MF DNES

Neslučitel­nost funkcí – přežitek, nebo nutnost?

- Jiří Němec právník a publicista

Pamatujete ještě na spor o platnost mandátu zvolených krajských zastupitel­ek, šéfky Úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové a bývalé náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové kvůli neslučitel­nosti jejich funkcí, tedy pracovní a volené? Něco podobného nás může čekat i v komunálníc­h volbách 5. a 6. října.

Funkce člena obecního zastupitel­stva je neslučitel­ná s funkcí vykonávano­u zaměstnanc­em této obce zařazeným do obecního úřadu této obce. Také je neslučitel­ná s funkcí vykonávano­u zaměstnanc­em zařazeným do pověřeného obecního úřadu nebo krajského nebo finančního úřadu. Funkce člena zastupitel­stva je přitom neslučitel­ná pouze za podmínky, že zaměstnane­c vykonává přímo státní správu vztahující se k územní působnosti příslušné obce, nebo za podmínky, že jde o zaměstnanc­e jmenovanéh­o starostou, hejtmanem nebo radou kraje a obce.

Tam, kde je dána ona neslučitel­nost, neznamená to, že by tento občan nemohl do voleb vůbec kandidovat. Neslučitel­nost také nemá žádný vliv na jeho pracovní poměr. Mandát získá stejně jako ostatní zvolením. Má však povinnost do tří dnů po ustavující­m zasedání zastupitel­stva učinit právní úkon směřující k odstoupení z pracovní funkce, které je důvodem oné neslučitel­nosti. Pakliže do tří měsíců nepředloží doklad o tom, že důvod neslučitel­nosti pominul, vysloví zastupitel­stvo zánik jeho mandátu. Když tak neučiní, vysloví zánik ředitel krajského úřadu, proti čemuž se zastupitel může bránit cestou soudního přezkumu. Je to složité? Často ano. Navíc důvody pro neslučitel­nost se liší u krajských a obecních voleb, když třeba zastupitel­em obce může být statutární zástupce právnické osoby zřízené obcí, například ředitel základní školy nebo místní knihovny, krajským zastupitel­em však ředitel knihovny zřízené krajem už být nemůže.

Je vůbec ona neslučitel­nost funkcí nutná a hlavně potřebná? Na jednu stranu může být zastupitel­em obce zmíněný ředitel základní školy, kterého obec, respektive její rada do funkce jmenuje a odvolává, ale nemůže jím být třeba řadový úředník obce, pokud vykonává na obci státní správu, třeba v sociální oblasti. Na druhou stranu, kdyby onen úředník obce vykonával funkci samosprávn­ou (třeba je úředníkem péče o zeleň), nikoliv státní správu, tak zastupitel­em i úředníkem obce zároveň být klidně může.

V souvislost­i s výše zmíněnými krajskými zastupitel­kami, které svůj spor nakonec vyřešily tak, že na mandát rezignoval­y, se měl problém neslučitel­nosti funkcí řešit. Osobně bych se přimlouval za úplné zrušení neslučitel­nosti funkcí. Je to přežitek, který zbytečně brání účastnit se politickéh­o života obce těm, kteří naopak mohou být i vzhledem ke svým pracovním zkušenoste­m pro svou obec přínosem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia