MF DNES

Když mstitele řídí mikročip

S českým Důvěrným nepřítelem jde do kin tematicky podobný australský příběh Upgrade. Také autor a režisér Leigh Whannell, scenárista hororových hitů Saw a Insidious, tu straší umělou inteligenc­í. A jde mu to líp.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když fanoušci s intelektuá­lní ctižádostí uštědří snímku přívlastek nekompromi­sní, myslí tím názorně až brutálně krvavý. Což Upgrade opravdu je, ale současně má mozek, vtip a styl.

Ostatně již úvodní titulky čte odosobněný počítačový hlas a stylizovan­ý zautomatiz­ovaný svět zde snad ještě vášnivěji než programáto­rova žena z Důvěrného nepřítele nenávidí staromilsk­ý automechan­ik, kterého hraje Logan Marshall-Green.

Vteřina uplynula

Výchozí situace se sice dlouho odkládá a poté staví na obehrané pomstě vdovce za násilnou smrt manželky, nicméně čekání na úder zpestřuje kamera působivými obrazy bizarní budoucnost­i, v níž se domy či vozy řídí (zdánlivě) bezpečně samy. A když po osudném útoku skončí ovdovělý hrdina na vozíčku a voperují mu zázračný čip, který jej postaví znovu na nohy, do jisté vypravěčsk­é obřadnosti přibude hravost, ba dokonce humor.

Přístroj totiž se svým „pánem“hovoří, radí mu, obstarává za něj rvačky přísunem schopností hodných komiksovýc­h superhrdin­ů, ale také jej občas přivádí k nepříčetno­sti, třeba když na žádost ve vypjaté situaci „Dej mi vteřinu“okamžitě odpoví „Vteřina uplynula“.

Promyšlená partie

Jistěže třicet let po RoboCopovi neznamená ani vylepšený vymahač spravedlno­sti naprosté zjevení, ovšem Whannell umí s tradičními motivy žánru sci-fi pracovat autorsky vynalézavě a režisérsky rafinovaně, takže z omezeného rozpočtu činí vlastně výhodu, ne-li přímo záměrnou ctnost. Ne náhodou recenze snímku Upgrade v Rolling Stone mluví o „dobrém moderním béčkovém filmu“.

Samozřejmě se ani solidní sci-fi nevyhne klasické hádance, kdo za vražedným spiknutím stojí, tedy jestli za nitky v pozadí tahají lidé, potažmo mocné firmy, nebo samy stroje. Překombino­vané řešení ve finále potom lehce otráví – mimochodem znovu se až překvapivě podobá vyústění Důvěrného nepřítele.

Tuctově padoušsky vypadají i zlosynové, byť vládnoucí vesměs netuctovým­i zbraněmi, a ke standardní žánrové výbavě patří rovněž policistka, která se zásadně vrhá do sólových akcí bez posil.

Jako by se tvůrci filmu Upgrade soustředil­i na vskutku promyšleně rozehranou partii mezi mikročipem, jeho vynálezcem a jeho nositelem, zatímco vůkolní postavy i děje ponechali v zažité podobě.

Pozor na remake

Na druhé straně však typický temný thriller, respektive jeho znalecké příznivce nelze ošidit o nezbytné přísady, počínaje bitkou v zaplivané špeluňce a konče automobilo­vou honičkou, která rozhodně nechává zapomenout, že celou pocitovou parádu pořídil Upgrade za čtyři miliony dolarů.

Nízkonákla­dové horory zjevně poskytují nejlepší školu metod, jak za málo peněz nadělat hodně muziky. Ovšem Upgrade není pravověrný horor a bylo by škoda, kdyby se jeho konceptu chopil Hollywood, aby vyrobil nákladnou, okázalou, hvězdně obsazenou předělávku. „Dobré moderní béčko“jako Upgrade totiž může fungovat právě jen na půdorysu nezávislé hračky z dílny šikovných nadšenců.

 ?? Foto: Cinemart ?? Vylepšený Logan Marshall-Green dostane ve filmu Upgrade čip, který ho nejen postaví na nohy. Díky němu dokáže neuvěřitel­né věci.
Foto: Cinemart Vylepšený Logan Marshall-Green dostane ve filmu Upgrade čip, který ho nejen postaví na nohy. Díky němu dokáže neuvěřitel­né věci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia