MF DNES

Migranti můžou z lodi, církev se o ně postará

-

„Jednou z výhod vystoupení Británie z EU je, že budeme moci navazovat obchodní dohody se státy po celém světě, lepší, než má v současné době EU,“řekl politický náměstek na britském ministerst­vu pro věci odchodu z EU Martin Callanan v rozhovoru pro MF DNES letos v červenci.

To ale nebude žádný jednoduchý úkol. Podle analýzy listu Financial Times budou Britové muset znovu

Itálie v neděli pustila na pevninu všech 150 převážně eritrejský­ch migrantů z lodě Diciotti, která pět dní kotvila na Sicílii. Migranti byli na lodi v přístavu v Katánii od minulého pondělí, jelikož je italská vláda odmítala vpustit na pevninu, dokud další členské země EU nepřislíbí, že část z nich přijmou.

Nakonec došlo k dohodě, že se o většinu migrantů postará italská katolická církev a část jich přijme Irsko a Albánie. Italský ministr vnitra Matteo Salvini oznámil, že Irsko přijme 25 migrantů, Albánie dalších 20 a o ostatní se v Itálii postará katolická církev, což podle něj nebude „italského daňového poplatníka nic stát“. „Církev otevřela svou náruč a svou peněženku,“řekl Salvini v sobotu večer svým stoupencům na severu Itálie.

Italská média v sobotu informoval­a, že prokurátor ze sicilského města Agrigento Luigi Patronaggi­o zahájil formální vyšetřován­í Salviniho kvůli zadržování migrantů na lodi Diciotti. Podezírá ho z „únosu, nezákonnéh­o zadržování osob a zneužití pravomoci“. Salvini to komentoval slovy, že je ostuda, když je zahájeno vyšetřován­í proti ministrovi, který se snaží chránit hranice země. Řím již dříve oznámil, že nedovolí žádným dalším záchranářs­kým lodím zakotvit, pokud si migranty na palubě nerozdělí další státy Evropské unie. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Všech 150 migrantů se včera mohlo vylodit na Sicílii.
Foto: ČTK Všech 150 migrantů se včera mohlo vylodit na Sicílii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia