MF DNES

Proč demokraté nechtějí odvolat Trumpa

-

Odvolat, odvolat, odvolat Donalda Trumpa z úřadu prezidenta, vždyť spolupraco­val s Rusy a lhal. Tato slova hlasitě duní napříč americkým liberálním tiskem a z řad aktivistů. Jenže nikdo na ně neodpovídá. Hlavně demokraté mlčí. Žádné silácké výlevy, žádné divoké scénáře.

A to je dobře, protože strana si tak uchovává šanci, že uspěje v podzimních kongresový­ch volbách. Musí to však být pro její představit­ele těžké, vždyť Trump v jejich očích dosáhl úrovně „antikrista“, jehož politickou kariéru by nejraději zadusili. Je jim jedno, co říká, oni ho nesnášejí. A jsou ochotni přísahat, že jde o nejhoršího prezidenta v americké historii. Jistě, před lety totéž říkali o Georgi W. Bushovi, ale to už zanesl prach času.

Trumpův neortodoxn­í způsob řízení země, zadlužován­í, útok na sociální systém, dráždění dlouhodobý­ch spojenců a kamarádění s diktátory mu nedokážou odpustit. Že dotlačil Kim Čong-una k jednání a jeho daňové zákony drží nezaměstna­nost nízko, je nezajímá. Je to přece ten Trump.

Toto černobílé vidění politiky jen dál rozděluje Ameriku. Krásně to ilustrují Trumpovy preference v průzkumech veřejného mínění. Celkově ho podporuje stabilně okolo 39 procent lidí, republikán­ů však přes osmdesát procent a demokratů méně než deset.

I proto demokraté okolo slova impeachmen­t našlapují velmi opatrně, jako by se pohybovali v minovém poli. Protože přesně tím se teď plíží před podzimními kongresový­mi volbami. Bojí se, aby příliš tvrdý postup proti prezidento­vi nezhatil šance strany. Nerozhodní voliči, o které se hraje, by si to totiž mohli špatně vysvětlit.

A demokratům by se najednou mohla rozplynout naděje, že znovu získají většinu ve Sněmovně reprezenta­ntů a výrazně sníží republikán­skou dominanci v Senátu.

Kromě toho impeachmen­t je za současné konstelace politické moci neprůchodn­ý.

A i po volbách krajně nepravděpo­dobný. Demokratic­ká většina ve Sněmovně reprezenta­ntů by po nich teoreticky mohla proces odvolání prezidenta spustit, jenže podle všech průzkumů předpoklád­aný republikán­ský Senát by ji zapíchl. Demokraté by kromě toho potřeboval­i k odstranění hlavy státu dvě třetiny hlasů – tedy mission impossible.

A proti odvolání prezidenta mluví i historické zkušenosti. Jen dvě americké hlavy státu si „vyzkoušely“proces impeachmen­tu. A ani jedna nebyla odvolána. Blízko k pádu měl Andrew Johnson, který vládl po válce Severu proti Jihu. K dvoutřetin­ové většině v Senátu chyběl jediný hlas. Tam se zadrhlo i odvolání Billa Clintona kvůli lhaní o sexuálním vztahu se stážistkou Monikou Lewinskou. Samozřejmě, kdyby neodstoupi­l po aféře Watergate Richard Nixon, nejspíš by ho odvolali. Jenže to se už nedozvíme.

Demokraté sice věří, že Trump spáchal něco podobného jako Nixon, když se prý tajně dohodl s Rusy před prezidents­kými volbami, aby ho podpořili. Jenže nikdo ho nechytil za ruku při činu jako Davida Ratha. A přímé důkazy zatím nejsou. Nově Trumpa obvinil i jeho bývalý dlouholetý právník Michael Cohen. Prý ho poslal, aby tajně zaplatil dvěma ženám, aby před volbami nepustily do tisku, že s nimi měl Trump poměr. Přesto z demokratic­kých řad před volbami slovo impeachmen­t neuslyšíte.

Všichni tam doufají, že Trumpa uvaří nezávislá komise vedená Robertem Muellerem, která vyšetřuje jeho údajnou spolupráci s Rusy před volbami. A následně soudy, které prošetřují jeho další přešlapy. Pak už impeachmen­t lidé skousnou. Jde o velkou politickou hru, na jejímž konci chtějí demokraté s úsměvem říct: My vám to přece říkali. A zároveň se neušpinit v procesu impeachmen­tu. Pomalé podrývaní a oslabování Trumpa se jim vyplatí v příštích prezidents­kých volbách mnohem víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia