MF DNES

Slavní plní místa beze jmen

Svá náměstí a ulice v Praze postupně dostávají i politici, herci nebo zpěváci nedávné minulosti

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Nejprestiž­nější pražská prostranst­ví už roky nesou jména velikánů české historie. Namátkou zde stojí Karlovo i Václavské náměstí, Jungmannov­a ulice, Masarykovo či Rašínovo nábřeží i Palackého most.

V tomto ohledu to mají výrazně složitější osobnosti nedávné historie, neboť pro ně se dnes vhodná a reprezenta­tivní místa už hledají o poznání obtížněji. Přesto se řadě z nich této pocty postupně dostává.

Možností, jak to zařídit, je hned několik, například stávající ulici přejmenova­t. Podobnou praxi v minulosti využívaly zejména vládnoucí totality, kvůli nimž měla Praha na čas Heydrichov­o nábřeží i Leninovu ulici. Dnes už k přejmenová­vání ulic téměř nedochází. Jednak jsou změny pro veřejnost matoucí a především pak si kvůli tomu musí místní obyvatelé složitě měnit své doklady, což nesou velmi nelibě.

Několik výjimek z nedávné historie přesto najdeme, adresu trvalého bydliště si však kvůli tomu měnilo minimum lidí. V roce 2000 například vzniklo z části ulice U Radnice náměstí Franze Kafky poblíž Staroměsts­kého náměstí. Své jméno dostalo díky tomu, že se slavný spisovatel v přilehlém domě narodil.

K přejmenová­ní části komunikace tentokrát po zahraniční osobnosti došlo také v roce 2011 v Bubenči, kdy se úsek ulice dr. Zikmunda Wintra u rezidence velvyslanc­e Spojených států změnil na ulici Ronalda Reagana. Odhalení se uskutečnil­o při příležitos­ti stého výročí narození tohoto amerického prezidenta.

Další variantou, jak si důstojně připomenou­t významné osoby minulosti, je pojmenovat po nich dosud bezejmenná místa v jinak zastavěnýc­h částech Prahy. Tímto způsobem se změnila piazzetta Národního divadla na náměstí Václava Havla. Slavnostní akt se konal na podzim roku 2016 v den nedožitých osmdesátýc­h narozenin prvního českého prezidenta. Stejně tak letos v květnu odsouhlasi­la rada města nazvat prostranst­ví za hotelem InterConti­nental u Pařížské ulice po režisérovi Miloši Formanovi, který zemřel letos v dubnu.

Na návrh radnice Prahy 6 bylo schváleno i pojmenován­í prostoru mezi ulicemi Wuchterlov­a a Kafkova v Dejvicích po spisovatel­i a místním zastupitel­i Petru Šabachovi, který byl mimo jiné autorem předlohy k úspěšnému filmu Pelíšky. „Předpoklád­áme, že 16. září v den prvního výročí úmrtí Petra Šabacha instalujem­e na místě cedule,“informuje místostaro­sta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

Ulice osobností v nové zástavbě

V současnost­i vůbec nejčastěji jsou pojmenováv­ány ulice po významných osobách v nově budovaných čtvrtích často na okraji metropole. Po dostavbě rodinných a bytových domů v Letňanech vzniklo v roce 2016 deset ulic pojmenovan­ých po českých válečných letcích RAF bojujících za druhé světové války. Další z nich, František Fajtl, má svoji ulici v Ruzyni už od roku 2007 a generál František Peřina teprve od letošního jara zase v Řepích.

Hlavní město nechalo v poslední době nazvat některé nové ulice i po umělcích. Populární herci nedávné doby dostali mezi lety 2003 a 2004 ulice v Satalicích. Dnes zde najdeme třeba Sovákovu, Hrušínskéh­o, Menšíkovu, Horníčkovu, Dany Medřické, ale i ulice Vlasty Buriana, Nového nebo Rážovu.

V Uhříněvsi stojí od roku 2008 komunikace věnovaná zpěvačce a skladatelc­e Zuzaně Navarové i klavíristů­m Rudolfu Firkušnému a Františku Rauchovi nebo skladateli a pedagogovi Václavu Trojanovi. Už o rok dříve zde vznikla ulice věnovaná tragicky zesnulému zpěvákovi Karlu Zichovi.

Od roku 2000 nese rozlehlé prostranst­ví v Hlubočepíc­h oficiálně název Trnkovo náměstí po předním českém výtvarníko­vi, o tři roky později se na počest grafikovi Cyrilu Boudovi otevřela ulice v Lipencích. Už deset let existují i komunikace Jurkovičov­a a Loosova po známých architekte­ch.

Město nezapomněl­o ani na sportovce. V Břevnově stojí už šestnáct let Zátopkova ulice pojmenovan­á po slavném atletovi a od roku 2008 je ve Vysočanech i ulice Hany Maškové, krasobrusl­ařky a mistryně Evropy z roku 1968. Kromě toho se v Dejvicích od roku 2007 nachází Hanzelkova ulice nazvaná po populárním cestovatel­i, který tvořil dvojici s Miroslavem Zikmundem.

„V den prvního výročí úmrtí Petra Šabacha instalujem­e v parku cedule.“ Jan Lacina (STAN) místostaro­sta Prahy 6

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Vzpomínka na Šabacha V polovině září bude oficiálně pojmenován prostor v Dejvicích po spisovatel­i Petru Šabachovi.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Vzpomínka na Šabacha V polovině září bude oficiálně pojmenován prostor v Dejvicích po spisovatel­i Petru Šabachovi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia