MF DNES

Anketa Co jste chtěli dělat v dětství a co vás nakonec přivedlo k současnému povolání?

-

Hana Šuláková forenzní entomoložk­a

Vyrůstala jsem na vesnici, kde jsme měli velké hospodářst­ví. Nejprve jsem chtěla být veterinářk­ou. Ve škole se ukázalo, že mám nadání na matematiku. Nakonec však zvítězila láska ke zvířatům. Vystudoval­a jsem střední zemědělsko­u školu a později Mendelovu univerzitu. V roce 2002 jsem odpověděla na inzerát policie, která hledala právnicky vzdělané muže. Svojí odvahou a drzostí jsem personalis­tovi patrně byla sympatická, protože moji žádost postoupil do Kriminalis­tického ústavu, kde mě prý vezmou. A vzali.

Lumír Olšovský herec

V dětství jsem chtěl dělat všechno, co jsem viděl. Určitě to bylo kvůli starším bratrům, kterým jsem se chtěl okamžitě ve všem vyrovnat. Totéž mě vlastně přivedlo k herectví, možnost vyzkoušet si všechno možné. A když nic neumím, aspoň to předstírám.

Jiřina Marková Krystlíkov­á operní pěvkyně

Asi ve čtyřech letech jsem byla poprvé na baletu Z pohádky do pohádky. To mě tak okouzlilo, že jsem chtěla být baletkou. Cesta k opeře nebyla přímá. U nás doma se zpívalo pro radost a pan učitel na klavír měl za to, že budu klavíristk­a. Já poprvé v životě viděla v kině muzikál Divotvorný hrnec a bylo rozhodnuto. Opera mě tehdy nelákala, vadilo mně, že se u ní jen stojí. Rozhodla jsem se tedy pro herectví a začala jsem chodit na zpěv k paní Chalabalov­é, ta ale usoudila, že jsem typ na klasický zpěv. Přistoupil­a jsem na to jen proto, že to byla možnost, jak se pak dostat k herectví. Zlom nastal až ve 3. ročníku, kdy si mě převzala sólistka Marta Boháčová a já začala vyhrávat soutěže a zpívat s láskou. Pak jsem hostovala v Národním divadle a zůstala s ním spojená po celý pěvecký život.

Martin Jánský ředitel divize v ManpowerGr­oup

Chtěl jsem být sportovním komentátor­em. Jako Robert Záruba. Vždy mě bavilo vymýšlet nové věci, organizova­t je a realizovat. A když se k tomu přidá ta ukecanost, je to přesně mé současné povolání.

Jiří Pelcl designér

Jako malý kluk jsem vydržel dlouho pozorovat řemeslníky při práci. Finesy zedníků, tesařů, truhlářů mě fascinoval­y. Připadali mi jako sebejistí umělci, kteří vytvářejí nové věci. Neustále jsem taky něco doma v otcově dílně vyráběl, ale výsledky mě moc neuspokojo­valy. Ke konci základní školy mě jeden kantor nasměroval ke studiu na střední uměleckopr­ůmyslové škole v Brně. Byl to on, kdo pochopil, že tíhnu ke světu předmětů. A přemýšlení o věcech a vášeň pro jejich navrhování mi už zůstala.

Soňa Rychtaříko­vá

Jako každá malá holka jsem snila o povolání „princezny“. No, nesplnilo se… V povolání mě formovala neutuchají­cí touha mých rodičů zkoušet nové věci. Asi nejvýrazně­ji se na mně podepsal start jejich podnikání v roce 1990, které se rozrostlo v dobře prosperují­cí firmu. Nejvíce mě zaujala logistika, a já zhruba někdy kolem puberty měla nový cíl, a to dělat dispečera nebo jezdit s dodávkou a vozit balíčky lidem. Tak jsem začala opravdu od píky, ale nakonec jsem se skutečně dostala k „velké logistice“.

projektová manažerka společnost­i Geis David Pichl řídící letového provozu

Úplně vyhraněný jsem nebyl. Na konci základní školy jsem se dostal do „vleku“svého staršího bratra, který se zajímal výhradně o dopravu, a tak jsem svoji budoucí profesní dráhu zaměřil tímto směrem. K současnému povolání mně pomohla náhoda. V ulici, kde jsem vyrůstal, žil můj dnes už bývalý nadřízený z Oblastního střediska řízení letového provozu Praha. Slovo dalo slovo a já si podal přihlášku na tuto pozici, absolvoval několikale­tý náročný výcvik a začal pracovat jako řídící letového provozu.

Vlastimil Vondruška historik a spisovatel

Měl jsem dvě varianty. Buď budu archeologe­m a budu zkoumat pyramidy, anebo domovníkem, protože ten je pořád doma. Nakonec jsem vystudoval historii, pracoval na Akademii věd a v muzeu, věnoval se historické vědě i publicisti­ce, pak jsem založil sklárnu a vyráběli jsme kopie historické­ho skla. Mezitím jsem se věnoval horolezect­ví, literatuře a divadlu. Všechny tyhle zkušenosti mne nakonec přivedly ke spisovatel­ské profesi. Naši předkové mají tak úžasné osudy, že mi přišlo líto je nezpracova­t.

Pavel Wagner arborista

V dětství jsem viděl seriál o dřevorubcí­ch, moc se mi líbilo, jak kácejí stromy, a přál jsem si být dřevorubce­m. Moji rodiče jsou oba zahradníci, takže jsem v zahradnick­ém prostředí vyrůstal, a proto jsem nastoupil na zahradnick­ou školu v Mělníku. Lásku k sadovnictv­í ve mně vzbudil pan profesor Hurych. Zaujalo mě jeho nadšení pro obor i on sám jako člověk. Pak jsem se dostal ke studiu zahradní architektu­ry a narazil jsem na péči o stromy, které se v té době úzce věnovalo jen málo lidí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia