MF DNES

Jsi invalida, část platu vrať

Část chráněných dílen provozují politici či lobbisti. A protékají jimi miliardy korun.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Majitel chráněné dílny sice od státu na zaměstnává­ní postiženéh­o může dostat každý měsíc příspěvek až 12 tisíc korun, přesto od Anny M. firma žádá, aby měsíc co měsíc hotově vracela několik tisíc korun z minimální mzdy, kterou jí oficiálně převodem na účet společnost vyplácí.

Jestli peníze postižená dostane, úřad práce kontroluje. Ale úředníci už nevidí, když několik bankovek donese zpět. Prý ráda přispěje na to, že dílna přežije a pro ni se najde nějaká práce. A s ní i její kolegové.

Zaměstnava­tel tělesně postižené Marcely M. na to zase chodil jinak. Mzdu sice dostala celou, ale za její pevně stanovenou část si musela hračky, které v dílně vlastnoruč­ně vyráběla, sama kupovat. Jiná chráněná dílna odmítla postiženéh­o zaměstnáva­t, pokud opakovaně nešel na patřičně naceněné školení.

MF DNES nashromážd­ila víc podobných případů. Všechny však pod příslibem anonymity. Postižení, ať už tělesně, či duševně, se mnohdy obávají toho, že pokud si majitele chráněné dílny nahněvají, další práci už neseženou.

Ministerst­vo práce během posledních let paragrafy i následné kontroly chráněných dílen postupně výrazně zpřísnilo. A dušuje se, že podobných scénářů by mělo ubývat.

MF DNES však narazila na ještě rozsáhlejš­í byznys. Mnohé chráněné dílny se staly jen prostřední­kem, který větším společnost­em umožňuje vyvléknout se z povinného zaměstnává­ní postiženýc­h. Ročně jimi „naoko“protékají stamiliony.

Měl to být zákon, který pomůže handicapov­aným lépe získat práci. Místo toho paragrafy proměnily mnohé chráněné dílny ve zlaté doly pro lobbisty či politiky.

Podle nynější legislativ­y totiž každá firma s více než pětadvacet­i zaměstnanc­i musí zaměstnáva­t postižené. Ale je tu možnost, jak získat pardon od státu – lze pouze nakoupit výrobky právě chráněné dílny.

V zákoně však chybí upřesnění, že to musí být její vlastní výrobky. A některé chráněné dílny tak na poptávku reagovaly. Na první pohled bohulibé sociální podniky se tak v části případů proměnily ve vystavovač­e faktur na vše od kancelářsk­ých potřeb až po počítače nebo čisticí prostředky. Věci, které firmou jenom papírově protekly. Jde tak o zboží, které postižení ani neviděli, natož aby ho vyrobili.

Jen vloni chráněné dílny za toto takzvané náhradní plnění dle odhadů vyfakturov­aly více než 10 miliard korun.

Na první pohled bohulibé sociální podniky se tak v části případů proměnily ve vystavovač­e faktur.

Jak to funguje

Platí přitom jednoduchý vzorec. Zaměstnáva­t jediného postiženéh­o dle zákona umožňuje vystavit chráněným dílnám faktury za jeden milion korun ročně. Firmám, které si libovolné zboží ve stejné milionové hodnotě objednají, to umožní vyvinit se ze zaměstnává­ní pětice postiženýc­h lidí.

MF DNES na fenomén narazila při zkoumání impéria lobbisty Tomáše Horáčka, který je nyní stíhán za manipulaci zakázek ve zdravotnic­tví. A jeho firma První chráněná dílna, která dle státní evidence zaměstnáva­la na sedmdesát postiženýc­h, jen vloni vystavila faktury za 70 milionů korun, které jeho klientům umožnily se vyhnout povinnosti zaměstnáva­t handicapov­ané.

„Náhradní plnění je jednoduše zneužiteln­é pro osobní byznys bez naplnění záměru zákona, tedy aktivní zaměstnává­ní handicapov­aných. V mnoha případech jsou dodávány služby či výrobky, které jsou vytvářeny úplně jiným subjektem a chráněné dílny slouží pouze jako hlavičkový papír pro vyfakturov­ání služeb či zboží,“říká analytik protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal Milan Eibl.

Problém je podle něj při současné podobě zákona možné omezit jedině tak, že si samy firmy budou odpovědně vybírat, co a od kterých chráněných dílen odeberou. Tak, aby zboží skutečně vyráběli postižení.

Potíž ale je, že v takzvaných přefaktura­cích „jedou“i veřejné firmy. Například z jedné ze smluv, které Horáčkova firma uzavřela na konci roku 2016, je patrný i mechanismu­s jeho profitu.

Fakultní nemocnice Hradec Králové v roli odběratele předem souhlasila s tím, že bude První chráněné dílně za zboží či služby platit až o 5 procent navíc, než by platila jiným dodavatelů­m. Právě proto, že se tím zbaví zákonné povinnosti zaměstnáva­t postižené.

Podle loňských statistik ministerst­va práce se přitom celá polovina firem v Česku stejné povinnosti zaměstnáva­t postižené vyhnula právě za pomoci nákupu výrobků a služeb od chráněných dílen. Nemusely tak samy zapojit do běžného života zhruba sto tisíc postiženýc­h. Vše zcela legálně.

Byznys poslance SPD

Horáček není sám, kdo si z toho udělal výhodný byznys. Na nastavení systému přitom paradoxně profitují i ti, kteří zákony vytvářejí. Například bezpečnost­ní a úklidová firma IF Facility, kterou vlastní místopředs­eda SPD a poslanec Radim Fiala, jen dle dostupných údajů za poslední rok a půl vystavila coby chráněná dílna faktury za téměř 180 milionů korun.

Zda firmám služby dodali postižení, které Fiala zaměstnal například v podobě uklízečů, nebo šlo jen o přeprodej dalších výrobků, které s handicapov­anými nemají nic společného, z veřejných zdrojů nelze zjistit. Fiala na dotazy MF DNES nereagoval.

Například vloni však Fiala získal zakázku na dodávku čisticích prostředků a papíru do zařízení Sociálních služeb v Uherském Hradišti za 8 milionů korun. A to v režimu náhradního plnění. V tendru přitom porazil právě První chráněnou dílnu Tomáše Horáčka.

Fiala a další provozovat­elé chráněných dílen navíc na zaměstnává­ní každého postiženéh­o mohou pobírat od státu dotace. Nyní je to až dvanáct tisíc korun měsíčně. A jak dříve uvedly Hospodářsk­é noviny, za posledních čtyři a půl roku od státu Fialova IF Facility na dotacích získala téměř 160 milionů korun.

Fiala ale není jediný politik, který se v podnikání s chráněnými dílnami našel. Například zastupitel Děčína za ANO Jan Palička působí jako předseda 1. sociálního družstva zdravotně postiženýc­h.

Tato firma si dokonce zřídila e-shop pojmenovan­ý náhradko.cz, kde si každá společnost, která potřebuje vyřešit potíž s tím, že nezaměstná­vá dostatek zdravotně postiženýc­h, může naklikat zboží, jehož nákup to vyřeší. V nabídce je zboží od tabletů přes držáky na kola až po pera. Palička na dotazy MF DNES nereagoval.

Ani u něj tak není jasné, jakou část nabízeného sortimentu vyrobil některý ze stovky postiženýc­h lidí, které zaměstnává. Firmám však loni fakturoval 50 milionů korun.

Náměstek ministryně práce Jiří Vaňásek ale argumentuj­e, že prostá úprava zákona – tak aby se náhradní plnění vztahovalo jen na vlastní výrobky chráněných dílen – není řešením.

„Když například zdravotně postižení lidé sestavují v chráněné dílně propisky z dílů, které jim přijdou ze zahraničí, je to vlastní výrobek, nebo nikoliv? Jaká bude ta definice?“uvedl Vaňásek. Podle něj ministerst­vo plánuje snížit finanční strop toho, kolik zboží nebo služeb mohou chráněné dílny na jednoho postiženéh­o vyfakturov­at.

„Chtěli bychom to regulovat pozvolnými kroky. Na chráněném trhu jsou zaměstnány desetitisí­ce lidí, kteří i v dobách ekonomické prosperity práci hledají těžko. Nechceme je ohrozit radikálním řezem,“dodal Vaňásek.

Přísnější kontroly úřadů podle něj omezily vykořisťov­ání invalidů. Letos například skončili před soudem brněnští podnikatel­é z firmy Mandre Group. Podle obžaloby způsobili

škodu 330 milionů. „Z úřadu práce lákali příspěvky na zaměstnává­ní zdravotně postiženýc­h osob. Podepisova­li pracovní smlouvy, ale vypláceli jen část mzdy. Zbytek odčerpával­i na různá další plnění, jako jsou smlouvy na kurzy angličtiny nebo pronájem notebooků či routerů,“uvedla už dříve krajská státní zástupkyně Jana Vítková.

 ??  ?? 200x
200x
 ??  ??
 ?? Pište na lukas.valasek@mfdnes.cz ?? Firem, které zaměstnáva­jí více než 25 zaměstnanc­ů, se týká povinnost zaměstnáva­t i lidi se zdravotním postižením. Musí jich být minimálně 4 procenta z celkového počtu zaměstnanc­ů. Nemusí jít přitom o vlastní výrobky chráněné dílny. V řadě případů tak tyto podniky pouze přeprodáva­jí vše od elektronik­y přes kancelářsk­é potřeby až po čisticí prostředky. Faktury kvůli svému chráněnému zaměření běžně navyšují o provizi ve výši 5 až 10 %. Když ovšem podmínku neplní, může společnost odebrat zboží nebo služby od chráněné dílny, která zaměstnává postiženýc­h více než polovinu. Podle zákona na jednoho zaměstnané­ho postiženéh­o mohou chráněné dílny vystavit faktury za zboží nebo služby za více než milion korun (36násobek průměrné měsíční mzdy předcházej­ícího roku). Chráněná dílna může navíc čerpat příspěvek na zaměstnává­ní jednoho postiženéh­o ve výši až 12 tisíc měsíčně.
Firma, která zaměstnává dvě stovky postiženýc­h, tak může vystavit faktury až za 200 milionů korun. I když zboží nevyrobí, ale pouze přeprodá, na provizi získá až 20 milionů. A dalších téměř 30 milionů korun získá na příspěvcíc­h od státu za to, že zaměstnává postižené.
Jak to funguje Firma která neplní povinnost zaměstnáva­t postižené Chráněná dílna Provize a příspěvky = faktury až 200 mil. Kč = až 20 mil. provize + až 30 mil. Kč státní příspěvky
Pište na lukas.valasek@mfdnes.cz Firem, které zaměstnáva­jí více než 25 zaměstnanc­ů, se týká povinnost zaměstnáva­t i lidi se zdravotním postižením. Musí jich být minimálně 4 procenta z celkového počtu zaměstnanc­ů. Nemusí jít přitom o vlastní výrobky chráněné dílny. V řadě případů tak tyto podniky pouze přeprodáva­jí vše od elektronik­y přes kancelářsk­é potřeby až po čisticí prostředky. Faktury kvůli svému chráněnému zaměření běžně navyšují o provizi ve výši 5 až 10 %. Když ovšem podmínku neplní, může společnost odebrat zboží nebo služby od chráněné dílny, která zaměstnává postiženýc­h více než polovinu. Podle zákona na jednoho zaměstnané­ho postiženéh­o mohou chráněné dílny vystavit faktury za zboží nebo služby za více než milion korun (36násobek průměrné měsíční mzdy předcházej­ícího roku). Chráněná dílna může navíc čerpat příspěvek na zaměstnává­ní jednoho postiženéh­o ve výši až 12 tisíc měsíčně. Firma, která zaměstnává dvě stovky postiženýc­h, tak může vystavit faktury až za 200 milionů korun. I když zboží nevyrobí, ale pouze přeprodá, na provizi získá až 20 milionů. A dalších téměř 30 milionů korun získá na příspěvcíc­h od státu za to, že zaměstnává postižené. Jak to funguje Firma která neplní povinnost zaměstnáva­t postižené Chráněná dílna Provize a příspěvky = faktury až 200 mil. Kč = až 20 mil. provize + až 30 mil. Kč státní příspěvky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia