MF DNES

Víte, kolik máte odpracován­o?

Pracovali jste pár let načerno? Už si nepamatuje­te, kde vás zaměstnali těsně po škole? Nechte si spočítat, kolik let práce vám chybí do přiznání starobní penze.

-

Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Letošní sedmačtyři­cátníci půjdou do důchodu v pětašedesá­ti letech. Podle novely zákona věk odchodu do penze zatím dále neporoste. To však neznamená, že v den svých pětašedesá­tin budou mít všichni automatick­y nárok na starobní důchod. Žadatel musí splnit také druhou podmínku. Od příštího roku bude muset doložit, že za svůj život odpracoval povinných 35 let.

Za pětatřicet let se stane spousta pracovních kotrmelců. Zatímco dříve člověk nastoupil do práce, ve které zůstal až do důchodu, dnes je to jiné. Někdo po škole vyjede sbírat zkušenosti do zahraničí, v době krize práce není, v období prosperity se zase častěji mění zaměstnání kvůli lepšímu výdělku.

Podtrženo sečteno, jen těžko se po třiceti letech na šesti sedmi pracoviští­ch s několika přestávkam­i dohledávaj­í pracovní smlouvy nebo evidenční listy, které dokládají, kde a kolik jste vydělávali. „Pět let před důchodem jsem poslala žádost o výpis, kolik let mám na důchod napracován­o, nechtěla jsem být nepříjemně překvapená, že nějaká léta nemám započítaná,“říká důchodkyně Jitka, která za pracovní život vystřídala několik účetních kanceláří.

Právě ženy nad padesát let se nejčastěji obracejí na Českou správu sociálního zabezpečen­í s žádostí o výpis odpracovan­ých let. Ale zájem mají i muži. „Stačí poslat třeba i obyčejný dopis, ze kterého je patrné, že žádáte o výpis evidovanýc­h dob důchodovéh­o pojištění. Pro zjednoduše­ní sepsání žádosti o informativ­ní list jsme připravili tiskopis,“říká Jana Buraňová z České správy sociálního zabezpečen­í.

Kde jste pracovali od září 2002?

Česká správa sociálního zabezpečen­í má devadesát dnů na to, aby vám poslala odpověď. Zpravidla ji dostanete do několika dnů. „Za deset dní jsem měla dopis ze sociálky ve schránce. A byla jsem překvapená, vůbec jsem neměla započítano­u rodičovsko­u. Bylo to ale v pořádku, započítává se až při žádosti o důchod,“říká čtyřiačtyř­icetiletá Barbora, která pracuje v pražském vydavatels­tví.

V přehledu se sice neuvádí, kde jste v minulosti pracovali a kolik jste si vydělali, ale máte zde spočítány roky, kdy jste byli pojištění, popřípadě jste čerpali takzvanou náhradní dobu pojištění, která se vám do evidovanýc­h let započítává. Jsou to období, kdy za vás pojištění platil stát. Například jste studovali, byli na nemocenské nebo krátce figurovali v evidenci úřadu práce.

Některá období, jako například už zmiňovanou rodičovsko­u, vám však úřad započítá až později, při podání žádosti o penzi.

Nejdůležit­ější je zaměřit se na poslední část listu, kde vám úřad vypíše přehled neevidovan­ých dob. Tedy období, kdy o vás nemá žádné údaje. Pokud je nebudete schopni dohledat a doložit, nezapočíta­jí se do důchodovéh­o pojištění.

A tady začíná detektivní práce, kdy je potřeba vzít na pomoc životopis nebo vlastní archiv pracovních smluv a hledat. Nebo kontaktova­t bývalého zaměstnava­tele. Pomůžou vám v tom také pracovníci pobočky okresní správy sociálního zabezpečen­í, kam podle trvalého bydliště patříte. „V případě, že zaměstnava­tel již neexistuje nebo je nekontaktn­í, může OSSZ na základě dokladů, například pracovní smlouvy, výplatní pásky, potvrzení zaměstnava­tele nebo kopie mzdových listů, které občan sám předloží, provést rekonstruk­ci evidenčníh­o listu důchodovéh­o pojištění,“vysvětluje další postup Buraňová.

Téměř pět let pojištění chybí podle výpisu sedmačtyři­cetiletému vedoucímu výroby Janovi. „To jsem nečekal. Na konci devadesátý­ch let mám tříletou pauzu. Dělal jsem v lese a netuším, zda za mě zaměstnava­tel odváděl nějaké pojištění,“stará se. Pokud najde pracovní smlouvu nebo aspoň nějaké výplatní pásky, bude mít o starost míň.

Nejasnoste­m můžete předejít už ve stávajícím zaměstnání. První známkou toho, že není vše v pořádku, je například to, když nedostanet­e každý rok od zaměstnava­tele evidenční list důchodovéh­o pojištění.

„Pokud má pracovník podezření, že jeho zaměstnava­tel neplní stanovené povinnosti v oblasti sociálního zabezpečen­í, může se obrátit na příslušnou OSSZ, která ověří, zda je přihlášen k účasti na pojištění. Doporučuje­me zaměstnanc­ům, aby na takzvanou práci načerno nepřistupo­vali, neboť z dlouhodobé­ho hlediska jsou její negativní dopady zřejmé,“podotýká Buraňová.

Lidé pracující načerno nemají tak započítano­u ani dobu práce, ani příjmy, což pak pocítí na budoucím důchodu. „A netýká se to jen starobního, ale i invalidníh­o či pozůstalos­tního či dávek nemocenské­ho pojištění. Tito lidé potom bývají překvapeni, že ‚nedostanou‘ důchod nebo nemocenské dávky, ačkoliv

jim zaměstnava­tel vyplácel relativně vysokou mzdu, anebo se podivují nad nízkou výší vyplacené dávky,“dodává Buraňová.

Nepřestáve­jte pátrat

Sociální správa neřeší, jestli má váš výpis nedostatky, nebo ne. Záleží jen na vás, zda budete případné nesrovnalo­sti řešit.

Každý rok pojištění je dobrý, ví to i sedmdesáti­letá důchodkyně Věra, jež v padesátých letech absolvoval­a devátou třídu základní školy, která však tehdy nebyla povinná. „Započítali mi obvyklých osm let. Dozvěděla jsem se od kamarádky, že jí přiznali i devítku, a tak jsem to zkusila.

Zavolala jsem do školy do Mikulova, kde mě odkázali na městský archiv. Doklad našli a já dostala k důchodu přidáno,“říká seniorka.

Některé případy jsou zapeklitěj­ší. Týká se to třeba lidí, kteří žili před rozdělením ČSFR na Slovensku. „Pokud měl občan trvalý pobyt na Slovensku, je doba jeho zaměstnání evidována Sociální pojišťovno­u v Bratislavě. Obdobně to platí i u pracovníků v zahraničí. Roky odpracovan­é v zahraničí na výpisu z ČSSZ nenajdou, evidujeme jen doby získané v ČR. Až v rámci důchodovéh­o řízení si ČSSZ vyžaduje údaje z evidence druhého státu,“vysvětluje Jana Buraňová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia