MF DNES

Nepomáhej. Ukaž, co umíš

Černý kůň. V 28 letech dostal Kwiatkowsk­i šanci vést tým Sky na Grand Tour

- Tomáš Macek cyklistick­ý expert MF DNES

Na Giru si vzal tým Sky růžový dres až v 19. etapě, po útoku Chrise Frooma v průsmyku Finestre.

Na Tour se Geraint Thomas oblékl do žluté po triumfu v 11. etapě do La Rosiere.

Zato na Vueltě má parta Sky červený dres lídra hned ve 2. etapě.

Přestože tu nejsou ani Froome, ani Thomas.

Michal Kwiatkowsk­i sáhl po výsostném dresu. Druhý v sobotní časovce, druhý v nedělním klasikářsk­ém dějství, první celkově.

Už v sobotu mu chybělo tak málo. Seděl v Malaze na židli pro vedoucího muže a pouze čtyři cyklisté zbývali na trati časovky.

Jenže pak se přiřítil Rohan Dennis z BMC a byl o šest vteřin rychlejší. „Závodíme, abychom vyhrávali. Je to v našich genech,“reagoval Polák. „Zákonitě jsem teď zklamaný. Vím však, že jsem do toho dal vše.“

Navzdory porážce s mistrem časovek Dennisem mohl být tehdy i spokojený. Vždyť najel čas na všechny své konkurenty v celkové klasifikac­i. Z vrchařů si vedli nejlépe Kelderman ze Sunwebu a Ion Izagirre z Bahrainu Merida, kteří za ním zaostali o 16 sekund. Simon Yates byl o 23 sekund pomalejší, Nairo Quintana o 24, Vincenzo Nibali o 34, roztrpčený Richie Porte o 45.

Kwiatkowsk­ého takové počty mimořádně zajímaly. Protože tentokrát je on společně se Španělem De la Cruzem lídrem Sky.

Už v roce 2014 šokoval polský cyklista ziskem titulu mistra světa. Ale po přestupu z Quick-Stepu do Sky se v závodech Grand Tour smířil s rolí domestika. Ty obrázky jsme ve Francii viděli mnohokrát: v horách nasadil v čele skupiny favoritů zničující tempo, které odrovnalo mnohé soupeře, načež si vystoupil ze špice a málem zastavil, jak si předtím sáhl až na dno. Pro Frooma. A letos i pro Thomase. Ve Španělsku teď smí jet na sebe. V sezoně vyhrál týdenní etapové závody Tirreno-Adriatico i Kolem Polska. Není klasický vrchař, považuje se za univerzála, ale ví, že na Vueltě se často dějí věci nečekané. A letos její ředitel Javier Guillén tvrdí: „Nikdy jsme neměli tolik kandidátů titulu. Fanoušci si občas stěžují, jak je současná cyklistika předvídate­lná. Ovšem Vuelta je nejvíce nevyzpytat­elný závod v kalendáři.“

Kwiatkowsk­i, pokud vydrží v horách, může být jejím černým koněm.

„Sky tady nebude diktovat ostatním tempo,“věštil před startem závodu Dan Martin z týmu Emirates. Ta role by měla připadnout silné sestavě Movistaru.

Jenže včerejší stoupání na Caminito del Rey nabídlo jiný obrázek. Sky na špici, zatímco daleko za pelotonem zaostávali Nibali, Porte, Dennis.

Poslední part patřil Kwiatkowsk­ému a Alejandru Valverdemu. Osmatřicet­iletý španělský veterán z Movistaru získal etapu, o deset let mladší Polák červený dres. Na jak dlouho? Sportovní ředitel Sky Nicolas Portal říká: „Kdo ho chce mít i na konci závodu, musí také přemýšlet, jak dlouho ho chce hájit. Aby se vám příliš brzy nezadřel motor.“

Ve svém bytě v Toruni má Kwiatkowsk­i zasklené některé výsostné dresy, které během kariéry oblékal. Je mezi nimi i bílý pro nejlepšího mladého jezdce Tour 2013.

„Ten mi úplně nepatří, nakonec ho získal Quintana. Ale já ho tehdy nosil deset dní,“připomněl.

Jeho a Quintanovy cesty se poté v mnohém lišily. Kolumbijec vyhrál Giro i Vueltu, zatímco jeho někdejší polský sok zazářil na klasikách.

Nyní se mohou utkat o ten nejcennějš­í dres, jaký nabízí Vuelta.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Od startu útočí Michal Kwiatkowsk­i, lídr týmu Sky na Vueltě, se do červeného trikotu vedoucího jezdce oblékl už po 2. etapě.
Foto: Profimedia.cz Od startu útočí Michal Kwiatkowsk­i, lídr týmu Sky na Vueltě, se do červeného trikotu vedoucího jezdce oblékl už po 2. etapě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia