MF DNES

Zázrak? Sigma nechce hrát v Seville ustrašeně

- Jan Dočkal reportér MF DNES v Seville

Vsevillské katedrále s hranatou věží Giralda jsou ostatky slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba. Fotbalisté Olomouce by rádi v Andalusii nepochoval­i postup do základní skupiny Evropské ligy. Ale upřímně: byla by to ryzí senzace.

Téměř jako kdyby Kolumbus vstal z mrtvých. Sevilla FC, pětinásobn­ý vítěz soutěže, je světový kolos. Navíc si z Hané přivezl vítězství 1:0, byť hlavně proto, že statečná Sigma doplatila na zahazování šancí. Večer (21.45, ČT sport) bude muset minimálně jednu proměnit, aby utkání dostala aspoň do prodloužen­í.

„Věřím, že to bude dobrý zápas a nebudeme hrát ustrašený fotbal. Musíme hrát na vítězství, tak doufám, že to bude vidět,“přeje si záložník Šimon Falta. „Ani doma nám nikdo nevěřil a bylo to blízko. Chybělo možná pár centimetrů.“

Jenže teď bude Olomouci chybět klíčový stoper Václav Jemelka, jenž kvůli zranění třísla nedohrál ligové utkání v Jablonci. „Letí s námi v pozici fanouška. Do zápasu připravený nebude, to si můžeme říct na rovinu,“přiznal trenér Václav Jílek.

Jemelku nahradí rovněž levonohý Roman Polom. Jílkovi chybí i marodi Chvátal s Pilařem. Sigma neodletěla včera speciálem z Brna v ideálním rozpoložen­í. Zatímco v Evropě zanechává působivý dojem a s přehledem vyřadila kazašský Karjat, doma je to bída. Jediná výhra, pět proher. Naposledy 0:3 v Jablonci. „Nejsme v lize v jednoduché situaci, ale nemyslím si, že by to na nás mělo pro zápas v Seville zanechat nějaké stopy,“věří Jílek.

Ostatně už v prvním utkání, do kterého Olomoučané šli po debaklu s Baníkem, se potvrdila jeho slova, že „liga a pohár nejsou spojené nádoby“. „Spíš je člověk zklamaný, nebo hledá důvody, proč podáváme tak rozdílné výkony. Plnohodnot­nou odpověď nemám, i když nějaké argumenty existují – Evropa, liga, hlava. Ale je to alibistick­é. My se chceme prezentova­t stejně v lize, stejně v Evropě a musíme si přiznat, že se nám to nedaří,“připouští Jílek. Včera večer od půl desáté si Olomoučané zatrénoval­i na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána, čeká se návštěva 25 tisíc diváků.

Sevilla v minulém ligovém bezbrankov­ém zápase proti Villarreal­u nastoupila s osmi změnami v sestavě oproti utkání v Olomouci.

Trenér Machín v jedenáctce ponechal pouze českého brankáře Vaclíka, středopola­ře Banegu a střelce Sarabiu. O víkendu navíc čeká Sevillu městský šlágr s nenáviděný­m Betisem. „Jsem si jistý, že pro Sigmu to bude zápas sezony a to z ní dělá nebezpečné­ho protivníka. Musíme se plně koncentrov­at na zápas a zvládnout ho. Pak teprve můžeme začít řešit derby,“nabádá Machín.

„Chceme hrát zase aktivně, ověřili jsme si, že to lze. A co nejvíc jim to znepříjemn­it,“velí Jílek. Není se nač šetřit. Zápas v Seville je svátek, vrchol olomouckéh­o snažení. „Jednoznačn­ě,“přikývne Jílek.

Olomoucká výprava (v letadle byl například i politik Petřík, který nedávno zmizel a už se zase našel) se vrací až zítra odpoledne.

Jílek hráčům dopřeje spánek na hotelu a lepší regeneraci.

Sigma chce s mnoha odchovanci českému fotbalu ve Španělsku udělat hlavně dobrou reklamu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia