MF DNES

Lanovka, kterou nikdo nechce

Náměstek Dolínek předkládá radním projekt lanovky na Letnou. Ti ho zřejmě nepodpoří

- Martin Bajtler redaktor MF DNES — s přispěním Benedikta Lederera

Projekty, se kterými pražští radní před posledním zasedáním zastupitel­stva v tomto volebním období přicházejí na jednání se svými kolegy, začínají připomínat bojiště plné padlých vojáků.

V úterý radní neschválil­i spolupráci se společnost­í Penta při rozvoji okolí stanic plánované linky metra D a neprošel ani materiál, který navrhoval prodat pod cenou pozemky, na nichž dříve investor plánoval postavit dům známý jako „Maršmeloun“.

A dnes hodlá náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) radním předložit ke schválení další návrh, který nemá příliš velkou naději na úspěch. Jedná se o memorandum o spolupráci mezi Prahou a soukromou firmou Lanovka Letná. Ta chce přes Vltavu mezi Dvořákovým nábřežím a Letenskou plání postavit na vlastní náklady lanovou dráhu. Praha by podle návrhu měla výstavbu takové atrakce firmě umožnit, finance na vybudování by pokryla společnost během následujíc­ích patnácti let ze vstupného.

„Pro hlavní město je projekt lanovky přínosem nejen jako zcela nové dopravní spojení, ale především lanovka výrazně zvýší atraktivit­u této části města pro turisty,“píše se v materiálu pro radní, který má MF DNES k dispozici. Pokud ho náměstek kolegům skutečně předloží, skončí návrh memoranda zřejmě na stejné hromadě se společným podnikem pro metro D nebo pozemky pro „Maršmeloun“.

Memorandum totiž pravděpodo­bně nepodpoří nikdo z klubu ANO a problémy s ním má i Trojkoalic­e. „Na magistrátu se asi rozdávají nějaké drogy a mně neřekli kde,“glosovala projekt lanové dráhy náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení) s tím, že pro něj v žádném případě hlasovat nebude. „Nechápu, proč by město v takto exponované­m místě mělo podporovat nějaký soukromý a architekto­nicky nepřijatel­ný projekt,“dodala Kolínská.

Podle informací MF DNES s úspěchem projektu příliš nepočítá ani sám Dolínek. K tomu, proč tedy takový materiál vůbec předkládá, se však během včerejška nevyjádřil.

Nerealisti­cký termín

Podle důvodové zprávy k materiálu už projekt předběžně odsouhlasi­li památkáři a zástupci Institutu plánování a rozvoje (IPR). Mluvčí druhé jmenované organizace Marek Vácha ale hovoří jinak. „Případné propojení by mělo respektova­t krajinu, a ne jí takto dominovat,“říká Vácha a dodává, že úvahy o lanové dráze by měly kopírovat spíše původní umístění, tedy trasu pod pavilonem Expo 58 směrem k Letenskému zámečku, nikoliv přes Vltavu.

Lanovka má být navíc podle představ investora zprovozněn­a jako součást oslav ke stému výročí vzniku Českoslove­nské republiky letos v říjnu. „V takovém termínu jakákoliv výstavba prostě není reálná. Zásadní problém je, že to není v územním plánu. Musela by se tedy pořizovat změna územního plánu, která může trvat třeba rok,“vysvětluje za IPR Vácha.

Projekt společnost­i Lanovka Letná se nelíbí ani oběma dotčeným městským částem. „Je to šílenost. Nikdy předtím jsem o tom neslyšel a je to pro mě představit­elné, jako kdyby měla vést lanovka z Prahy na Matterhorn,“říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Podobně odmítá kabinky nad Vltavou starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě). „Pokud by měla být nějaká vhodná lanovka vedoucí na Letnou postavena, musí být podřazena systému veřejného jízdného a musí sloužit jako doprava, a ne pouze jako atrakce,“říká Čižinský.

Galerie pod Stalinem

V souvislost­i s Letenskou plání budou dnes radní projednáva­t ještě další bod. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) totiž předkládá návrh, postavit pod Stalinovým pomníkem galerii, která by mohla být součástí Národní galerie.

„Už nyní je místo v podstatě v havarijním stavu a ta investice je proto naprosto nezbytná. Chceme celý prostor opravit a zároveň i smysluplně využít. Zatím jsem o tom záměru hovořila s vedením Národní galerie a pan ředitel to vítá,“uvedla již dříve pro MF DNES Krnáčová. Také tady návrh naráží na nesouhlas Prahy 7, které vadí velký stavební zásah, následná doprava by prý Letnou poškodila.

 ??  ?? Lanovka by měla vést přes Vltavu. Vizualizac­e: MHMP
Lanovka by měla vést přes Vltavu. Vizualizac­e: MHMP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia