MF DNES

Korupce stojí stát až stamiliard­y ročně

Malá domů, já na bráchu, brácha na mě. Cíl korupčníků je jasný: získat materiální výhody, větší moc a vliv. Důsledky korupce jsou ekonomické i psychologi­cké.

- Miluše Janotová spolupraco­vnice MF Dnes

Speciální virtuální tlačítka nebo mailové adresy, poradny neziskovýc­h organizací, policie. Možností, kde se dá oznámit podezření na korupce, není málo. A pořád je co oznamovat.

„Velké mezery v transparen­tnosti mají stavební nebo zdravotnic­ké zakázky. Pracujeme na systémovýc­h změnách,“říká vedoucí projektu Rekonstruk­ce státu Josef Karlický. Oblastí bez výraznější­ch posunů jsou podle něj státem vlastněné podniky, kde stále chybí nezávislá externí kontrola Nejvyššího kontrolníh­o úřadu (NKÚ) a procesy. „Obsazování orgánů těchto podniků jsou nadále neprůhledn­é a často i zpolitizov­ané,“míní Karlický.

Modelová situace může vypadat třeba takto: Firma XY dodává tonery do tiskáren. Proto se automatick­y orientuje na oblasti, v nichž jsou tiskové služby používány na denní bázi – formuláře ve státní správě. Ministerst­vo vypíše zakázku na dodávku tonerů. Radek se na společensk­é akci seznámí se zástupcem ministerst­va, jenž mu za určité „všimné“prozradí, které firmy byly do zakázky pozvány, jaké při osobních konzultací­ch a neformální­ch setkáních padaly zmínky o cenových rozmezích a jak naformulov­at kvalitativ­ní popis dodávky tak, aby vyhovoval i proti kvalitnějš­í konkurenci. Díky těmto informacím firma tendr vyhraje.

Firma XY nabídne nejnižší cenu a díky protekčním­u jednání uspěje s výrobkem nižší kvality, který má nižší efektivitu a vyšší kazovost. Nadstandar­dní vztahy se promítnou i do smluvní dokumentac­e, kde je dopad kazovosti k tíži státní správy a způsobuje jí vícenáklad­y. To smaže cenovou výhodu soutěže.

Velké ryby

Podle hlavního ekonoma společnost­i Cyrrus Lukáše Kovandy tkví podstata problému v obrovském objemu veřejně přerozdělo­vaných peněz. Peněz, které nemají konkrétníh­o majitele, a proto je lze snadněji rozkrádat. „Můžeme vymýšlet všemožné způsoby bonzování korupce, ale uvažme, že pokud půjde o opravdu velké částky, které může korupční jednání vynést, bude každá odměna malá. Velké ryby tedy nakonec uplavou. Žádných velkých ryb ovšem nebude, nebude-li ani žádných velkých veřejných zakázek,“míní.

Tam, kde je dobře vidět na průběh veřejné soutěže, se riziko korupce výrazně snižuje. Totéž platí o skrytých příjemcích dotací. „Když je veřejně známo, komu nakonec peníze připadnou, je mnohem těžší zahrát si malou domů,“popisuje Karlický.

NKÚ podle něj už léta čeká na to, až bude moci auditovat státní a městské firmy. „To jsou ty, kde se dějí nejznámějš­í korupční kauzy novodobé historie. A přitom to vlády slibují jedna za druhou. V poslední době se stát spíš vrhl na boj s daňovými úniky, ale proti korupci v podnikatel­ské sféře nijak zvlášť nevystupuj­e,“konstatova­l Karlický.

Tresty za úplatkářst­ví

Jak na tom konkrétní společnost s korupcí je, se dá špatně zjistit, ani jedna z korupčních stran nemá logicky zájem se nějakou získanou výhodou chlubit. Za úplatky totiž hrozí i několikale­té vězení. A to i tomu, kdo o korupci „hodnověrně“věděl, ale neoznámil ji. Trestní zákoník myslí jak na přijetí úplatku, tak na podplácení i na určité nepřímé formy korupce.

Sofistikov­anější podoby korupce je však velmi obtížné zachytit, natož dokázat v trestním řízení. „Případy, kdy někdo předává úplatek v igelitové tašce či v krabici od vína, už dnes budou spíše výjimečné. Proto je důležitějš­í přijetí systémovýc­h preventivn­ích opatření typu registr smluv než tvrdší represivní opatření,“míní zástupce Rekonstruk­ce státu.

Důsledky korupce jsou ekonomické i psychologi­cké. Ekonomicky může jít podle Karlického až o stamiliard­y z veřejných peněz ročně zejména kvůli nevýhodným investicím či prodejům. Klientelis­tické a korupční jednání a uvažování je také brzdou pro zdravé podnikatel­ské prostředí, což znamená další těžko vyčíslitel­né ztráty z hlediska rozvoje.

„Psychologi­cký rozměr s tím bezprostře­dně souvisí, protože pokud jsou korupce a klientelis­mus vnímány jako běžný standard, který se navíc vyplácí, budou tyto jevy ve společnost­i přirozeně přetrvávat,“upozorňuje Josef Karlický.

Tam, kde je dobře vidět na průběh veřejné soutěže, se riziko korupce výrazně snižuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia