MF DNES

Valachová válčí se sportovním­i bafuňáři

Exministry­ně hájí dotaci pro olympionik­y. Kvůli mimořádným 76 milionům však budou mít ona i olympijský výbor co vysvětlova­t

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD včera přešla do tvrdého útoku proti sportovním funkcionář­ům: chtějí mě kriminaliz­ovat, nebýt mimořádné dotace 76 milionů korun, kterou jsem schválila, tak by naše reprezenta­ce ani neodjela na letošní zimní olympiádu. „Ester Ledecká by tak zřejmě nemohla přivézt dvě zlaté medaile,“tvrdí.

Valachová tím reaguje na trestní oznámení, které na ni kvůli zmíněné dotaci podala severočesk­á pobočka České unie sportu.

Ale také sportovní funkcionář­i mají nabito. Argumentuj­í tím, že žádná mimořádná dotace nebyla třeba, Valachová ji prý vypsala v rozporu s dotačními pravidly.

Ve sporu může hrát roli faktor pomsty. Valachová sportovní funkcionář­e naštvala, když jako ministryně školství stopla dotace pro už tak mnohdy živořící sportovní kluby. Šéf České unie sportu Miroslav Jansta se pak ocitl v hledáčku policejníc­h vyšetřovat­elů poté, co se rozčilil, že jím ovládaná unie, která kluby zaštiťuje, má dostat nižší dotaci než mnohem menší Český olympijský výbor (ČOV).

Jansta odeslal tehdejší náměstkyni na ministerst­vu školství Simoně Kratochvíl­ové SMS, ve které napsal, že olympijský výbor „je třeba pokrátit“. Netušil však, že Kratochvíl­ová už tou dobou byla policií sledovaná kvůli schůzkám s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou.

„Mirek Jansta se jen ozval a hned je stíhaný. A najednou se dozvíme, že Valachová odsouhlasí další nesmyslné peníze olympionik­ům, to se nedivte, že se někdo na tu dotaci podívá a napadne to,“vysvětlil MF DNES zdroj ze sportovníh­o prostředí, jak mohlo vzniknout trestní oznámení na Valachovou. „Bez komentáře,“omluvil se Jansta.

Mimořádnýc­h 76 milionů pro olympijský výbor, které Valachová jako ministryně schválila v listopadu 2016, nicméně otázky skutečně budí. Olympijský výbor totiž dotaci podle zprávy o hospodařen­í zdaleka nedokázal ani vyčerpat. Na zálohách za přípravu olympijské účasti vyplatil za rok 2017 jen 14 milionů korun. Dalších 41 milionů a víc než 12 milionů korun měl zaplatit za přípravu sportovců na olympiádu a zdravotní zabezpečen­í reprezenta­cí. To však ostře napadá spolustran­ík Valachové Michal Kraus, expert ČSSD na sport, který je také členem jedné z komisí České unie sportu.

Dotační zvěrstvo, tvrdí Kraus

„Těch 41 milionů na přípravu sportovců bylo nesmyslnýc­h, přípravu sportovců nemá na starosti olympijský výbor, ale svazy. Navíc na přípravu sportovců v zimních sportech šlo jen 17 milionů, zbytek byl na letní sporty – tedy žádná příprava na zimní olympiádu, jak tvrdí paní Valachová,“pouští se do exministry­ně Kraus.

„Další skandální věc je, že zaplatili čtyřem spolkům za zdravotní zabezpečen­í 12 milionů, přitom ani jeden z těchto spolků zdravotní zabezpečen­í neposkytuj­e,“říká Kraus, podle něhož šlo o „dotační zvěrstvo“, a včerejší obhajobu Valachové označuje za „estrádu“.

Valachová si trvá na tom, že mimořádná dotace byla potřebná a že by se „ve stejné situaci rozhodla znovu stejně“. Na její stranu se postavil předseda ČOV Jiří Kejval, podle něhož by český tým bez mimořádné dotace nejspíš na letošní olympiádu skutečně neodjel.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Exministry­ně Kateřina Valachová.
Foto: Michal Šula, MAFRA Exministry­ně Kateřina Valachová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia