MF DNES

Muž z Watergate: Bílý dům se nervově rozkládá

Kniha Boba Woodwarda, který přiměl k demisi prezidenta Nixona, je další díl ze seriálu na téma, jak děsný je Trump.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak už je to jasné, lidé v Bílém domě musí ignorovat Trumpovy příkazy, aby tak před ním chránili Ameriku.

Není divu, když prezident má IQ školáka.

Píše to Bob Woodward, ano, ten z aféry Watergate.

Jeho první kniha se jmenovala Všichni prezidento­vi muži a popisovala, jak dva mladí reportéři (Wodward byl jedním z nich) svrhli prezidenta Nixona. Jeho zatím poslední kniha se sice jmenuje Strach: Trump v Bílém domě, ale mohla by mít klidně název Všichni prezidento­vi muži mají šéfa plné zuby.

Nebo Všechny prezidento­vy nadávky.

Kniha je výbušná, jak knihy o Trumpovi bývají, plná zničujícíc­h výroků, které ovšem ti, jimž jsou připsány, včera rychle popírali.

Také Trump řekl, že jde o snůšku lží, jenže Bob Woodward je prostě Bob Woodward. Respektova­ný guru. Když se Američané budou rozhodovat, komu věřit, hádejte, koho si vyberou...

Woodward má však přesto smůlu. Prodeje budou excelentní, jelikož polovina Američanů, kteří nemají rádi Trumpa, si takové věci s gustem kupuje znovu a znovu, aby se utvrdili ve svaté víře. Ale Woodward není ani zdaleka první: jeho Strach je jen další variací na téma, že Trump má mozek dítěte a všichni kolem jsou tak naštvaní, až z toho mluví sprostě. Nebo si Trumpa rovnou tajně nahrávají, jako jedna jeho poradkyně, aby z toho mohla vyjít zdrcující (nebo pomstychti­vá – to jak si vyberete) kniha. Ta její vyšla před třemi týdny.

Woodward to dělal postaru, nahrával si lidi z Bílého domu, tedy hlavně ty, kteří už tam nejsou. Díky legendární Trumpově personální politice je Bílý dům průtokový ohřívač a lidí na rozhovor byly spousty.

Problém je, že ti, o nichž šla řeč, svoje slova a činy popřeli.

A tak personální šéf John Kelly tvrdí, že opakovaně nezhodnoti­l Trumpa slovy „je to idiot“. Nebo že je zbytečné pokoušet se ho o něčem přesvědčit. A že jsme všichni v Blbákově (v originále Crazytown). Podobně ministr obrany John Mattis vyvrací, že by snad říkal, že Trump rozumí zahraniční politice jako páťák nebo šesťák.

Popis dění v Bílém domě připomíná blázinec, kde domnělý Napoleon vydává rozkazy a ošetřovate­lé je za jeho zády s klidem házejí do koše. Bývalý poradce Gary Cohn ztopil z Trumpova stolu už podepsaný příkaz ke zrušení obchodní dohody s Jižní Koreou. Woodwardov­i to neřekl Cohn, nýbrž „jeden člověk, kterému to prý řekl Cohn“.

Ale podobně to prý dělal i Rob Porter, vrchní pán nad všemi papíry, kdy šly k Trumpovi a od něj. Navíc prý třetinu dne strávil tím, že mu vymlouval jeho nápady.

Woodward to komentuje slovy, že v Bílém domě se odehrává administra­tivní puč a prezidents­ký úřad se nervově rozkládá.

Taky píše, že Trump o svém ministru spravedlno­sti Jeffu Sessionsov­i řekl, že je mentálně retardovan­ý. Nebo že jeho bývalý poradce pro národní bezpečnost McMasters byl oblečen jako obchodník s pivem.

Ale to jsou běžné věci, stejně jako další včera citované šťavnaté výroky, například „ku..a, oddělejte ho, pozabíjejt­e jich co nejvíc“(rozkaz k útoku na Asada a Sýrii).

Jestli si někdo myslí, že politici v soukromí mluví jako Rössler-Ořovský, je na omylu.

Kniha se bude prodávat, ale jinak se rozplizne i přes jméno a autoritu autora. Všichni v ní dostali, co chtěli a co vědí: Trumpovi odpůrci to, že je infantilní idiot, příznivci to, že do něj všichni šijí, proto je potřeba se kolem něj ještě víc semknout.

Amerika zmrtvěla, leží v nehybných pozicích zákopové války. A tak si nevšímá zajímavějš­ích věcí než jsou drby, jejichž variace už zná. Včera bez pozornosti vyšuměl nový průzkum, v němž si šedesát procent lidí myslí, že Trump je odtržen od reálného života. Kdo sleduje Ameriku, ví, že to je mnohem nebezpečně­jší než nějaká kniha, která opakuje to, co všichni už četli.

 ?? Foto: ČTK ?? Strach Kniha uznávaného novináře Boba Woodwarda.
Foto: ČTK Strach Kniha uznávaného novináře Boba Woodwarda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia