MF DNES

119 mrtvých. Za letní nehody mohly mobily i únava

- — Jakub Heller

Jenže ten si to nechce nechat líbit. „To jsou pěkné lži, tradiční rukopis Jaroslava Kubery. Na rady chodím, byť na tu poslední nemohu, protože koliduje s jednáním Sněmovny. Co se týče kritiky mojí práce, on sám přece hlasoval pro náš návrh revitaliza­ce prostoru Janáčkovy sady nebo pro zvýšení finanční podpory spolkům a pro další věci,“reaguje Feri.

„Pokud jde o údajné přeběhnutí, topka se dohodla na společné kandidatuř­e se stranami a hnutími, které jsou v opozici. Ale to nemá nic společného s mým působením

Policisté o letních prázdninác­h šetřili téměř 18 tisíc dopravních nehod, při nichž zemřelo 119 lidí. Na počtu nehod se projevilo i nezvykle teplé počasí.

O život tak letos přišlo o osmnáct lidí více než loni. „To je poměrně vysoké číslo, na kterém se podepsalo zejména letošní velmi teplé počasí, ostré slunce a únava,“řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Lerch však připomněl, že od roku 1990 jde o druhý nejnižší počet obětí. Nejméně lidí totiž na českých silnicích zemřelo právě o loňských prázdninác­h.

„Naopak nám dlouhodobě roste počet nehod – což se netýká jen letních prázdnin – ale celého kalendářní­ho roku. Nárůst je pozvolný a je ovlivněn vyšším počtem vozidel na našich silnicích,“popsal Lerch.

Mobil za volantem

Na přední příčce příčin dopravních nehod letos opět vévodilo nevěnování se řízení, například kvůli mobilům za volantem. „Je to fenomén na našich silnicích, a to nejen o prázdninác­h. Počet nehod, ve kterých sehrála svou roli nepozornos­t řidičů, se neustále zvyšuje,“řekl Lerch. V létě podle něj navíc na řidiče působí výrazně teplejší počasí a ostré slunce a z nich pramenící únava.

Policisté letos například šetřili hned několik velmi závažných nehod, během nichž řidič přejel do protisměru, případně nedal přednost v jízdě. Zpravidla se přitom jednalo o přehledné a rovné úseky. Často šlo navíc o situace, kdy se posádka vozu vracela z dovolené či dlouhé cesty ze zaměstnání.

Naopak letos ubylo nehod zaviněných nepřizpůso­bením rychlosti stavu a povaze vozovky.

Tři nejtragičt­ější dny

Pro motoristy nejtragičt­ější letní dny – tedy 16. červenec a 11. a 18. srpen – byly nejtragičt­ějšími dny dokonce i v loňském roce. Letos během nich zemřelo dvakrát sedm a jednou šest lidí, loni pokaždé šest lidí.

Meziročně zemřelo o deset motorkářů více, což je zdaleka nejvyšší nárůst ze všech skupin. V případě velkých motocyklů byl viníkem nehody sám motocyklis­ta v 57,5 procenta případů. U skútrů už to však bylo 65,15 procenta.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Autobus na Olomoucku najel v červenci do stromu.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Autobus na Olomoucku najel v červenci do stromu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia