MF DNES

Nový návrh zákona: Co úředník, to památkář

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

aní Miroslava zdědila spolu se sestrou historický dům v Horažďovic­ích v Pošumaví. Když chtěla původně středověko­u stavbu opravit, první cesta vedla do Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) a s jeho dobrozdání­m následně na odbor památkové péče horažďovic­ké radnice. Teprve poté se sestry mohly pustit do práce.

To by se teď mohlo zjednoduši­t. Pražský magistrát navrhl změnu zákona o památkové péči, podle níž by v budoucnu odpadla cesta do Územního odborného pracoviště památkovéh­o ústavu (v případě paní Miroslavy šlo o Plzeň), rozhodoval by jen památkový odbor příslušné radnice.

Návrh, který má podle pražské primátorky Adriany Krnáčové omezit byrokracii při obnově památek, překvapil památkáře i ministerst­vo.

„O záměru nás nikdo předem neinformov­al ani neprojevil zájem věc konzultova­t. Pokud je nám známo, Praha nekonzulto­vala věc ani s ministerst­vem kultury,“uvádí mluvčí NPÚ Jan Cieslar.

Návrh by přitom podle památkářů mohl historický­m budovám i artefaktům do budoucna spíše uškodit. Zásadní totiž je, že by se netýkal pouze Prahy, ale celé republiky.

Česko není jen Praha

včetně restaurová­ní těch movitých, protože by památkáře nikdo neinformov­al.

„Došlo by ke zpřetrhání vazeb mezi státní památkovou péčí, vlastníky, investory, stavebními orgány atd. NPÚ by nemohl naplňovat své poslání v rámci péče o hmotné kulturní dědictví,“dodává Cigánková.

Podle Cigánkové slouží podklady NPÚ k vyváženému rozhodován­í o obnově památek, a mohou tak být chápány jako jedno z protikorup­čních opatření. Zjednoduše­ně řečeno, dva úředníky lze zkorumpova­t hůře než jednoho.

Zastupitel­stvo rozhodne v září

O novele bude rozhodovat ještě pražské zastupitel­stvo. Poté Praha může návrh díky své zákonodárn­é pravomoci poslat do parlamentu. Zda se budou poslanci novelou zabývat, bude záležet na jejich libovůli. Pražští zastupitel­é se na příštím jednání sejdou 6. září.

Snaha změnit památkový zákon není nová. Naposledy se o to pokusil v minulém volebním období v parlamentu tehdejší ministr kultury Daniel Herman. Neúspěšně. Původní památkový zákon pochází z konce osmdesátýc­h let, novelu poslanci přesto neschválil­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia