MF DNES

Dětem Země už D11 nevadí. Stavět se může v říjnu

-

Ekologické hnutí Děti Země stáhlo rozklad proti vydání stavebního povolení pro dálnici D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem. Je to výsledek dohody s Ředitelstv­ím silnic a dálnic (ŘSD) z konce srpna, které spolku vyšlo vstříc v devíti podmínkách. Stavbě už nic nebrání, začít se může na podzim.

Děti Země podaly rozklad proti úseku D11 u Hradce tři minuty před půlnocí 23. července, těsně před uplynutím lhůty pro napadení stavebního povolení z 27. června. Šlo přitom už o druhý pokus ze strany státu o získání povolení.

ŘSD nakonec uzavřelo s Dětmi Země 29. srpna kompromisn­í dohodu. Spolek se zavázal stáhnout rozklad do týdne, což učinil jen dvě minuty před vypršením lhůty.

Další krok je podle nich na ministru dopravy Danu Ťokovi, který by měl potvrdit stavební povolení. Podle spolku by tak stavba mohla začít možná už 2. října.

„Jelikož ŘSD v dohodě uznalo, že naše konkrétní návrhy v rozkladu na upřesnění podmínek pro výstavbu dálnice byly oprávněné, reálné a uskutečnit­elné a týkají se ochrany přírody a krajiny a veřejného zdraví, tak jsme přistoupil­i na stažení rozkladu, což umožní dřívější zahájení výstavby,“uvedl předseda hnutí Dětí Země Miroslav Patrik.

Podle něho je mimořádné, že spolek nepočkal na výsledek rozkladové­ho řízení. Silničáři se snažili dosáhnout stažení rozkladu, protože to byla nejrychlej­ší cesta ke stavbě dálnice. Hnutí Děti Země v něm původně žádalo přezkum všech více než 21 závazných stanovisek ze stavebního povolení, například intenzity hluku, ochrany dřevin při stavbě, termínu zemních prací a ochrany vodotečí.

„Chtěl bych, aby tento kompromis nebyl poslední a abychom dokázali podobné dohody nalézt i jinde,“řekl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa při společném brífinku s hnutím Děti Země koncem srpna.

Zda silničáři podmínky pro ochranu přírody plní, bude posuzovat společnost Natur Servis, která na stavbě zajišťuje ekologický dohled. Stavbaři budou muset například odchytávat vzácné obojživeln­íky a okolí staveniště nakonec rekultivov­at. Spolek o tom bude dostávat zprávy až do doby kolaudace.

Hnutí se zapojilo do povolovací­ho procesu i na navazující­m úseku dálnice z Předměřic do Smiřic, ale námitky tam nepodalo, stát tam získal stavební povolení za 1,5 roku. (tů)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia