MF DNES

1 250 startů a dost. Už mi to nešlo, řekl Kadlec

-

Chtěl mu vypíchnout puk. Vychýlit hokejku. Zkrátka nějak zbrzdit rozpumpova­ného nájezdníka.

Tak jak to v extralize dělával přes dvacet let.

Jenže Martin Nečas si přehodil kotouč na bekhend, profičel kolem něj jako hurikán z Caroliny a gólem posunul Kometu k důležitému semifinálo­vému triumfu.

Možná tohle byla jedna z chvilek, kdy Petru Kadlecovi blesklo hlavou, že čas nejde šálit věčně.

Nyní, pár měsíců po play off, plzeňský obránce definitivn­ě oznámil, že končí kariéru. „Je mi 41 let, poslední rok byla samá zranění. Ani mi to moc nešlo a nebyl jsem přínosem,“řekl MF DNES.

Potom se omlouval. Víc hovořit skromný vytrvalec nechtěl. Přitom by mohl. Nejvyšší soutěž ztrácí legendu. Inventář. Rekordmana, který odehrál těžko uvěřitelný­ch 1 250 extraligov­ých partií.

Devatenáct sezon poctivě střádal starty ve Slavii, s níž v roce 2003 a 2008 slavil dva tituly. Když se ze sešívaných stával extraligov­ý otrhanec, Kadlec v 37 letech poprvé a naposledy vyměnil dres. „Setrvání nedávalo smysl. Nulová perspektiv­a,“vzpomínal bývalý reprezenta­nt.

Zatímco jeho mateřský klub se po sestupu dál morduje v první lize, Kadlec se čtyři sezony v extraligov­é Plzni řadil mezi defenzivní stálice.

Pochrouman­é koleno mu naposledy v základní části dovolilo odehrát jen 25 zápasů, méně jich zvládl jen v sezoně 1995/1996, kdy v lize debutoval.

Na jaře v sérii o finále zacvičila s Kadlecem a plzeňskou obranou rozjetá Kometa a tichý matador smutnil: „Moje výkony nebyly úplně dobré. Musím si to přebrat v hlavě.“

V Plzni tvořivému bekovi vypršela smlouva. Otázkou zůstávalo, jestli se nepoohlédn­e po jiném angažmá. „Ale jít někam jinam a domlouvat se? Přehodnoti­l jsem, že už je asi čas,“oznamuje Kadlec.

A co bude chlapík, jenž rád trávil volné chvíle na Bali, dělat bez extraligov­ého zápřahu? „Uvidíme, jak to dopadne, nechci o tom teď mluvit.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia