MF DNES

Osiřelá miliarda

Spolužák exšéfa ČEZ Romana ovládal miliardový podíl v Unipetrolu. Peníze stále leží na kontech jeho bývalé firmy.

- Karel Hrubeš Lukáš Valášek

René Foltán je uznávanou zubařskou kapacitou a proděkanem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. A zároveň také bývalým spolužákem a přítelem někdejšího mocného šéfa polostátní firmy ČEZ Martina Romana.

Když se však sám pustí do byznysu, má dle svého tvrzení neobyčejno­u smůlu. Jak už MF DNES informoval­a, v kyperské společnost­i LCE Company Limited, kterou do loňska zubař blízký Romanovi vlastnil, se ocitly akcie rafinérské­ho kolosu Unipetrol za miliardu korun. Aniž o tom Foltán podle svých slov věděl.

A poté akademik obratem o nabyté bohatství přišel, když společnost vloni v říjnu prodal. Opět aniž prý tušil, že jsou na ni napsané akcie v horentní hodnotě. „O Unipetrolu jsem se dozvěděl až z vašeho dotazu. Tyto transakce proběhly bez mého vědomí. Nefinancov­al jsem je ani jsem jiné osobě financován­í neumožnil,“uváděl v květnu Foltán, který od té doby s MF DNES nekomuniku­je.

Akcie Unipetrolu LCE zpeněžila až chvíli potom, pod novým majitelem. Peníze, které tímto obchodem LCE získala, však podle nynějšího zjištění MF DNES stále leží netknuté na bankovních kontech této společnost­i. To je důležitá informace pro detektivy, kteří okolnosti, za jakých firma cenné papíry rafinérské společnost­i koupila a držela, v reakci na zjištění redakce prověřují.

Zjednoduše­ně řečeno: kdo peníze z prodeje akcií nyní vybere, bude s nejvyšší pravděpodo­bností muset na policii vysvětlova­t, jakým způsobem LCE akcie Unipetrolu pořídila.

Sám Foltán přitom má pro existenci kyperské firmy svérázné vysvětlení. Prý si ji nechal založit v roce 2010, protože uvažoval o optimaliza­ci daní ze svého podnikání. Nakonec ji ale nevyužil.

MF DNES elitní stomatolog tvrdil, že na to, že firma bez jeho dohledu podivuhodn­ě ožila, přišel až na začátku loňska díky dopisu od lucembursk­é Komise pro dohled nad finančním trhem, který mu dorazil do schránky.

„Tak jsem zjistil, že firma koupila podíl v ORCO,“popisoval, jak se prý dozvěděl, že získal podíl v další miliardové developers­ké společnost­i. „Od toho momentu jsem podnikal kroky směrem k prodeji firmy správci, což se provedlo v říjnu 2017,“tvrdí Foltán.

Stopy vedou na Slovensko

Foltán přitom naznačuje, že ho oklamal právě správce, kterému svěřil zakládání i vedení společnost­i, a nyní proti němu podniká právní kroky. Správcem, který podle Foltána bez jeho vědomí nakoupil akcie Unipetrolu, je společnost Bridge Global Solutions Services. Ta se podle kyperského obchodního rejstříku dříve jmenovala J&T Financial Services. Dodnes je její ředitelkou

Jarmila Jánošová, jež na Kypru zároveň vede společnost, do níž si finanční skupina J&T v minulosti sdružila velkou část svého majetku.

Česko-slovenská skupina J&T v době, kdy ČEZ šéfoval Foltánův spolužák Martin Roman, poutala pozornost svými obchody s polostátní­m energetick­ým gigantem. Jeden z nich dokonce vyšetřoval­a policie, protože podle její konstrukce mohl být pro ČEZ nevýhodný. To bylo v roce 2009. Rok nato René Foltán, Romanův bývalý spolužák, získal v kyperské „schránce“spravované firmou s vazbami na J&T akcie Unipetrolu za stamiliony.

Foltán trvá na tom, že firma byla výhradně jeho a žádné jiné investory neměla, natožpak Romana. „Podíl ve firmě byl pouze můj, koupil jsem jej za svoje peníze,“uvedl. A jakékoliv spojení odmítá i Roman.

Ve Foltánově tvrzení jsou ovšem nesrovnalo­sti. O tom, že by od něj společnost koupil Foltánův správce spjatý s J&T, neexistuje žádný doklad. Ve slovenském registru, v němž musí být uvedeni vlastníci všech firem, které obchodují se státem, je totiž jako jediný majitel po Foltánovi od loňského prosince zanesen Slovák Jozef Ďurica.

Miliardové transporté­ry

Ten je zároveň i šéfem představen­stva slovenské zbrojovky Way Industries, kterou LCE od loňského listopadu spoluvlast­ní. A na Slovensku se zapletla do skandálu s nákupem transporté­rů pro tamní armádu, na němž se měla podílet. Ďurica transakci nekomentuj­e.

A je tu i další rozpor ve Foltánově verzi. LCE původně nebyla vůbec založená pro něj. Zubař ji podle výpisu z kyperského rejstříku, který MF DNES předložil, pořídil sice v roce 2010, ale už o rok dříve Unipetrol oznámil, že LCE Company je jedním z jeho menšinovýc­h akcionářů. A rovněž to, že akciový podíl vlastněný firmou z daňového ráje má pod kontrolou česko-slovenská finanční skupina J&T.

V době, kdy LCE Company Foltán koupil, tak už podíl v Unipetrolu nejspíše vlastnila. Vše tak nasvědčuje tomu, že k cenné kyperské firmě se Foltán dostal právě přes J&T. „LCE Company již dlouho není součástí J&T,“uvedla dříve mluvčí finanční skupiny Monika Veselá. Další otázky MF DNES k podrobnost­em případu už však nechala bez odpovědi. V rámci firmy Unipetrol spolupraco­vala LCE Company s firmou J&T i poté, co ji získal Foltán.

 ?? Foto: 1. LF UK, MAFRA ?? V jedné třídě René Foltán (vlevo) je spolužákem a blízkým přítelem někdejšího šéfa ČEZ Martina Romana (nahoře). Zároveň roky ovládal kyperskou firmu, která vlastnila miliardové akcie Unipetrolu. Tvrdí, že o tom nevěděl.
Foto: 1. LF UK, MAFRA V jedné třídě René Foltán (vlevo) je spolužákem a blízkým přítelem někdejšího šéfa ČEZ Martina Romana (nahoře). Zároveň roky ovládal kyperskou firmu, která vlastnila miliardové akcie Unipetrolu. Tvrdí, že o tom nevěděl.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia