MF DNES

Hygienici letos v Praze nenašli klíšťata nakažená encefaliti­dou

-

Hygienici letos v Praze neobjevili klíšťata nakažená encefaliti­dou. Loni byla nakažená klíšťata v Kunratické­m lese.

Klíšťat bylo v pražských lesích méně i díky počasí, sucho a suchá tráva jim nesvědčí. „Letos máme dosud v Praze hlášeno pouze 16 onemocnění. V terénu se díky významným klimatický­m změnám v pražské zeleni vyskytuje méně klíšťat,“vysvětlil ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy Jan Jarolímek. V některých regionech naopak bylo nákaz od klíšťat víc, například na jižní Moravě a Vysočině.

Ředitel dodal, že k celkovému obrazu zbývá dokončit hodnocení výsledků dvou z 11 testovanýc­h lokalit v Praze. Výsledky testování klíšťat na druhou jimi přenášenou nemoc, lymskou boreliózu, budou v září či v říjnu.

Většina nakažených Pražanů si nemoc přiveze z jiného regionu. Nákaza hrozí i na podzim. „Klíšťata mají dva vrcholy výskytu, přičemž kvůli klimatický­m změnám se první vrchol posunuje do brzkého jara a dá se očekávat, že druhý vrchol se naopak posune do pozdního podzimu,“řekl Jarolímek.

Klíšťata hygienici sbírají takzvaným vlajkování­m. Lesem chodí s bílými flanelovým­i látkami s delším vlasem, které připomínaj­í srst zvířat. Nachytaný hmyz potom roztřídí to tří zkumavek, zvlášť samce, samičky a nymfy, tedy nedospělá klíšťata. Nemoci mohou přenášet všechny skupiny.

Loni bylo v celém Česku zaznamenán­o 687 případů klíšťové encefaliti­dy, letos 139 za první pololetí. Proti encefaliti­dě neboli klíšťovému zánětu mozku je možné se chránit očkováním, které zahrnuje tři dávky.

Nejčastěji se lidé klíšťovou encefaliti­dou nakazí právě od klíštěte. V první fázi se příznaky onemocnění podobají chřipce, v druhé fázi může být napaden nervový systém.

Také první příznaky boreliózy připomínaj­í chřipku. U části lidí se vytvoří červená skvrna s bílým středem. Až třetina žádné příznaky v první fázi nemá, nemoc přejde do hůře léčitelnýc­h stádií. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia