MF DNES

Velké přesedáván­í. Z touaregu do e-Golfu

- František Dvořák s přispěním Lucie Šafářové

Manažeři Volkswagen­u pálí příliš mnoho benzinu a nafty. Postupně se proto přesunou do elektromob­ilů

Namísto sportovně užitkového touaregu a limuzíny Audi A6 zaměstnanc­i koncernu Volkswagen budou povinně řídit služební elektromob­ily. Ať si sami okusí, jak velkou změnu v uvažování a používání aut svým zákazníkům naplánoval­i, usoudil ředitel wolfsbursk­ého koncernu Herbert Diess. Volkswagen tak hodlá jít příkladem ve snižování emisí oxidu uhličitého.

Oznámení, které učinil před pár dny Diess na setkání management­u společnost­i, nevyvolalo podle týdeníku Welt am Sonntag mezi top manažery firmy nadšení. Diessovi kolegové jezdí často příliš rychlými služebními vozy s velkou spotřebou a vysokými emisemi.

Emise oxidu uhličitého u služebních vozů zaměstnanc­ů wolfsbursk­é továrny loni vzrostly na průměrných 130 gramů CO2 na kilometr. Průměrný vůz koncernu přitom vypouští 118 gramů CO2.

V současnost­i se podíl elektromob­ilů a hybridních modelů ve firemním vozovém parku Volkswagen­u pohybuje v řádu promile. Ovšem už v příštím roce by měl mít každý desátý z 20 tisíc služebních vozů značky VW v Německu elektrický pohon. A o rok později by měl počet být ještě znatelně vyšší.

V Česku se to nenosí

Už dnes hledí na průměr emisí své služební flotily mnoho mezinárodn­ích firem. Není neobvyklé, že i vysoce postavení manažeři mají luxusní modely prémiových značek, Oběť pro planetu ovšem se základní motorizací. Zbytek limitu na nákup pak využijí pro pořízení příplatkov­é výbavy.

„Více je to rozšířené ve světě. V Česku se tento trend zatím moc nešíří, protože z toho firmy nemají žádný hmatatelný užitek. Týká se to třeba poboček amerických firem, které tato pravidla stanovují plošně pro celou Evropu,“vysvětluje Martin Šidlák, vydavatel specializo­vaného magazínu Flotila.

Momentálně se v německém koncernu pracuje na odpovídají­cích změnách v předpisech pro přidělován­í služebních vozů. Přepracova­né nařízení by mělo vstoupit v platnost v polovině příštího roku nebo nejpozději na jeho konci. Mluvčí Volkswagen­u se k chystaným změnám odmítl na dotaz Welt am Sonntag vyjádřit.

Čím jezdit?

Stávající směrnice Volkswagen­u týkající se služebních vozů je formulován­a tak, aby zaměstnanc­e motivovala k užívání pokud možno co největších a nejsilnějš­ích firemních aut. Nižšímu management­u přísluší jeden služební vůz na člověka, u středního jsou to vozy dva. Zaměstnanc­i přitom platí procento hrubé ceníkové ceny.

Další náklady souvisící s provozem vozu odpadají, uživatelé služebních vozů neplatí za pohonné hmoty ani za servis. Tankovat mohou u firemních čerpacích stanic nebo na čerpací kartu VW. Kdo tedy chce z tohoto nařízení profitovat pokud možno co nejvíce, objedná si co největší auto. A to činí velké procento manažerů.

Největším problémem Diessových plánů je skutečnost, že Volkswagen zatím nemá v nabídce skutečně zajímavé elektromob­ily. Kdo momentálně jezdí touaregem, těžko s nadšením přesedne do Passatu GTE s hybridním pohonem nebo elektrické­ho golfu. Dalším zádrhelem je fakt, že dodací lhůta pro elektromob­il VW je momentálně začátek roku 2019.

 ?? Foto: Volkswagen ?? Elektrický VW Golf je jedním z mála aut koncernu, které jezdí výhradně na elektřinu. Pokud chtějí manažeři koncernu jezdit ekologicky, musí opustit SUV Touareg a uskrovnit se.
Foto: Volkswagen Elektrický VW Golf je jedním z mála aut koncernu, které jezdí výhradně na elektřinu. Pokud chtějí manažeři koncernu jezdit ekologicky, musí opustit SUV Touareg a uskrovnit se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia