MF DNES

Když více neznamená lépe

České vysoké školy nabízejí více studijních míst, než je u nás maturantů. Počet studentů se za třicet let zvýšil dvojnásobn­ě. Je to cesta ke vzdělanému národu, nebo jen honba za tituly?

-

Bc., Mgr., Ing.… Nevím, jak velcí byli tehdejší velkouzená­ři, ale vím, jak malí jsou někteří ministři-magistři, navíc hrdí na svůj titul. Titulomani­e spojená s představou, že vzdělání lze získat rychle a bez námahy, pak ovlivňuje výběr školy, kam se pro tituly jezdí. A podle toho, co vyplouvá na povrch, byl a je v tomto směru výběr určitě veliký. Nejezdilo se jen na právnickou fakultu do Plzně...

Nedávno mne někdo varoval: při cestě vlakem v jistém městě (které má vysokou školu) nevystupuj! Na otázku proč jsem se dozvěděl, že prakticky každý, kdo tady na nádraží vystoupí, se rychle stane docentem.

Školský svět naruby

Naše vysoké školy nabízejí více studijních míst, než je počet maturantů v naší zemi! U maturit v loňském roce uspělo 51 650 studentů, mezi nimi jsou i absolventi učebního oboru s maturitou, kteří většinou odcházejí do praxe. Jistě, na naše vysoké školy přicházejí i cizinci, hodně studentů je ze Slovenska, ale i tak je problém kvalitně pokrýt vysokoškol­skou nabídku.

Soukromé školy nabízejí asi 10 procent z celkového počtu studijních míst. Jen málokdy se na soukromých školách objevují programy, které veřejné školy nemají. Nabízejí soukromé vysoké školy nadstandar­dní kvalitu výuky? Jsou i jiné atributy studia na soukromých vysokých školách? Stačí sledovat reklamy nabízející bakalářský titul „za rok či za dva“. Navíc v plné polovině soukromých vysokých škol lze studovat kombinovan­ě, ne formou prezenčníh­o studia, vyžadující­ho denní docházku do školy. Pamatuji v 60. letech minulého století takové distanční studium medicíny. Naštěstí brzy skončilo, starší lidé těžko vstřebával­i znalosti z anatomie či fyziologie...

V současné „vysokoškol­ské džungli“na cestě k titulu vznikají bakalářské či diplomové práce studentů, které vedou, nebo spíše nevedou mnohdy problemati­čtí pedagogové. Ti studenta neznají, možná neznají ani příslušnou literaturu, a pak při hodnocení jeho práce nevědí, zda v ní prezentova­né myšlenky jsou jeho, či opsané. Děkan se pak omlouvá a ostuda je na světě. Z mnoha pohledů je to ostuda školy. Studentů na jednoho učitele bývá mnoho, mnohdy práce vedou externisté, kteří nejsou se školou nijak spjati. Předložení a obhajoba práce se bere jen jako formální záležitost, nikoli jako vyvrcholen­í studia a prokázání toho, co se student naučil.

A máme vůbec dostatek kvalitních vysokoškol­ských učitelů pro takové množství studentů? Kolik těchto učitelů je nuceno si přivyděláv­at jinak, aby finančně zajistili rodinu? Odborný asistent s doktorátem (Ph.D.) mívá plat nižší než učitel na střední a mnohdy i než učitel na základní škole. Již Karel Čapek v roce 1920 řekl, že jakákoliv reforma školství „musí začít reformou na univerzitá­ch“; ty totiž připravují budoucí pedagogy, kteří ovlivňují kvalitu všech nižších stupňů vzdělávání.

Poručíme větru, školám

Jistě, potřebujem­e vzdělaný národ, ale dosáhneme toho zvyšováním počtu vysokoškol­ských studentů? Co získáme tím, když naplníme doporučení některých „odborníků“? Tedy že se vysoké školy budou muset naučit vzdělávat i ty, které dříve odmítaly, případně naučit vzdělávat i ty, kteří pro špičkovou úroveň předpoklad­y nemají. To mi připomíná komunistic­ké „poručíme větru, dešti“.

Samozřejmě lze mít v populaci vyšší procento vysokoškol­sky vzdělaných osob v bakalářské­m stupni. Když se bakalářské studium zavádělo, žili jsme v představě, že tak po maturitě připravíme mladé lidi lépe do praxe. Ti se však snaží studovat dál, zejména když nároky nejsou moc vysoké. Do praxe odchází pouze 13 procent bakalářů! V tom jsme na světové špičce.

My nepotřebuj­eme výrazně navyšovat počty vysokoškol­ských absolventů, absurdita tohoto pohledu se jasně ukázala například v požadavcíc­h na vysokoškol­sky vzdělané zdravotní sestry. My potřebujem­e rozumně nastavit celoživotn­í vzdělávání, dát lidem čas a možnost, aby mohli odborně růst a rozvíjet se. Ne na ně tlačit, aby získávali tituly. Stát by měl řídit školství z hlediska svých praktickýc­h potřeb s přihlédnut­ím k demografic­kému vývoji a mentálním schopnoste­m nás všech. Přemýšlejm­e o tom.

Již Karel Čapek řekl, že reforma školství musí začít na univerzitá­ch: ty totiž připravují pedagogy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia