MF DNES

V Polsku se v létě za den utopí tři lidé

- — Luboš Palata

V Polsku jsou to v létě stejně časté zprávy jako ty o dopravních nehodách se smrtelnými následky.

Víc než tři utopení Poláci denně, to je statistika letošního léta, které se z tohoto pohledu řadí k nejtragičt­ějším v posledních desetiletí­ch. Jen za první srpnový víkend, kdy byly i v Polsku tropické teploty, se utopilo třicet Poláků. Ročně je to v posledních letech kolem stovky lidí, v rekordním roce 2013 jich bylo téměř osm set a letošek ho může překonat.

Poláci zaujímají v počtu utonulých na sto tisíc obyvatel nelichotiv­ou první příčku v Evropě. Podle týdeníku Newsweek mají utonulých na počet obyvatel dokonce dvojnásobn­ě víc než jakákoli jiná unijní země.

Většina Poláků si přitom myslí, že plavat umí. Podle průzkumu deníku Rzeczpospo­lita 71 procent polských mužů a 51 procent žen tvrdí, že s plaváním nemají problémy. Velké rozdíly jsou ale mezi městy a vesnicemi, a také pokud jde o věk. V kategorii 18 až 29 let tvrdí, že umí plavat, 85 procent Poláků.

Podle vodních záchranářů je ve skutečnost­i plavců mezi Poláky daleko méně. „Lidé si myslí, že když uměli plavat v mládí, tak umějí plavat i v pokročilém věku. To je často omyl,“citoval deník jednoho z vodních záchranářů. Největší počet utonulých je v Polsku u lidí z kategorie nad padesát let, kteří o sobě tvrdili, že jsou dobrými plavci, ale přecenili své síly.

Častou příčinou utonutí dětí jsou chytré mobily, jimž se podle záchranářů rodiče u vody věnují více než hlídání svých potomků.

Velice často se na utonutí podílí také alkohol, který policie označuje za příčinu úmrtí u téměř jedné čtvrtiny případů. Opilců, které je třeba zachraňova­t, je v poslední době tolik, že vodní záchranáři volají po tom, aby takoví lidé museli za záchranu zaplatit.

Podle odhadu plavčíků by taková „platba za záchranu“, obdobná podobným platbám v případě zásahů horské služby, měla být v přepočtu mezi dvaceti a sedmdesáti tisíci korun.

Nejvíce Poláků utone v místech, kde nejsou střežené pláže. K jedné z největších tragédií došlo v půlce srpna u baltského letoviska Darlowo. Od pláže, u níž bylo koupání zakázáno, odnesla vlna do moře tři sourozence ve věku 11 až 14 let. Dva z nich zahynuli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia