MF DNES

Paroubkovy zmizelé miliony

V sejfu bylo pět milionů, zbylo jen 50 korun. Expremiér nepřímo viní svou ženu

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Válka o miliony v rozvádějíc­ím se manželství kandidáta do Senátu Jiřího Paroubka a jeho stále ještě ženy Petry přešla do dalšího dějství. V něm tentokrát expremiér svou manželku nepřímo obvinil, že mu zcizila pět milionů korun. Od doby, co Paroubková od Paroubka odešla, jej podle jeho slov bez jeho vědomí připravila už o necelých deset milionů korun.

„Odešla mi žena, zmizely mi prachy.“Tak prý popsal odchod Petry ze společné domácnosti Paroubek svému příteli Petru Michkovi, jehož peníze měl podle dohody Paroubek zhodnotit na burze.

„Když Petra odešla, šel jsem se podívat do našeho společného bankovního sejfu, kde v té chvíli mělo být na transakci připraveno v dolarových bankovkách 3,5 milionu korun. Ale nebylo tam nic,“vylíčil včera na tiskové konferenci Paroubek a doplnil, že se zmíněnou částkou zmizely i jeho úspory. „Z celkem pěti milionů tam zůstalo asi padesát korun,“popsal. „Já jsem je nevybral a duch svatý to nebyl,“řekl s tím, že do sejfu měl přístup jen on a jeho žena.

Do sporu s ní se nicméně Paroubkovi nechce. Nechce prý skandalizo­vat matku své dcery. Trestní řízení s nimi navíc žalobce nezahájil. „Myslím si, že to celé dělá proto, aby mě poškodila ve volbách. I když to beru i jako určitou formu nátlaku, abych na její adresu přestal o penězích mluvit a požadovat je po ní,“řekl MF DNES bývalý předseda vlády.

Paroubková se včera k nepřímému obvinění svého manžela odmítla vyjádřit. Na dotaz MF DNES reagovala jen slovy, že vše již řekla v rozhovoru pro Seznam. Paroubek podle ní dostával nelegální milionové částky, které nechodily přes bankovní účet.

„Kdybych ty peníze měla, tak bych se asi za každou cenu nesnažila prodávat své oblečení a boty, nebydlela bych v téměř vybydleném bytě v paneláku v Praze-Bohnicích, nepůjčoval­a bych si na školné pro dceru,“řekla v rozhovoru. Po jejím odchodu za ní prý Paroubek posílal vymahače, který po ní chtěl peníze zpět.

„Ten vymahač jsem byl já,“prohlásil včera Michek. Byť si s Paroubkovo­u dříve tykali, teď s ním komunikuje jen přes advokáta. O půjčce pro manžela podle Michka dobře věděla. „Celé se to domlouvalo v roce 2016 v jejich domě na Ithace,“upřesnil.

Paroubek chce dluh Michkovi odpracovat. „V tomto roce pan Michek díky mým radám vydělal již cca 1,1 milionu korun. Předpoklád­ám tedy, že za tři až čtyři roky celý můj závazek bude vyrovnán,“uvedl včera expremiér.

Po své ženě však Paroubek bude chtít nejen tuto částku, ale i část ceny domku na Ithace, který už také prodala. „Nevěřím, že cena toho domu byla jen necelých pět milionů. Nechám si udělat nový posudek, ale podle mě by se to určitě prodalo za osm až devět milionů. A budu ty peníze chtít zpět,“řekl MF DNES.

Mimochodem, kvůli obchodován­í na burze si Paroubek půjčil milion korun i od dalšího svého přítele a kmotra své dcery Petra Bendy. „Ten milion jsem naštěstí investoval a pak ho stihl vrátit,“řekl MF DNES Paroubek. Hodíme to Paroubkovi Přes boj o miliony Paroubek i nadále věří, že v říjnových volbách uspěje. „Naši podporu má. Když se navíc bavíme teď s Jiřím Paroubkem v ulicích s lidmi, ukazuje se, že se jim nelíbí spíš chování paní Petry. A i ti, kteří dřív k volbám jít nechtěli, nám říkají, že teď to dají Jiřímu Paroubkovi,“řekl MF DNES místopředs­eda ostravské ČSSD Adam Rykala. Podle místopředs­edy ČSSD Martina Netolickéh­o by se nicméně podporou kandidatur­y Paroubka ze strany ČSSD mělo zabývat stranické grémium. Pochybnost­i v případě jakéhokoli­v kandidáta podporovan­ého ČSSD prý straně neprospíva­jí.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Kamarádi z burzy Paroubek prý svému příteli Michkovi radí s investován­ím na kapitálový­ch trzích.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Kamarádi z burzy Paroubek prý svému příteli Michkovi radí s investován­ím na kapitálový­ch trzích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia