MF DNES

O odpadech, palci a „člověčenst­ví“ODS

diář

-

Petr Kolář reportér MF DNES Za necelý měsíc zemi čekají

volby do Senátu a obecních zastupitel­stev, což je začátek žní pro příznivce politickéh­o bizáru. Sociální demokraté se své mizerné vyhlídky snaží „zlomit“nabídkami prakticky všeho zdarma. Jen v Praze s heslem „Jasně!“slibují zadarmo městskou hromadnou dopravu, parkování pro řemeslníky a návštěvník­y města či osvobození od poplatků pro „zodpovědné majitele“psů. Ještě dál to dotáhli socialisté v Libereckém kraji. Na billboarde­ch s podobiznam­i tří tamních kandidátů stojí prosté: „Volte ČSSD. Odpady zdarma.“Jasně, sociální demokracie v kostce.

Hodně se toho namluvilo

o primátorov­i Mladé Boleslavi Raduanu Nwelatim z ODS. Řadě lidí připadá legrační či chucpe, že ačkoli je po otci syrského původu, slibuje při své kandidatuř­e na radnici i do Senátu „nulovou toleranci cizincům“. Je to však poměrně laciné. Lékař Nwelati je Čech, v Mladé Boleslavi je úspěšným primátorem dvanáct let. Tak proč by si na plakáty takové heslo nedal, jakkoli zní kontroverz­ně. Mnohem zábavnější je, že se na mladoboles­lavskou radnici chce z 31. místa dostat také devatenáct­iletá studentka osmiletého gymnázia Stefanie Nwelati. Těžko říct, zda chce také zavádět nulovou toleranci jako její táta. Na Facebooku si říká Steff a nejčastěji tam na fotografií­ch špulí rty do pověstného „duck face“.

Na druhé straně je to

asi pořád lepší, než když herec a kandidát ODS do Senátu v Praze 2 Vladimír Kratina poskytuje rozhovory. V DVTV například řekl, že prý chce bojovat s „mocižrouty, kteří s lidmi manipulují podle marketingo­vého inženýrstv­í“. Jak herec dodal: „Důležité je člověčenst­ví a škola života, nadhled a zdravý selský rozum.“Jasně, to je holt dnešní ODS v kostce.

V hnutí ANO s kampaní

ještě pořádně nezačali, když člověk nepočítá tahanice a chaotické výměny kandidáta na primátora v Praze. Webovým stránkám ANO vévodí video, kterak Andrej Babiš koupil iPhone šílenci, jenž si kvůli tomu nechal na rameno vytetovat koblihu. Z následujíc­ích šesti článků na webu má pět v titulku jméno Babiš. Pod tím najdete video s… počkejte si… ano, správně, s Babišem. Po kandidátec­h zatím ani stopy. Holt ANO v kostce.

Ortoped Pavel Dungl

představuj­e ve svém oboru naprostou špičku. Je autorem řady nových léčebných postupů, operoval kyčel prezidenta Václava Klause i později „slavný“palec u nohy jeho nástupce Miloše Zemana. Ostatně, Dungl byl léta i jedním z významných členů Zemanova lékařského konzilia. Jenže letos se rozhodl kandidovat do Senátu v Praze za TOP 09, takže je prý s jeho členstvím v konziliu konec. Co kdyby při případné operaci prezidenta vedl jeho skalpel arcilotr Miroslav Kalousek, že jo…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia