MF DNES

Létal vrtulníkem nízko, riskoval. Zabil sebe a tři lidi

- Václav Janouš reportér MF DNES

Černý čtyřmístný vrtulník Robinson se vznesl nad areál firmy a prudkou otočkou odlétl nízko nad fabrikami průmyslové zóny. Zakroužil a zamířil nad plzeňské náměstí Republiky, kde obkroužil nízko nad zemí věž katedrály a zmizel zpátky nad průmyslovo­u zónu.

Kilometr a půl vzdušnou čarou od plánovanéh­o přistání se ve vzduchu přetočil na bok, motor zakvílel naplno a vrtulník spadl skrz střechu do zdejší výrobní haly. Pilot, místní bohatý podnikatel Bohumil Doubek, který svůj majetek dával rád najevo, zemřel stejně jako tři Thajci, které vezl.

Ten den létal nad Plzní níž, než dovolují letecké předpisy. Jako mnohokrát v minulosti. Podle leteckých inspektorů to mohlo být příčinou zřícení stroje.

Poslední léto v životě Bohumila Doubka přitom pro něj a pro jeho firmu Workpress Aviation vyrábějící komponenty pro letecký průmysl začalo slibně. Na začátku června představil „multikopté­ru“, prototyp dronu, který unese člověka a měl být budoucnost­í v létání lidí ulicemi měst.

Jenže už o měsíc později neznámý vandal vyřadil z provozu jeden ze dvou Doubkových vrtulníků. Kameny roztřískal všechna skla a potloukl kapotáž. Škoda na stroji byla dva miliony. „Jistě nejde o žádný osobní útok. Nemám s nikým spory, a kdyby chtěl vrtulník zničit profesioná­l, udělal by to jinak. Toto je jen čirá lidská zloba,“komentoval tehdy Doubek a vypsal odměnu – dvě stě tisíc tomu, kdo vandala udá.

Neozval se nikdo. Ve středu večer přišel Doubek o život v druhém, na chlup stejném vrtulníku. Firma sídlící v Plzni – Borských polích jej vlastnila od května 2015. Předtím patřil společnost­i, která s

ním pořádala vyhlídkové lety. Od té doby Doubek svým okázalým létáním nad průmyslovo­u zónou i nad Šťáhlavy, vsí čtrnáct kilometrů jihovýchod­ně od Plzně, naštval spoustu lidí.

Létal nízko, často agresivně a lidi ve Šťáhlavech štval už tím, jak často přilétal ke svému zrekonstru­ovanému bývalému mlýnu na heliport. „Víte, co to je za rachot, když vám ta kraksna přistává uprostřed vsi?“zlobí se dodnes jedna z obyvatelek.

V červnu 2015 dokonce Doubkovy lety řešili zastupitel­é – lidé si stěžovali, že helikoptér­a plaší čápy hnízdící na komíně pár metrů od Doubkova sídla. „Někomu se jeho létání líbilo více, někomu méně. Podle mě to ale nebylo nic hrozného, před lety sice vzlétal třeba i několikrát za den, ale teď v poslední době už odsud téměř nelétal a byl klid,“řekl starosta Šťáhlav Václav Štětina.

Doubek na sebe rád upozorňova­l i na zemi. V autech. Ať už v těch rychlých, kterými se proháněl Plzní, nebo okázale luxusními a extravagan­tními. Kupříkladu růžovou limuzínou, se kterou při oslavě narozenin jednoho ze svých přátel přijel na konci roku 2015 do Prahy. Do centra, ke Karlovu mostu.

Když řidič z několikame­trového chrysleru vystoupil, slavící Doubek neváhal, skočil za volant a s limuzínou historický most – kam smějí jen pěší – přejel. Policistům, kteří přijeli přestupek řešit, vysvětlova­l, že to za to stálo. Podrobit se dechové zkoušce odmítl, darovat krev jakbysmet a namísto toho zavolal okamžitě svého právníka. Skončil sice na služebně, ale v tu chvíli mu hrozilo jediné – pokuta maximálně padesát tisíc korun.

Ačkoliv o příčinách nehody vrtulníku, při které Doubek zemřel, zatím není jasno a vyšetřuje ji Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, objevuje se čím dál více svědectví obyvatel Plzně, kteří vrtulník před nehodou viděli. A všichni popisují totéž: helikoptér­a létala nízko a těsně před nehodou to vypadalo, že pilot nemá stroj pod kontrolou.

Dokonce existuje i video, na kterém je jeden z manévrů helikoptér­y nad budovou Doubkovy vlastní firmy zachycen. Pár metrů nad střechami budov se vrtulník ve vzduchu zastaví, přetočí na čumák a rozletí rychle pryč, přičemž se stroj jakoby kymácí. „To, co těsně před zřícením stroje prováděl nad centrem Plzně, bylo zarážející. Málem trefil synagogu v centru a nad naším úřadem letěl jako magor, navíc těsně nad budovami. Když jsem na to koukal, tak mi přišlo, že je opilý,“napsal například na sociální síti úředník odboru dopravy třetího plzeňského obvodu Tomáš Eichacker.

Vedoucí inspektorů Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Zdeněk Formánek včera jasně řekl, že létáním nízko nad zemí Doubek porušoval pravidla. O tom není pochyb. „Letecké předpisy obecně nařizují létat minimálně ve výšce 300 metrů. Pokud létal nad městem nízko, tak to samozřejmě nesmí. Minimální výška je určena například i proto, že pokud u vrtulníku spadne výkon pod osmdesát procent otáček motoru, přijde vrtulník o vztlak, propadne se a pilot s tím v nízké výšce už absolutně nic neudělá,“řekl Formánek.

Vítězslav Sladký ze zdravotnic­ké záchranné služby přitom popsal, že pádu předcházel právě takový manévr, při kterém se vrtulník přetočil na bok.

Podle informací MF DNES byli Thajci – dva muži a jedna žena – v Plzni v Doubkově firmě na jednání o podpoře thajských investic v Česku či o možné konkrétní spolupráci jejich firem s českými. Jednalo se o manažery tří firem – z lékařského, leteckého a automobilo­vého průmyslu.

Stroj stejného typu – Robinson R44 Raven se na Plzeňsku zřítil i v srpnu 2016 u města Plasy. Zemřeli tehdy dva muži. Pilot nacvičoval s instruktor­em přistání při selhání motoru. Vrtulníků, jaký se zřítil ve středu večer v Plzni, je v republice registrová­no okolo sto šedesáti. Většina patří soukromým majitelům, cena deset let starého stroje se pohybuje okolo šesti milionů korun.

Rodina Doubkových však stála i za několika mecenášský­mi projekty. Bohumil Doubek přispíval například spolku Pomocné tlapky, který vychovává asistenční a vodicí psy pro postižené, a jeho otec založil Nadační fond přátel památek Plzeňského kraje. Za deset milionů korun například koupil bývalý barokní zámek ve Šťáhlavech – na dohled od jejich sídla – a začal jej opravovat. „Pro Šťáhlavy je to právě v tomto obrovská ztráta. Pan Doubek byl ve svých letech velmi schopný a úspěšný a věřili jsme, že díky němu se dá zámek dohromady. Jak to teď bude, netušíme,“řekl starosta Václav Štětina.

Všichni popisují totéž: helikoptér­a létala nízko a vypadalo to, že pilot stroj nemá pod kontrolou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mecenáš Dvaatřicet­iletý Doubek na charitativ­ní akci. Foto: Pomocné tlapky
Mecenáš Dvaatřicet­iletý Doubek na charitativ­ní akci. Foto: Pomocné tlapky
 ??  ?? Před nehodou Lehký vrtulník Robinson R44 Raven, který ve středu v Plzni havaroval. Foto: Vítězslav Zůbek, Aeroplány.cz
Před nehodou Lehký vrtulník Robinson R44 Raven, který ve středu v Plzni havaroval. Foto: Vítězslav Zůbek, Aeroplány.cz
 ??  ?? Místo nehody Hasiči odklízejí trosky vrtulníku. Nahoře je stroj, který Doubkovi poškodili vandalové. Foto: Hasiči, Policie ČR, M. Polívka, MAFRA
Místo nehody Hasiči odklízejí trosky vrtulníku. Nahoře je stroj, který Doubkovi poškodili vandalové. Foto: Hasiči, Policie ČR, M. Polívka, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia