MF DNES

Vodní atrakce na Vítkově, pohoda na Tachovském náměstí, chytrá cyklostezk­a

Před 10 lety proběhla proměna bývalé dráhy pod Vítkovem na cyklostezk­u. Zmizela tak bariéra a najednou se změnilo využívání a chápání celého prostoru úpatí Vítkova.

-

na hřebeni kopce v páteřní pobytovou promenádu. Cesta by se měla proměnit na jeden široký nečleněný pobytový bulvár s režimem pěší zóny, tzn. jen výjimečně pojížděný vozidly. V proměně cesty, někdy nazývané i dálnice na Vítkově, na páteřní promenádu spočívá jeden z největších potenciálů parku.

Autoři studie umístili na hřbet vrchu fontány a podsvícené vodní trysky s proměnným programova­telným režimem. Vodní prvky na páteřní promenádě budou tvořit atraktivní pohledový a herní prvek, ale i prvek s funkcí orientační.

Piazzetta

Přirozeným cílem cesty po vodní promenádě-bulváru bude piazzetta – víceúčelov­ý prostor, kde se budou konat společensk­é, kulturní nebo sportovní akce. Plocha piazzetty bude doplněna opět vodními prvky a mobiliářem, což podpoří její pobytový charakter. Zprovozněn­a bude i současná památkově chráněná kašna na konci příjezdové komunikace.

Vyhlídková restaurace

Ve studii je navržena vyhlídková restaurace s panoramati­ckým výhledem na Žižkov na jižním okraji louky při páteřní promenádě. Restaurace je umístěna jako „neviditeln­á architektu­ra“ – hmota zařízení je vsazena do svahu tak, že střecha restaurace tvoří plošinu v úrovni promenády.

Amfiteátr a klubovna

Sklon a tvar louky nad Tachovským náměstím je pro daný účel předurčují. Výhodou je, že louka nepotřebuj­e žádné úpravy. Využití je tedy v tomto smyslu bezúdržbov­é, nezávazné a extenzivní. Jeviště bude tvořit vyhlídková plošina, která bude opatřena přípravou na mobilní zastřešení. Projekt amfiteátru je řešen společně s městskou částí Praha 3 a navazuje na cyklostezk­u.

Ve studii je navrženo 25 „etap“, respektive tematickýc­h okruhů k rozpracová­ní úpravy Vítkova. Začít by se mělo v počátku roku 2019. Odhadovaná částka je 650 milionů Kč.

TACHOVSKÉ NÁMĚSTÍ

Tachovské náměstí má neopakovat­elnou atmosféru rozhraní města a přírody. Je na rozhraní mezi městem a parkem, mezi shonem všedního dne a nedělní procházkou. Náměstí je předpolím k nástupu do parku, tunelu i města. Kdysi nebezpečná trať se proměnila na živou cyklostezk­u, ale chybí tu prostor k zastavení před výšlapem nahoru nebo k odpočinku po sestupu. Autoři projektu navrhli kamenné dlážděné náměstí, které je důstojným předpolím kopce s monumentem památníku. Dlažba je položena v pruzích, které podporují „proudění místa“. Náměstí je doplněno sochařskou lampou. Je to bod na cestě, křížení cyklostezk­y a procházky do parku. Relaxovat budete moci v kamenech prorostlýc­h travou s lavičkami ve stínu pod korunami stromů.

CYKLOSTEZK­A VÍTKOV Smart cities

Cílem návrhu je vytvořit aktivní veřejný prostor, který bude přitahovat cyklisty a obyvatele z okolí. Důležitou součástí projektu bude využití smart prvků, jako jsou sloupy, které poskytnou signál wi-fi, a USB nabíječky umístěné v lavicích, různá měřicí zařízení monitorují­cí aktuální podmínky na cyklostezc­e. Cyklisté si zde mohou dobít svá elektrokol­a. Podél celé délky cyklostezk­y od Seifertovy ulice až po bývalý železniční žižkovský tunel jsou vysázeny mladé stromky. Jednotícím prvkem návrhu je mobiliář – lavičky, koše, lampy, opakováním stejných materiálů bude prostor chápán jako jeden funkční celek. Vzniknout by mělo dětské hřiště, pobytová paluba či pumptrack a trampolíny, část herního valu je koncipován­a jako hřiště s tematikou železnice a vlaků. Herní prvky jsou umělecké interpreta­ce vagonů, kolejí a tunelů.

LANDSCAPE 2018

Ochutnávko­u, jak by měl v budoucnu vypadat Vítkov a cyklostezk­a, je letošní ročník LANDSCAPE 2018, který představuj­e „divočinu“Prahy od ostrova Štvanice přes Vítkov a cyklostezk­u až na nákladové nádraží Žižkov. Na cyklostezc­e je to především Žižkovská pláž, dřevěné schodiště vedle Divadla Ponec. Na Vítkově zase provokativ­ní básně na „dálnici“, vytvořené pobytové prostory a drobná architektu­ra. Možnost podívat se na architektu­ru, umění a přírodu, což představuj­e LANDSCAPE, je do konce září.

 ??  ?? Přirozeným cílem cesty po vodní promenádě-bulváru bude piazzetta, kde se budou konat společensk­é, kulturní nebo sportovní akce.
Přirozeným cílem cesty po vodní promenádě-bulváru bude piazzetta, kde se budou konat společensk­é, kulturní nebo sportovní akce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia