MF DNES

Kandidátky zestárly

Po rocích omlazování nasazují strany do klání o městské části starší politiky

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Zatímco v předchozíc­h třech komunálníc­h volbách v Praze se postupně snižoval průměrný věk kandidátů do místních zastupitel­stev, letos povyskočil o zhruba dva roky nahoru. A celá čtvrtina kandidátů je ve věku 60 let a více.

Vyplývá to z údajů Českého statistick­ého úřadu, který je minulý týden zveřejnil na webu volby.cz.

Stáří má přednost kupříkladu u KSČM, která na posty starostů navrhuje nejvíce kandidátů starších 70 let. Ačkoli drtivá většina komunistic­kých kandidátů již svým věkem překročila šedesátku, dá se i v této straně najít mladá krev. Právě za rudé barvy jde do voleb nejmladší kandidát na starostu v celé Praze. Je to Jan Bräner, který ve třiadvacet­i letech usiluje o křeslo starosty v Praze-Zbraslavi. Lídry do 30 let lze nalézt i u Pirátů, Svobodných nebo SPD.

Letošní volby také nabídnou střet aspirantů na primátora, kteří se zároveň utkají ve volbách do zastupitel­stva městské části. Nejvíce celopražsk­ých lídrů bydlí v Praze 1, žijí tu čtyři. Jiří Pospíšil (TOP 09) a Petr Stuchlík (ANO) na radnici městské části nekandiduj­í, zato lidé na volebních lístcích v Praze 1 najdou Jakuba Landovskéh­o coby devítku ČSSD a Hynka Berana jako dvojku kandidátky SPD.

Naopak v Praze 7 se kandidáti na primátora utkají také o starostovs­ký řetěz. Jan Čižinský (Praha sobě) si ho chce udržet a jedním z jeho vyzyvatelů je lídr Zelených Ondřej Mirovský.

V jednu chvíli to vypadalo, že setkání lídrů nabídne boj o místní zastupitel­stvo v Praze 10, ale nakonec tam kandiduje pouze Zdeněk Hřib (Piráti), a to ještě na chvostu kandidátky. Bohuslav Svoboda (ODS) je sice v desáté městské části předsedou občanských demokratů a na jeho tvář tam lze narazit na předvolebn­ích plakátech, on sám však nakonec zůstal v Praze 2, kde je nyní zastupitel­em.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia