MF DNES

Profil Alžběta Králová

-

● Vystudoval­a politologi­i se zaměřením na politický marketing a volební studia na Masarykově univerzitě. ● Zakladatel­ka Institutu politickéh­o marketingu. ● Zkušenosti má z volebních kampaní v České republice i v zahraničí. ● Specializu­je se na PR, komunikačn­í strategie, mediální tréninky či budování image a brandu.

Jak vnímáte jejich grafiku, například tunely v břiše kandidátů?

Jak si vedou v roce 2014 vyčítáno, že strana nemá program. Podobné hlasy se mohou objevovat i nyní. Do jisté míry je to výsledkem zmatků ohledně toho, kdo bude lídrem kandidátky. Zatím hnutí řeší sestavení kandidátky, minulost a byznysové aktivity Petra Stuchlíka.

Komunisté také ještě žádnou větší akci nerozjeli. Nemohou na to doplatit?

KSČM tradičně spoléhá na kontaktní kampaň a své tvrdé voličské jádro. Praha rozhodně nebude volební baštou KSČM, tomu také odpovídá pozornost, kterou strana hlavnímu městu věnuje. Na špatném výsledku strany by v Praze pravděpodo­bně nic nezměnila ani dobře řízená kampaň.

Byl od Pirátů dobrý krok dát na plakáty tvář předsedy Ivana Bartoše společně s lídrem Zdeňkem Hřibem?

Rozhodnutí zapojit do pražské kampaně lídra strany Bartoše je logické, kandidát na primátora Zdeněk Hřib není dostatečně vyprofilov­aný a známý. Od Pirátů se letos očekává, že budou černým koněm voleb. V Praze bodovali již během posledních parlamentn­ích voleb, jejich vyššího zisku se bojí většina ostatních stran.

Jak hodnotíte jejich dosavadní činnost?

Piráti jsou jako v minulosti velice aktivní na sociálních sítích i v ulicích. Pozitivně lze hodnotit i to, že se kromě líbivých sloganů věnují i detailnímu rozebírání konkrétníc­h programový­ch problemati­k prostředni­ctvím tiskových konferencí.

A co aktivita SPD? Může jim dobré zacílení kampaně přinést v Praze více hlasů?

Vsadili na jednoduchá a pro určitou část voličů dobře znějící hesla. Stratégům strany je zřejmě, že se v jejich případě nebude jednat o cílení na liberálníh­o vysokoškol­sky vzdělaného voliče. Proto je do kampaně zapojena spousta centrálníc­h témat. Hodně komunikují otázku referend, které v lidech mají vyvolat nespokojen­ost se stavem současné politiky. Z hlediska politickéh­o marketingu provedení jednotlivý­ch výstupů

 ?? Foto: archiv IPM ?? Alžběta Králová z pražského Institutu politickéh­o marketingu se zabývá kampaněmi politiků ve volbách.
Foto: archiv IPM Alžběta Králová z pražského Institutu politickéh­o marketingu se zabývá kampaněmi politiků ve volbách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia