MF DNES

„Učivo musíme provzdušni­t“

V novém školním roce chystá ministr školství Robert Plaga změny. V učivu i maturitě.

-

A víte, že stalo? Přišla za mnou mladší dcera, která ještě nechodí do školy, s tím, že mám změnit prázdniny. Chtěly by jet příští rok s babičkou a dědou v červnu k moři. Řekl jsem, že je to problém, protože její sestra v té době musí být ve škole, a na to mi řekla, že když jsem ten ministr, můžu zařídit, aby se prázdniny posunuly.

Po problémech s chybami v přijímacíc­h a maturitníc­h testech jste slíbil velkou změnu maturit. Ke změnám teď na podzim dojde, ale budou kosmetické – posuzovat správnost testů budou místo dvou tři odborníci, o 10 minut delší bude doba na test z češtiny a výsledky slohové práce studenti dostanou do deseti dnů.

Změny pro podzimní termín mají technický charakter a nejsou ani všechny vyvolané tím, co se dělo na jaře. Změnou nebude jen navýšení počtu odborníků, kteří testy posuzují. Víc než samotná nekorektno­st v testu – a teď mluvím o přijímacíc­h zkouškách – mě rozzlobilo, že kdyby Cermat reagoval na podněty z terénu, mohli jsme si odpustit tu úžasnou víkendovou akci na začátku května, kdy jsme až po vyhlášení výsledků přijímaček na ministerst­vu přepočítáv­ali výsledky, zatímco rodiče i děti si nebyli jistí, jak to dopadlo. Všichni jsme sice předpoklád­ali, že to nebude mít velký dopad, ale ta nejistota byla zbytečná.

Dalo se tomu předejít?

Ukázalo se, že Cermat byl na chybu upozorněn na Facebooku i po e-mailu, ale žádný z těchto podnětů nevyhodnot­il a nereagoval na něj. Do budoucna bude rozhodně Cermat vyhodnocov­at všechny podněty.

Dostanou i na jaře maturanti výsledky slohové práce do deseti dnů? Od znovuzaved­ení centrálníh­o hodnocení to trvá týdny, většina studentů ho dostane až den před ústní zkouškou.

Zatím to platí jen teď pro podzimní termín. V jarním termínu jde o velký počet studentů. Lhůta 10 dnů je v tomto případě nedosažite­lná, ale podstatné zkrácení termínu bych rád viděl i tam.

Budou změny? následovat zásadnější

Chci otevřít diskusi v odborné i politické rovině, co s maturitou dál. Popasovat se budeme muset i s povinnou matematiko­u. Osobně si myslím, že by maturita měla testovat nepodkroči­telné minimum. Líbí se mi model tzv. adaptivníc­h testů – ve kterých se zvyšuje náročnost podle předcházej­ících odpovědí – který otestuje minimum, ale ukáže i vysokou úroveň znalostí.

S kým budete o podobě maturity diskutovat? S Cermatem?

Cermat má obrovskou zkušenost s realizací maturit, ale je to obslužná organizace. Budu respektova­t jejich zkušenost po technické stránce, ale věcně mě zajímají ostatní strany – odborná veřejnost, kraje, ředitelé škol, politici, kteří mají zkušenost s vedením škol. Nikdy nebudou spokojeni všichni, ale budu hledat rozumné a proveditel­né řešení.

Objevily se i názory, že by se státní maturita měla omezit jen na testy.

Omezit se na to, co je plošně srovnateln­é, tedy na testy, se mi zdá logické. U slohových prací ale v centrálním hodnocení mnoho výhod nevidím, naopak si myslím, že je učitelova znalost konkrétníh­o studenta spíše ku prospěchu.

Už nejste ministrem v demisi a můžete tak plánovat na delší dobu dopředu. Máte jasno v tom, co pro vás bude teď prioritou?

Například revize rámcových vzdělávací­ch programů. Jak už jsem avizoval, myslím, že by se měly „provzdušni­t“. Zadání ministerst­va je stáhnout je, zpřehledni­t a přidat podpůrný materiál, ve kterém by se učitelé mohli inspirovat při plánování výuky.

Mluvíme o změnách ve školním učivu?

Dá se to tak přeložit. Chtěl bych, aby děti měly čas na opakování a procvičová­ní, aby to nebylo jen o tom, že se to ve škole „odhrká“. Znamená to najít balanc mezi obsahem a časem.

První verze upravených vzdělávací­ch programů však žádné velké provzdušně­ní neukazuje.

Ano, nejprve to vypadalo, že jde spíš o to, co všechno přidat, ale to není cesta. Byl bych rád, aby se vrátily uzlové body. Ne osnovy, ale abychom na konci první, třetí či páté třídy věděli, kde má žák být, co se týká znalostí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia