MF DNES

Válka generací: Jak jsem se mýlil ve Ferim

Před čtyřmi lety v Teplicích vznikl pozoruhodn­ý tandem. Kubera obhajuje, Feri už ne.

-

Petr Kolář reportér MF DNES

řed čtyřmi lety to pro oba bylo docela překvapení. Občanský demokrat Jaroslav Kubera se stal pošesté primátorem Teplic. A tehdy osmnáctile­tý student Dominik Feri nejmladším radním v zemi. Tehdy si spolu ještě vyměňovali kompliment­y.

„Dominik je osvěžením v tom smyslu, že je trochu recesista. Bude schopný se učit. Do budoucna má naději. Myslím, že spolupráce s ním bude dobrá,“líčil Kubera.

„Je to setkání dvou generací, které jsou od sebe padesát let. Pro mě to bude zkušenost, kterou jsem do dnešního dne neměl šanci poznat, těším se na ni,“vracel pochvaly Feri.

Dnes na sobě nenechají nit suchou, byť jsou oba v úplně odlišných pozicích. Jaroslav Kubera přes opakované sliby, že to před čtyřmi roky bylo naposled, opět kandiduje na primátora. Feri je sice stále dosluhujíc­í radní, z Teplic se však už dávno posunul do Prahy. Je poslancem, jednou z hvězd TOP 09 a komunální volby letos vynechá.

„Neskutečná sketa. Teď, těsně před volbami – protože věděl, že s TOP 09 nemají sami šanci – se spojil s opozicí,“vyhrkne Kubera, ještě ani nedozní otázky na to, proč se rozhodl opět kandidovat a jak hodnotí spolupráci s excentrick­y vypadající­m mladíkem. Ani nadále o něm neříká nic moc pěkného, ačkoli se dříve prezentova­li téměř jako shovívavý mentor a vděčný žák.

„Netušil jsem, že mu to tak stoupne do hlavy. Nechodí na jednání rady ani zastupitel­stva. Od té doby, co je poslancem, už vůbec ne. Vznáší se v nebesích kdesi okolo Poslanecké sněmovny,“vykládá Kubera. „Navíc kromě toho, že prosadil veřejný klavír, do kterého bouchají Romové, toho moc nenavrhova­l ani nedělal. Miloš Zeman napsal knihu Jak jsem se mýlil v politice. Já bych mohl napsat: Jak jsem se mýlil ve Ferim,“dodává.

Feri: Kubera se bojí prohry

v radě. Jen jsme se napříč zastupitel­stvem dohodli, že by se měl zvýšit počet členů zastupitel­stva, což by zvyšovalo i počty radních. To se panu Kuberovi nelíbilo,“reaguje poslanec TOP 09. „Vnímám to od něj jako součást předvolebn­ího boje. Invektivy jsou u něj zcela běžnou věcí, nemá smysl to víc komentovat. Asi se bojí, že už neuspěje,“dodává na Kuberovu adresu Feri.

On sám prý měl dávno jasno v tom, že na magistrát znovu kandidovat nebude. V Teplicích ani v Praze, kde z posledního místa kandidátky TOP 09 uspěl díky preferenčn­ím hlasům ve volbách do Sněmovny. „Souběh funkcí by se nedal dále zvládat.“

Zato Kubera by v Teplicích rád uspěl i posedmé. Ačkoli už před čtyřmi lety říkal, že to je naposledy. A dodával, že vlastně nechtěl kandidovat ani tehdy. „Ale mrzel mě stav ODS celorepubl­ikově a toto je drobná pomůcka, že jsme neztratili všechny pozice. A je to důkaz, že když je člověk skromný a pokorný, dá se i s pravicovou politikou prorazit,“líčil v listopadu 2014 Kubera.

A dnes, po plánované, ale neuskutečn­ěné kandidatuř­e na prezidenta? „Dnes ODS potřebuje pomoci ještě víc. Navíc nechci připustit, aby někdo rozfofrova­l peníze, které jsme městu ušetřili. Vždyť máme v rozpočtu přebytek miliardu a sto milionů korun, což je víc než rozpočet Teplic na rok. Potřebujem­e dostavit zimák, akvacentru­m a koupaliště,“konstatuje Kubera. „Ty nové party jsou měkkoproje­ktovci, to je lití peněz do kanálu,“dodává.

Právě s „novými partami“se teď bude utkávat. Koaliční socialisté jsou na tom i v Teplicích mizerně, TOP 09 se spojila s opozičními Volba pro! Teplice a dalšími a s hnutím ANO tam tak nějak nechce mít před volbami společného nikdo nic.

Kontroverz­e budící Kubera připouští, že primátorsk­ý řetěz nemusí opět navléci, i kdyby ODS městskou radu sestavoval­a. Ostatně i před čtyřmi lety byl pro část možných partnerů nepřijatel­ný. „I tahle varianta je. Na plakátech jsem v tandemu s náměstkem Hynkem Hanzou. Toho jsem si vychoval, je to stejná držgrešle jako já,“vykládá Kubera. On prý navíc pokládá za prioritu obhajobu křesla v Senátu. „Nejlépe už v prvním kole. Celostátní politika se dá nejlépe ovlivnit z centra.“

 ??  ?? Občanský demokrat Kubera (vlevo) chce znovu do čela Teplic i do Senátu. Feri z TOP 09 zůstane jen poslancem. Foto: MAFRA
Občanský demokrat Kubera (vlevo) chce znovu do čela Teplic i do Senátu. Feri z TOP 09 zůstane jen poslancem. Foto: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia