MF DNES

Ať mladí udělají banku sami

Technologi­cké firmy vyzývají na souboj tradiční banky. Ptají se lidí, které služby je nejvíc zajímají

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Službou Zonky, kde lidé půjčují lidem, se startupový inkubátor Creative Dock proslavil ve finančním světě. Postavil ji na nohy a předal skupině Home Credit. Teď míří firma z pražského Smíchova ještě o úroveň výš. Chce vytvořit specializo­vanou nadbanku pro mileniály, postavenou na moderních technologi­ích.

Časem se možná ukáže, že bude v Česku potřeba získat „tradiční“bankovní licenci, ale teď je cílem budovat vše odspodu, na komunitním základě. Projekt se souběžně rozbíhá také v Nizozemsku.

„Neusilujem­e o partnerstv­í se žádnou ze stávajícíc­h bank, proto jsme se rozhodli získat vlastní licenci, a to v Nizozemsku, kde jsou fintechu hodně otevření,“říká Karel Soukeník, expert Creative Docku na finanční technologi­e, který se stará právě o zahraniční část.

Hlavním důvodem „vlastní“cesty je podle něj flexibilit­a a možnost stavět systém od začátku po svém. „Banky jsou technologi­cky zastaralé. Dlouho trvá, než se něco prosadí a vytvoří,“dodává Soukeník. Sám působil v několika bankách na vrcholovýc­h úrovních.

Nový fintech už má své jméno – Filip a Sofie – a postupně nabídne širokou škálu finančních služeb. Ať už vlastní produkty, či vybrané od jiných finančních institucí, které se na trhu osvědčily. První verze mobilní aplikace by se měla spustit do konce roku.

„Začneme buď s peer-to-peer platbami, nebo investicem­i. Celý příběh stojí na tom, že každý člověk má úplně jiné potřeby a požadavky, pokud jde o peníze. Proto nové finanční služby postavíme přímo s lidmi, komunitou, a ne s pár produktový­mi manažery. Tam i tohle rozhodnutí vzejde z komunity, která se kolem Filipa a Sofie vytváří,“uvádí Soukeník. O podobě aplikace a službách mají rozhodovat až desítky tisíc lidí.

„Investora už máme, je český, ale jméno zatím nechceme uvádět. Co se týká strategick­ého investora, toho hledáme a probíhají jednání,“tvrdí Soukeník. Jde o investici v řádech miliard korun. Velká část přitom padne na získání licence, s níž jsou spojeny vysoké požadavky na kapitál, dále na marketing a vývoj aplikací.

Dlouhé čekání na štempl

Pronikání technologi­í do finančního světa zvnějšku měla urychlit směrnice o platebních službách PSD2. Ta má umožnit ovládání účtu v různých bankách z jednoho místa, v aplikacích třetích stran. Jenže jejich provozovat­elé stále čekají na licenci od České národní banky, o niž někteří požádali už na začátku roku. Jako problém se ukázalo pojištění, které zatím na českém trhu neexistova­lo.

„Pojištění už máme, přes Renomia od Vienna Insurance Group. Ale co se týče licenčního řízení, vyjádření ještě nemáme, proces se protahuje,“říká Adam Šoukal, spoluzakla­datel Platební instituce Roger. Komplikuje to plány firmy v zahraničí. „Máme nachystané zahraniční kampaně v Polsku a na Slovensku a nemůžeme je spustit,“dodává Šoukal.

Prodlevy trápí i další, protože otevírají prostor rivalům. „Ohrožení představuj­í konkurenčn­í aplikace ze zahraničí, kde jsou licence přidělován­y svižněji s daleko menším seznamem požadavků ze strany regulátorů,“prohlašuje David Nevečeřal, spoluzakla­datel aplikace na správu financí Spendee. I tady už však dokončují pojistnou smlouvu s ČPP.

Podle něj zůstává otázkou, zda je správné, že čtecí přístup se souhlasem uživatele podléhá regulaci. „Pokud uživatel vezme svůj výpis z banky a transakce k nám importuje, nebo je zadá ručně, tak to nespadá pod regulaci, ale pokud to provedeme automatizo­vaně skrze API a jeho transakce na jeho přání tedy přečteme, tak to je regulováno,“zamýšlí se.

Situace dává náskok také domácím bankám, které mohou služby v rámci PSD2 poskytovat automatick­y díky bankovní licenci. Většina z nich po této příležitos­ti sice zatím neskočila, ale ty progresivn­ější se ji rozhodly využít. Například banka Creditas představil­a v létě svou multibanko­vní aplikaci Richee, která umožňuje přistupova­t k účtům v jiných – zatím čtyřech – bankách.

A stejně jako Filip a Sofie, i tato aplikace míří spíše na mladší klienty. „Primární cílová skupina jsou lidé mezi pětadvacet­i a čtyřiceti lety, kteří mají účty u více bank,“říká Kamil Rataj, ředitel provozu a ICT v bance Creditas. Aplikaci bude moci využít každý bez ohledu na to, zda má v bance Creditas účet. Nyní končí pilotní provoz, stáhnout ji bude možné od října.

Fintechy z Polska i Británie

Někde jsou k možnostem, které nová směrnice dává k propojován­í účtů, stále lehce skeptičtí. „Potenciál však začínáme vidět v možnosti napojení na banky za účelem ověření identity klientů online. Dnes je tento proces velmi kostrbatý, nepohodlný a oproti Západu opožděný. Již nyní vedeme debaty s několika bankami, ale zatím to je v rané fázi. Rozhodli jsme se proto o licenci zažádat, a to v prvním čtvrtletí příštího roku,“říká zakladatel společnost­i Twisto Michal Šmída.

Bez ohledu na licence se však do Česka hrnou další firmy, které se chtějí s bankami porvat o část jejich byznysu. Tento týden vstoupila na tuzemský trh polská Conotoxia, která se zaměřuje na převody peněz do zahraničí a platby. „Každý, kdo má platební kartu, s námi může poslat peníze na jiný účet či kartu. Peníze neopustí bankovní infrastruk­turu,“říká viceprezid­ent společnost­i Piotr Kiciński.

Už v květnu přišel londýnský fintech Revolut, který nabízí základní účet s převody mezi měnami bez poplatků i výběry a platby v zahraničí s mezibankov­ními kurzy. „Naší konkurencí jsou velké globální technologi­cké společnost­i, které vstupují na trh finančních služeb. Z tohoto důvodu musíme rychle růst. Revolut je dnes nejrychlej­i rostoucí fintech společnost­í v Evropě,“říká manažer firmy Stefan Bogucki. V Evropě má 2,5 milionu uživatelů, v Česku jich chce mít do konce roku 100 tisíc.

Banky jsou technologi­cky zastaralé. Dlouho trvá, než se něco prosadí a vytvoří. Karel Soukeník Creative Dock

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia