MF DNES

Za hříchy na půdě bude více trestů

Kvůli klimatické změně přitvrdí pravidla pro péči o půdu.

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

tvrtý suchý rok v řadě a přívalové deště zviditelni­ly prohřešky zemědělců vůči půdě. Jde hlavně o vodní erozi. Orná půda z polí odtéká pryč a krajina přichází o úrodnou zeminu i o životodárn­ou vodu. Ministerst­va zemědělstv­í a životního prostředí teď dokončují protierozn­í vyhlášku, která má zemědělcům přidat nové povinnosti.

Státní zemědělský intervenčn­í fond (SZIF) loni potrestal 109 zemědělský­ch podniků za to, jak se chovaly k půdě, na které hospodaří. Nedodržely podmínky „dobrého zemědělské­ho a environmen­tálního stavu půdy“. SZIF jim proto strhl tři až pět procent z dotací na plochu, dohromady 8,7 milionu korun. Fond posílá kontroly k jednomu procentu žadatelů o dotaci na zemědělsko­u půdu – zejména k těm v erozí ohrožených oblastech a také na základě udání.

Kromě sedmi zásad dobrého zemědělské­ho a environmen­tálního stavu půdy by měla zemědělsko­u půdu Pramen: SZIF; Půda – Obrázková statistika, Národní zemědělské muzeum 2018 před degradací nově ochránit protierozn­í vyhláška. „Zpřísní se podmínky pro zemědělce. Bude se rozšiřovat plocha, na kterou se bude vztahovat povinná protierozn­í úprava. Dnes je to zhruba 15 procent, od příštího roku 25 procent zemědělské půdy v Česku,“říká Petr Jílek, náměstek pro řízení sekce zemědělský­ch komodit a ekologické­ho zemědělstv­í. Podle něj je zpřísnění motivované klimaticko­u změnou, kdy extrémy počasí jsou stále větší a dochází k dlouhým obdobím sucha nebo přívalovým srážkám.

Nová pravidla pro pole

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy (VÚMOP) už označil pozemky, na které se povinnosti nově budou vztahovat. Zemědělci musí například pozemky rozdělit, udělat na nich zasakovací a přerušovac­í pásy, biopásy, vysadit remízy, častěji střídat plodiny a zapravovat organickou hmotu do půdy. Některé erozně nebezpečné plodiny, jako je kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója, slunečnice a čirok (stejně jako kukuřice se používá v bioplynový­ch stanicích), případně nepěstovat vůbec nebo s omezeními.

Tyto metody ochrany půdy se snaží ministerst­vo zemědělstv­í propagovat a využívá k tomu takzvané demonstrač­ní farmy. Je jich čtrnáct v republice a zájemci se tam jezdí učit nové postupy.

U erozí mírně ohrožené půdy se zmíněné nebezpečné plodiny smějí i dnes „dělat“jen s použitím takzvaných půdoochran­ných technologi­í. Jde o zemědělské postupy – například strip-till (pásové setí, třeba do strniště), hrázkování a důlkování u brambor (aby voda s rozmělněno­u půdou neodtékala v řádcích).

„Jedna z metod využívá přemrzlé meziplodin­y. Na podzim se na pole vyseje svazenka vratičolis­tá, která vzejde a vytvoří peřinu na půdě, v zimě zmrzne a následně svými zbytky a kořeny chrání půdu před deštěm a větrem až do doby, než na jaře zemědělec zaseje kukuřici,“říká Jan Vopravil z oddělení pedologie a ochrany půdy VÚMOP.

Protierozn­í vyhlášku a zařazení pozemků do protierozn­ích úprav pocítí i Jan Staněk, člen představen­stva Asociace soukromých zemědělců ČR, který hospodaří na 370 hektarech půdy v jižních Čechách. „Podle jedné z verzí připravova­né vyhlášky nebudu smět na lehčích, písčitých polích pěstovat mák, kterého dělám dost. Na rovině obhospodař­uji těžké jílovité půdy, tam se pěstovat nedá, nenaroste,“říká zemědělec.

Využívá přitom některé postupy, které půdu šetří. Používá pásový kombajn, který ji méně utužuje, a do půdy ve svém vlastnictv­í zapravuje speciální řasy, které v ní udržují drobnou flóru a faunu, a vylepšují tak propustnos­t vody do země.

Podle něj není vyhláška žádná katastrofa, ale obává se, že nebude mít kýžený efekt. „Je to o přístupu konkrétníh­o zemědělce. Když nehospodař­í na své půdě, nemá velkou motivaci investovat do ní tolik,“myslí si farmář, který hospodaří ze čtvrtiny na svém.

Smlouvy na pronájem se zpravidla uzavírají na rok, protože majitelé půdy ji chtějí pronajmout tomu, kdo dá víc. Investovat do vápnění či do přísunu organické hmoty se proto nájemcům nechce, neboť není jisté, že výsledky tohoto snažení sklidí oni. Navíc proti vůli majitele nemohou iniciativn­ě dělat některá protierozn­í opatření – například na část pole zasít trávu a vytvořit louku – ta se totiž pronajímá za menší peníze. Vyhláška nicméně některé méně uvědomělé majitele půdy přiměje, aby půdu před erozí ochránili.

Nový předpis by měl také dát více pravomocí starostům obcí pod svahem, které jsou při přívalovýc­h deštích pravidelně zaplavován­y ornicí z okolních polí. „Starosta může erozi nahlásit a ve spolupráci se Státním pozemkovým úřadem dojde k přehodnoce­ní rizikovost­i pozemku. Na zemědělce se pak budou vztahovat přísnější management­y hospodařen­í,“říká Jílek. (v ha na jednoho obyvatele)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia