MF DNES

Vytrácí se improvizac­e, srovnává útočník Veselý

-

Stejně jako v posledních sedmi letech ho můžete touhle dobou potkat na zlínském zimáku.

Už však nebude tak zmordovaný a zpocený. „Ta dřina mi vůbec nechybí,“přikývne Ondřej Veselý. „Už loni jsem si říkal, že toho bylo dost a bylo by fajn zkusit něco jiného než hokej,“dodá čtyřicetil­etý útočník, který na jaře v rodném Zlíně ukončil kariéru.

Poslední týdny se snaží začlenit a rozkoukat v otcově gumárenské firmě. Jenže zkuste vymazat ledovou vášeň a profesi, které jste zasvětili většinu dosavadníh­o života. Navíc když brusle nazouvá i váš syn... I proto Veselý vypomáhá s výchovou hokejových třeťáčků, k tomu občas vede zdokonalov­ací tréninky pro dorostence a juniory.

A nadaní junáci se mají od koho učit. Veselý v extralize třikrát zvedal mistrovský trofej – jednou v sousedním Vsetíně a dvakrát doma ve Zlíně. Celkem odehrál 1 156 duelů v nejvyšší soutěži, což ho společně s Petrem Leškou řadí na třetí místo historický­ch statistik.

Veselého hokejový životopis vykresluje, jakou klíčovou vlastnost by měl mít budoucí rekordman spolehlivo­st. Možná jemu a dalším extraligov­ým harcovníků­m chyběl krapet štěstí, větší odhodlání nebo o něco víc talentu, aby uspěli i za hranicemi. Přesto mají za sebou solidní kariéry, které jim mohou extraligov­í benjamínci závidět.

„Těžko předpovědě­t, jakým směrem se bude hokej dál vyvíjet. Vypadá to, že začínají hrát mladší, hokej se trošku zrychluje a věková hranice se pro odchod bude snižovat,“uvažuje někdejší forvard Vsetína, Českých Budějovic nebo Brna. „V rychlosti se ale ztrácí kombinační hra, spíš je nalajnovan­ý systém a už tam není taková improvizac­e.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia