ích smluv a dohod, které jako celek během posledních desetiletí vyjednala Evropská unie a které se vztahují také k fungování britského státu. Ty se týkají všeho od leteckého spojení přes Atlantik, oprav jaderných elektráren až po dovoz léků a potravin.

Británie sice může zkusit oprášit své původní dohody před rokem 1973, kdy se stala členem EHS, předchůdce Evropské unie, ale mnohé z nich budou zastaralé. Další rovnou neexistují­cí.

Čas se přitom rychle krátí. K dokončení finální odchodové dohody Británie z EU zbývají nanejvýš už jen tři měsíce. Přesto je tato smlouva zatím stále v nedohlednu.

I pokud by se ji přece jen podařilo ještě narychlo připravit, není zaručeno, že projde schvalován­ím v britském parlamentu.

Britská vláda soustavně potvrzuje, že má v úmyslu odejít z EU ke dni 29. března 2019, tedy ve chvíli, kdy vyprší dvouletá lhůta po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy. Právě v tento den v roce 2017 britský velvyslane­c při EU Tim Barrow osobně předal britský rezignační dopis do rukou předsedy Evropské komise Donalda Tuska.

Jednání mezi Británií a EU postupují pomalu a v současnost­i není Bez Unie bude lépe? pravděpodo­bné, že bude vůle vše ještě více natahovat a lhůtu pro přípravu finální dohody prodloužit.

Krásné nové dohody

vyjednat nejméně 759 dohod se 168 státy, jen aby Británie zůstala alespoň v pozici, v níž je nyní.

Za poslední desetiletí Evropská unie jako celek domluvila smlouvy popsané na statisícíc­h stran, které se zabývají v podstatě všemi aspekty fungování státu. Od pravidel pro letecké spojení mezi Evropou a USA přes rybolov ve vodách u pobřeží Jižní Ameriky až po zemědělsko­u obchodní výměnu s Islandem.

Tyto dohody navíc Británie bude vyjednávat pod časovým tlakem. Přinejmenš­ím některé státy také budou chtít využít situace a v nových smlouvách získat výhody, které

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Příznivci Brexitu před dvěma lety věřili jen v samé výhody. Ukazuje se, že odchod z EU bude znamenat vyjednat nové smlouvy s celým světem.
Foto: Profimedia.cz Příznivci Brexitu před dvěma lety věřili jen v samé výhody. Ukazuje se, že odchod z EU bude znamenat vyjednat nové smlouvy s celým světem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia