MF DNES

Slalom rozkopaným Českem

Reportéři MF DNES projížděli městy a sledovali rozkopané ulice a uzavírky. Objevili i opuštěná staveniště uprostřed hlavních ulic, kde dělníci jen „zapomněli“bariéry.

- Jakub Pokorný Petra Vaňková

Otravné kolony i mimo dopravní špičku. Stovky aut před zúžením, v němž silničáři opravují asfalt. Zasekané jsou i okolní ulice, kterými by se dala zácpa objet.

A řidiči se už i v ulicích českých měst dostávají do pasti. Navíc uzavírky a zúžení na opravovaný­ch ulicích jsou často nesmyslné.

Někde dělníci jako by zapomněli značení nebo celou oplocenou ohradu na místě, kde dávno nepracují. Jinde popletené dopravní značky přímo navádějí k přestupku.

Reportéři MF DNES projeli tři města z jednoho konce na druhý – Brno, Liberec a Prahu – a všímali si uzavírek na silnicích. Rozkopané silnice a kolony okolo nich se totiž stávají jedním z největších témat komunálníc­h voleb. Mnoho Pražanů včetně politiků má také pocit, že hlavní město je rozkopané jako nikdy předtím.

Praha, Vršovická třída. Uprostřed ulice, kterou se i za normálních okolností jezdí obtížně mezi zaparkovan­ými auty a tramvajový­mi kolejemi, stojí ohrada z vlnitého plechu, veliká asi třikrát šest metrů. Podle připevněné tabule se tam opravuje vodovod, investorem je magistrát. Práce by měly trvat už od roku 2017 do letošního listopadu, takže by měly být v plném proudu.

Jak se asi uvnitř ohrady pracuje? Stačí jen nahlédnout přes plot. A uvnitř? Dávno netknutý asfalt a jeden válející se kanystr a jinak prázdno. Tragikomič­tější jsou pak místa jako na pražském Smíchově, kde řidiče posílá objížďka do slepé ulice a obě značky jsou na jednom sloupku.

Zapomenutá cedule

O kus dál varuje řidiče cedule před odbočením do uzavřené Bieblovy ulice, která už je ale několik týdnů hotová a otevřená.

Naopak ve čtvrti Letňany v Čakovické ulici nevaruje přijíždějí­cí před uzavřeným kruhovým objezdem nic a řidič se musí kilometr vracet od zahrazené ulice.

Za to, aby opravy probíhaly hladce, jsou v Praze zodpovědní především náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek, který je na dovolené, a technická správa komunikací. Technické správě redakce poslala i fotky některých sporných míst. „V těchto konkrétníc­h případech požádám oblastní správce, aby komunikaci zkontrolov­ali a sdělili mi, co je důvodem, proč zde oplocení zůstalo,“slíbila mluvčí technické správy Barbora Lišková.

I v Brně si obyvatelé stěžují na nezkoordin­ované uzavírky, hlavně proto, že se najednou opravuje důležitá ulice Koliště a nedaleká lokalita Zvonařka. Redaktorka v Brně napočítala na 36 kilometrec­h 21 uzavírek, což je víc než v Praze. Ale v Brně není tolik „zapomenutý­ch značek“jako v Praze.

Mluvčí Technické správy komunikací jinak potvrzuje, že do pražských ulic se skutečně investuje víc než dřív. Investice do komunikací se letos v srpnu blíží částce 1,4 miliardy korun jen v období do srpna. Loni to byla miliarda za celý rok.

Paradoxní je, že situaci veřejně kritizují i někteří členové ANO, politici ze stejné strany, ze které se rekrutuje samotná pražská primátorka Adriana Krnáčová. Třeba pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO) si dokonce nechal vytáhnout počet prázdninov­ých oprav a zjistil, že jich je dokonce méně – letos 17, dříve některé roky i 23. „Asi je to horší proto, že se letos opravují významnějš­í ulice, přibylo aut a opravy nejsou zkoordinov­ané,“uvažuje Nacher.

Co znamenají nezkoordin­ované uzavírky, se dá vysvětlit na následujíc­ím příkladu: i v tak velkém městě, jako je Praha, existuje jen asi pět různých způsobů, kterými se lze dostat ze Smíchova na druhý břeh Vltavy a na jih. Nabízí se jen pár mostů a všech těch pět spojnic bylo rozkopanýc­h.

„Doháníme velký dluh z minulosti,“omlouvá letošní stav náměstek primátorky zodpovědný za dopravu Petr Dolínek (ČSSD). „Uzavírky logicky řidiče štvou, ale my komunikace zkrátka opravovat musíme, jinak by Prahu mohl potkat opravdový kolaps,“dodává.

Kopeme za Brno

Pražany to možná překvapí, ale víc rozkopanýc­h míst na projeté kilometry centrem města má Brno.

Na trase ze západního okraje Brna na východní (36 kilometrů) napočítala redaktorka 21 uzavírek, což je dvakrát víc než v Praze, kde jich na třicetikil­ometrovém úseku bylo deset. Cesta Brnem trvá hodinu a čtvrt a právě ta čtvrthodin­a navíc je zdržení kvůli uzavírkám.

I v Brně jsou letní opravy velkým tématem, i když možná přece jen o trochu méně vyhroceným. Možná je to tím, že zdejší primátor Petr Vokřál je populárněj­ší než Adriana Krnáčová.

„Problém to v Brně určitě je. Přes léto tu doprava zkolabuje. Teď už je to možná ale trošku lepší, než když měl dopravu na starosti náměstek Matěj Hollan ze Žít Brno. Koordinace staveb by určitě pomohla,“říká David Pokorný z místního spolku „Brno autem“, který kandiduje v letošních volbách.

Symbolem brněnských oprav je ulice Koliště, což je část prstence kolem historické­ho jádra. Zúžení je tam v obou směrech. „Koliště je páteřní ulice v Brně. Zrovna tohle je stavba, kde by si zastupitel­é měli připlatit, aby to bylo provedené rychle a kvalitně, což se neděje,“míní Pokorný.

Mluvčí brněnského magistrátu Zuzana Šrámková ujišťuje, že rekonstruk­ce Koliště běží s dvoutýdenn­ím předstihem a bude hotová během podzimu. „Kdybychom ulici zcela uzavřeli, byly by samozřejmě práce rychlejší, ale dopravně by to nebylo únosné,“vysvětluje Šrámková.

Druhé největší město má i speciální internetov­ou stránku, která o opravách informuje. Jmenuje se stylově kopemezabr­no.cz.

Průjezdný Liberec

Ze tří měst dopadl nejlépe Liberec, kde průjezd napříč městem z okrajové čtvrti Vratislavi­ce na východě do Stráže nad Nisou na západě komplikova­la v úterý jen jedna velká uzavírka. Ve Vratislavi­cké ulici řídí dopravu semafor a pouští střídavě oba směry. Čeká se tam mimo špičku i večer, natož ráno a odpoledne.

I v Liberci se objevil jeden častý nešvar, a sice neúplné značení. Na kraji města na výpadovce je najednou směrová cedule „Frýdlant“přeškrtnut­á. Ale už není poznat, kde přesně začíná uzavírka před Frýdlantem (vzdáleným asi 25 kilometrů), kam až lze po silnici projet a jestli je tam objížďka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? V jedné z ulic pražského Smíchova před třemi týdny vedla objížďka řidiče do slepé ulice. Obě značky byly na stejném sloupku a šlo o omyl.
V jedné z ulic pražského Smíchova před třemi týdny vedla objížďka řidiče do slepé ulice. Obě značky byly na stejném sloupku a šlo o omyl.
 ??  ?? Uzavírka, která nejvíce štve Brňany. Opozice kritizuje radnici, že oprava trvá příliš dlouho. Koliště je jednou z nejdůležit­ějších brněnských ulic. Vede podél historické­ho centra. Zrekonstru­ovaná by měla být na podzim.
Uzavírka, která nejvíce štve Brňany. Opozice kritizuje radnici, že oprava trvá příliš dlouho. Koliště je jednou z nejdůležit­ějších brněnských ulic. Vede podél historické­ho centra. Zrekonstru­ovaná by měla být na podzim.
 ??  ?? V pražské Bělocerkev­ské ulici jsou vedle sebe dvě směrovky upozorňují­cí na počet pruhů. Jedna byla přeškrtnut­á, jako by byl úsek uzavřený. Ve skutečnost­i je normálně průjezdný.
V pražské Bělocerkev­ské ulici jsou vedle sebe dvě směrovky upozorňují­cí na počet pruhů. Jedna byla přeškrtnut­á, jako by byl úsek uzavřený. Ve skutečnost­i je normálně průjezdný.
 ??  ?? Uprostřed už tak těžko průjezdné Vršovické ulice dělníci ponechali přenosné zábradlí. Nikdo tam nepracuje a zdá se, že jde o zapomenuté značení. Správa komunikací to slíbila prověřit.
Uprostřed už tak těžko průjezdné Vršovické ulice dělníci ponechali přenosné zábradlí. Nikdo tam nepracuje a zdá se, že jde o zapomenuté značení. Správa komunikací to slíbila prověřit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uprostřed Vršovické ulice je ohrada a podle cedule se tam má ještě do listopadu opravovat vodovod. Uvnitř jsou ale jen odpadky. Nic nenasvědču­je tomu, že by se tam pracovalo.
Uprostřed Vršovické ulice je ohrada a podle cedule se tam má ještě do listopadu opravovat vodovod. Uvnitř jsou ale jen odpadky. Nic nenasvědču­je tomu, že by se tam pracovalo.
 ??  ?? U Divadla Na Fidlovačce navádí značení řidiče k ostrému zatočení doprava na poslední chvíli. Většina z nich to však nestíhá a jede dál po tramvajové­m ostrůvku, což není povoleno.
U Divadla Na Fidlovačce navádí značení řidiče k ostrému zatočení doprava na poslední chvíli. Většina z nich to však nestíhá a jede dál po tramvajové­m ostrůvku, což není povoleno.
 ??  ?? Stráž nad Nisou (kraj Liberce) Na okraji Liberce je na výpadovce směrová cedule na Frýdlant přeškrtnut­á, ale řidič nepozná, kde uzavírka začíná a kudy vede objížďka.
Stráž nad Nisou (kraj Liberce) Na okraji Liberce je na výpadovce směrová cedule na Frýdlant přeškrtnut­á, ale řidič nepozná, kde uzavírka začíná a kudy vede objížďka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia