MF DNES

Pět ran. Zatykač odkryl vraždu v Chemnitzu

- Jiří Sládek, Jana Šafaříková redaktoři MF DNES

Napětí v saském Chemnitzu se včera dále vyhrotilo. Na internetu se objevil zatykač na jednoho z dvojice mužů podezřelýc­h z víkendové vraždy 35letého Němce, kterým byl podle údajů policie Daniel Hillig ze smíšené německo-kubánské rodiny.

Zmíněný zatykač nese hlavičku státního zastupitel­ství v Chemnitzu. V dokumentu se píše, že má být zahájeno trestní vyšetřován­í proti obviněnému, kterým je Iráčan Yousif Ibrahim Abdullah, narozený 17. 10. 1995. Podle opatrné mluvy zatykače je muž viněn ze „zabití“, ale německá média shodně píší o „podezření z vraždy“.

Dokument přibližuje okolnosti nedělní tragédie, která následně přivedla do ulic saského Chemnitzu tisíce rozhořčený­ch lidí.

„Dne 26. 8. letošního roku okolo třetí hodiny ráno bodnul podezřelý na chemnitzsk­é Brückenstr­asse celkem pětkrát – zcela vědomě a záměrně, a navíc bez nějakého zjevného důvodu – do horní části trupu svou oběť Daniela Hilliga. Čin vykonal se spoluobvin­ěným, kterým byl Alaa Sheikhi, jenž byl rovněž vyzbrojen nožem. Těžce zraněný svým zraněním podlehl.“

Německá média již dříve uvedla, že druhý z útočníků pocházel ze Sýrie. Některá zatykač nejprve zveřejnila, ale později jej opatrně stáhla, patrně se obávala možné kritiky.

Nová fakta stavějí případ do poněkud jiného světla. Dřívější informace ukazovaly spíše na náhodnou rvačku. Z těchto nových skutečnost­í je patrné, že oba agresoři byli na střet dobře připraveni a útočili cíleně, svou oběť nešetřili a bodli nožem vícekrát.

Německé úřady současně vyšetřují, jak se uvedený zatykač mohl dostat na veřejnost. Únik informací vyšetřuje státní zastupitel­ství v Drážďanech.

Zatykač, který se včera objevil na internetu, zveřejnil mimo jiné zakladatel protiimigr­ační strany Pegida Lutz Bachmann, na své stránky jej umístilo i oblastní sdružení protisysté­mové strany Alternativ­a pro Německo (AfD) či hnutí Pro Chemnitz, které organizuje současné demonstrac­e. Zástupci uvedených stran neuvedli, jak se k nim úřední dokument dostal. Většinou uváděli, že jim jej „kdosi zprostředk­oval“.

Na saské úřady se zatím kvůli úniku dokumentu valila kritika. Tamní činitelé nedokázali případ vysvětlit. „Odkud tyto obrázky pocházejí, je pro nás v tuto chvíli zcela nepochopit­elné,“uvedlo zemské ministerst­vo vnitra.

Kdo za to může?

Němečtí politici na spolkové úrovni zatím hlasitě odsuzovali nepokoje, které se od neděle odehrály v Chemnitzu. Mnozí z nich tvrdili, že za nepokoji nestojí jedna konkrétní vražda, ale šíření „falešných zpráv“, které některé lidi „dezorientu­jí“.

Saský premiér Michael Kretschmer prohlásil, že rozjitřeno­u atmosféru v ulicích živí xenofobní komentáře a konspiračn­í teorie na sociálních sítích. „Máme důkazy o tom, že aktivita na webu byla nyní větší než kdykoli v minulosti,“uvedl Kretschmer. Kancléřka Angela Merkelová si stěžovala na „davové pronásledo­vání cizinců“.

Situace v saském městě, které leží pouhých 50 kilometrů od českých hranic, včera zůstávala napjatá.

„Strašně mě to zasáhlo. Mám syna, který se jmenuje také Daniel, stejně jako zavražděný,“říká asi 50letá žena, která přišla na místo vraždy v centru města zapálit svíčku. Na demonstrac­ích v minulých dnech podle ní zdaleka nebyli jen radikálové. „Přišli lidé, co tu žijí, důchodci, žádní náckové. Necítí se tu bezpečně a mají pocit, že vláda s tím nic nedělá a ani nechce,“říká.

Už na tuto sobotu plánují představit­elé Pegidy a strany AfD nenásilné pietní demonstrac­e.

V Chemnitzu tvoří obyvatelé cizího původu 6,6 procenta obyvatel.

 ??  ?? Haftbefehl – Zatykač Dokument popisující vraždu v Chemnitzu. Německá média jej nejprve zveřejnila, záhy stáhla a víc než obsah řešila, jak dokument unikl. Repro: MF DNES
Haftbefehl – Zatykač Dokument popisující vraždu v Chemnitzu. Německá média jej nejprve zveřejnila, záhy stáhla a víc než obsah řešila, jak dokument unikl. Repro: MF DNES
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Lidé v Chemnitzu stále přinášejí na místo vraždy Daniela Hilliga květiny a zapalují tam svíce.
Foto: Michal Šula, MAFRA Lidé v Chemnitzu stále přinášejí na místo vraždy Daniela Hilliga květiny a zapalují tam svíce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia