MF DNES

Ve spolupráci s jazykovými instituty z příslušnýc­h zemí připravíme metodické standardy pro výuku světových jazyků a rozšíříme možnosti dalšího vzdělávání pedagogů

-

Zprostředí praxe se čím dál častěji ozývají hlasy volající po další decentrali­zaci a posílení autonomie škol, případně specificky jejich ředitelů. Aktivní a důsledný zřizovatel přitom dle mnohých dokáže ze školy udělat takové místo na poli vzdělávání, které nemá konkurenci široko daleko, což mnohdy ředitel sám nedokáže.

V Praze 3 sázejí na rozumné hospodařen­í a úzkou spolupráci a taková cesta se jim očividně vyplácí, již za relativně krátké období od zvolení nové rady na počátku června se jim podařilo dosáhnout úspor v řádu statisíců.

Některé školy stagnují, jiné vzkvétají

Převládnut­í decentrali­zace v českém školství se především v 90. letech minulého století projevilo zejména zrušením osnov a reorganiza­cí školství, ale přinesla s sebou i takové problémy, jakým je například riziko politizace výběru ředitelů. V praxi se výsledek projevil nerovnoměr­ně. Některé školy vzkvétají a jiné stagnují, či ještě hůř, jen s velkým úsilím získávají nové žáky. Část problémů, zejména ty spojené s financován­ím, chce stát řešit opuštěním dosavadníh­o systému přerozdělo­vání prostředků založeného na počtu žáků.

„Teprve čas ukáže, do jaké míry tato změna skutečně povede k narovnání někdy i značných rozdílů mezi regiony. Na první poznatky si nakonec budeme muset počkat o rok déle,“míní Lýdia Říhová. Osobně se věnuje školství celý život, dlouhé roky byla pedagožkou a pracovala také jako ministersk­á úřednice. Teď působí jako místostaro­stka Prahy 3 pro školství, volný čas, spolkovou činnost a dotační politiku a školství je jedním z hlavních témat, kterým se soustavně věnuje.

Podle svých slov Říhová chápe tlak na posílení autonomie škol. „Pokud škola funguje, vykazuje převis poptávky a nadprůměrn­é výsledky ve srovnávací­ch testováníc­h a úspěšnosti žáků v přijímacíc­h zkouškách, může se po právu cítit zbytečně svazována. Podobně tomu může být i u školy, která se potýká s obtížemi a nemá potřebný prostor k jejich účinnému překonání,“vysvětluje.

Pohled z perspektiv­y školy ale srovnává s perspektiv­ou zřizovatel­e: „Jeho úloha nespočívá pouze ve jmenování ředitelů a sestavován­í rozpočtu. Školy patří k jádru občanské vybavenost­i. Zřizovatel je proto nutným garantem jejich kvality a má zasahovat tam, kde si jednotlivé školy nemohou poradit samostatně.“

Řešení? Úzká spolupráce obou stran

Střet těchto takřka neslučitel­ných stanovisek je s blížícím se novým školním rokem a komunálním­i volbami čím dál častějším tématem diskusí. Říhová však tvrdí, že obě hlediska mohou být přínosná. Řešení vidí v úzké spolupráci obou stran. „Školy a zřizovatel­é se musejí vzájemně doplňovat, co lze nejlépe rozhodnout na úrovni školy, má být přenecháno v kompetencí­ch školy. Obec se však nesmí zříci spoluodpov­ědnosti za kvalitu vzdělávací činnosti, řízení kapacity sítě škol a podporu jejich společensk­é role. Mají-li být školy na území obce úspěšné, bez jejího aktivního přispění se neobejdou,“takový model se snaží Říhová realizovat v Praze 3, jejíž školství má nyní pod patronátem.

Říhová navrhuje i další řešení, která by mohla pomoct zlepšit situaci ve školství. Zvláštní pozornost je podle ní nutné věnovat začínající­m učitelům, například jim nabídnout služební byty.

„Ve spolupráci s jazykovými instituty z příslušnýc­h zemí připravíme metodické standardy pro výuku světových jazyků a rozšíříme možnosti dalšího vzdělávání pedagogů,“dodává. Žákům by podle ní zase prospělo efektivně trávit čas, uvažuje také o zavedení programu řízené přípravy na vyučování nebo se snaží o zvýšení přístupnos­ti sportovníc­h a uměleckých aktivit na území městské části.

 ??  ?? Lýdia Říhová
Lýdia Říhová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia