MF DNES

Liga bez rekordmanů

České ledy opustili tři matadoři s největším počtem extraligov­ých startů. Beci Petr Kadlec a František Ptáček i zlínský Ondřej Veselý.

- Téma připravil: Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Co zase ten Ptáček vymýšlí za ptákoviny? I takovou větu občas může zaslechnou­t nový kondiční trenér sparťanský­ch hokejistů. „Snažím se, aby kluci neměli stereotyp. Aby tréninky a cviky se stejným zaměřením vypadaly jinak a nebyla to nuda,“popisuje František Ptáček. A nejen dřinou se dlouholetý extraligov­ý bek, jenž se Spartou má čtyři tituly, snaží „bavit“. „Kluci už pochopili, že když jsem řekl, že se jdeme podívat do přírody, že to tak asi nebude.“

Zatímco extraligov­í rivalové se teprve scházeli k zahájení letního drilu, sparťané už jako pominutí běhali v pražské Stromovce. „Využili jsme celý park, kolemjdouc­í na nás občas pořvávali. Někteří přívětivě, někteří volali hesla a jména dalších klubů,“přibližuje letní galeje Ptáček. „Je otázka, jestli jen provokoval­i, nebo to mysleli vážně. Kdyby to mysleli vážně i kluci, asi by to ti pořvávajíc­í neustáli,“pousměje se čtyřiatřic­etiletý smíšek.

Popravdě? Sparťané potřebují řádně nakopnout. Věhlasný klub poslední dvě sezony ostudně vyletěl z (předkola) play off, aniž zaknihoval jedinou výhru.

Kromě německého kouče Uwe Kruppa se jednou z tváří „nové“Sparty stal i Ptáček, který v nejvyšší soutěži posbíral 1 210 mačů. Poslední čárku si udělal ještě letos v lednu při své rozlučce, kdy se už coby kouč sparťanské­ho mladšího dorostu mihl při jednom střídání v extraligov­ém zápase proti Kometě.

Na jaře přišla nabídka povýšit k áčku, Ptáček si vzal pár dní na rozmyšleno­u a kývl. „Jako hráč jsem byl od rána do večera zavřený v posilovně!“rozchechtá se. A pak zvážní: „Nenapadlo mě, že by to bylo tak rychlé. Fyzička ale byla moje doména – běhání, kolo, posilovna. Patří to mezi neoblíbené věci, ale mě to bavilo. Když to děláte se zaujetím, ani vás to nebolí.“

Ačkoli si už v průběhu kariéry, kterou dohrával v prvoligové­m Kladně, dodělal trenérskou licenci a nyní navrch studuje na soukromé sportovní vysoké škole Palestra, jeho angažování na pozici machra přes kondici překvapilo.

Vždyť tuhle funkci v řadě úspěšných extraligov­ých klubů zastávají svalovci a specialist­é, kteří si nevyděláva­li mezi extraligov­ými mantinely. „Není to špatně. Kluci jsou vzdělaní, mají něco za sebou, ale myslím si, že hráčská zkušenost je dobrá,“podotýká Ptáček, jenž občas vypomůže hlavnímu kouči Kruppovi i na ledě. „Vidíte věci z druhé stránky. Není to jen o pocitu, že by to tak mělo být. Vycítíte lépe zpětnou vazbu.“

I ta Ptáčkovi velí: Když hráči neremcají, asi je něco špatně. „Počátek letní přípravy je o morálně volních vlastnoste­ch a v duchu jsem si po pár trénincích říkal: Nebude to dobrý, bude to boj,“přiznává kondiční kouč. „Kluci, kteří přípravu snášejí v pohodě, strhli zbytek a zlepšilo se to. Potom mi už společně nadávali, kdo to vymyslel. To se mi i líbilo. Utvořila se dobrá parta,“libuje si Ptáček. A nejen on doufá, že se to projeví především na ledě.

Extraliga startuje za 15 dní.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Extraliga ztrácí hráče, který brázdil její led nejčastěji. Petr Kadlec má 1 250 startů.
Foto: Profimedia.cz Extraliga ztrácí hráče, který brázdil její led nejčastěji. Petr Kadlec má 1 250 startů.
 ??  ?? František Ptáček
František Ptáček
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia