MF DNES

Studenti bez bytů. Drtí je ceny i nezájem

Pronájmy bytů jsou nejdražší za posledních osm let a koleje plné. Navíc studenty nechce mít za nájemníky každý majitel bytu.

-

Marek Tomanka redaktor MF DNES

edostatek bytů doléhá na studenty, kteří hledají pronájem na následujíc­í akademický rok. Ti, kteří shánějí ubytování v místě studia a nedostanou lůžko na koleji, mohou mít od září zásadní problém.

A to i když se letos pustili do shánění s předstihem. „Zatímco v minulých letech byl největší nárůst ve vyhledáván­í inzerátů na konci měsíce srpna a s počátkem září, letos je to již o tři týdny dříve,“uvádí Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitk­y.cz.

Zejména ve velkých městech se studenti „přetahují“o volné byty s dlouhodobý­mi nájemci. V tomto soupeření však většinou tahají za kratší konec provazu.

„Studenti mají zhoršenou pozici, protože hledají buď krátkodobý pronájem, nebo je jejich bonita pro pronajímat­ele nejistá,“říká Petr Makovský z portálu Reality.iDNES.cz.

Majitelům vadí i to, že studenti chtějí obvykle kvůli úspoře bydlet ve větším počtu. Rychleji se totiž opotřebová­vá bytové zařízení, což vede k potřebě dalších investic.

Bojí se toho hlavně majitelé nových bytů. Proto si často vymiňují, aby kancelář studentům byt nepronajím­ala. Mnozí majitelé ale zcela odmítají pronajímat své nemovitost­i studentům.

„Chtějí mít klid. Od studentů přitom očekávají výrazně větší hlučnost a možnost výskytu večírků,“komentuje Martin Vlasák ze společnost­i Next Reality. Nechtějí si kazit sousedské vztahy nebo řešit případné stížnosti. To platí obzvlášť v případě domů, kde žijí starší obyvatelé.

„U starších nemovitost­í je ochota vzít studenty větší než v případě nových,“uvádí Kamila Buráňová, majitelka kanceláře RE/MAX Plus. A pokud už svolí, občas podle Buráňové nastavují u „studentský­ch“bytů vyšší nájemné.

Studenti versus mladé rodiny

Při hledání podnájmu mají studenti jiné preference než ostatní klienti. Většinou shánějí větší byty s neprůchozí­mi pokoji, o něž často jeví zájem i mladé rodiny. „K přetahován­í mezi těmito dvěma skupinami dochází, protože bytů k pronájmu o velikosti 4+1 nebo větších je opravdu poskrovnu,“potvrzuje Martin Vlasák.

„V měsících nástupu do škol se poptávka po nájemním bydlení rapidně zvedá,“říká Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentra Reality. Situace se každý rok opakuje, a dokonce s tím někteří majitelé bytů spekulují. „Uvolní svůj byt na trh až v tomto termínu a slibují si od toho vyšší pronajíman­ou cenu,“vysvětluje Fojtík.

Zájem studentů o bydlení v pronájmu je každoročně vysoký. „Podle našich čísel volí studenti v 60 procentech případů koleje a 40 procent řeší bydlení přes nájmy,“uvádí Fojtík.

Kapacita kolejí ale nestačí uspokojit poptávku. „Překvapilo mě, že v celém Brně nejsou volné koleje. Všechny, včetně těch soukromých, byly obsazené hned v den spuštění rezervací,“říká Nicol Tinková, studentka Masarykovy univerzity v Brně.

Studenti jsou tak nuceni poohlížet se po bydlení v nájmu a často jsou kvůli nižší ceně ochotni dojíždět. „Studenty můžeme obecně rozdělit na dva typy. V první řadě jsou to tací, kteří si rádi za bydlení připlatí. Druhá skupina chce co nejvíce ušetřit, takže si vybírá byty v okrajových částech měst,“vysvětluje Makovský.

Sehnat levné bydlení je ale pro studenty čím dál těžší i mimo centra. I v Ústí nad Labem se průměrná cena za třípokojov­ý byt o velikosti 65 metrů čtverečníc­h vyšplhala na více než sedm tisíc korun. V Praze podobné bydlení v průměru vyjde na téměř 17 tisíc.

„Je dokonce možné, že u některých nemovitost­í může nárazově dojít k nárůstu ceny i z důvodu větší poptávky od studentů v daný okamžik. Růst ceny podnájmů je vzhledem k nedostatku na trhu v Praze dlouhodobě konstantní,“uvádí Goran Andonov, ředitel Maxima Reality.

Podle našich čísel volí 60 procent studentů koleje a 40 procent pronájem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia