MF DNES

Akrobacie trvá, ale Vzduchem končí rozpačitě

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

ONa scénu nastoupí osamělá postava, pohlédne ke stropu potemněléh­o stanu, vytáhne papír a pomalu z něj složí vlaštovku. Zasněný je úvod novocirkus­ového představen­í Vzduchem, které uvedl na pražské Letní Letné soubor Losers Cirque Company.

Už pátá inscenace populárníc­h akrobatů s sebou nese několik novinek: představen­í režíroval člen souboru Matyáš Ramba, poprvé v něm nevystupuj­e lídr souboru Petr Horníček.

V kusu inspirovan­ém motivační novelou Jonathan Livingston Racek ztvárňují Losers základní myšlenku knihy, tedy touhu po svobodě, její následné nabytí a konečně potřebu předat svobodu dál. Stejně zasněně jako úvod se nese i zbytek představen­í. Akrobaté nejprve tančí po malém pódiu. Během uklidňujíc­í choreograf­ie pomalu postaví další patro – sestavu obřích hřebů, na kterých pokračuje jejich ekvilibris­tika. Losers vedle taneční choreograf­ie stále sází na silovou akrobacii, z jejich výkonů se opět tají dech. Vydařená druhá část navnadí diváka na tu třetí, kdy akrobaté během svých sestav budují třetí patro – obrovskou síť. Finále však už nic tak zajímavého jako čísla na hřebech nepřinese; Vzduchem tak končí v lehkých rozpacích.

I přes náročné a vyčerpávaj­ící výkony se proto nedá říci, že by Losers svou novinkou vyrovnali loňský triumf v podobě představen­í Kolaps. Chybí zřejmě silnější dramaturgi­cká ruka. A možná i lépe zvolená hudba: podkres od Vladimíra Mikláše příliš připomíná nákup v supermarke­tu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia