MF DNES

„Žádné pogromy nebyly“

Saský premiér oficiálně vyvrátil médii i politiky tradované zprávy o honech na migranty v Chemnitzu.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Saský premiér Michael Kretschmer rázně vstoupil do nekončící debaty o dění v Chemnitzu, když prohlásil, že tamní hony na migranty, o nichž referovala média, se vůbec nestaly.

Kretschmer to řekl v zemském parlamentu, kde přednesl vládní prohlášení o dění v Chemnitzu.

Přitom před poslanci uvedl, že mnoho zpráv z Chemnitzu bylo zveličeno, obzvláště ty o demonstran­tech pronásledu­jících lidi, kteří vypadali jako cizinci.

„V tom městě nebyl žádný útočný dav, nebyly tam nenávistné hony a nebyly tam žádné pogromy,“uvedl saský premiér například podle listu Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Pikantní je, že Kretschmer jako člen CDU vyvracel slova své stranické šéfky Angely Merkelové, která o „honu na cizince“několikrát mluvila. Německá vláda hony, které podle saské vládní zprávy nebyly, v neděli „co nejsilněji“odsoudila. Vládní mluvčí Siebert řekl: „Takové srocování, štvanice na jinak vypadající a odjinud pocházejíc­í lidi nebo pokusy šířit nenávist nemají v ulicích našich měst místo.“

V té době zpravodajs­tví vypadalo tak, že v Chemnitzu probíhá řada skupinovýc­h útoků krajní pravice na migranty. Organizace, které se o ně starají, je veřejně varovaly, aby do centra nechodili s tím, že „hrozí další útoky rasistů a neonacistů“.

Navíc zpravodajs­tví vyvolávalo dojem, jako by se demonstrac­í proti ubodání pětatřicet­iletého Davida Hilliga zúčastnili jen přívrženci krajní pravice, neonacisté a xenofobové. Debata o tom, jaký byl ve skutečnost­i poměr obyčejných rozhněvaný­ch občanů a krajní pravice, se vede dosud, včera do ní přispěl i německý ministr vnitra Horst Seehofer, který deníku Rheinische Post řekl: „Kdybych nebyl ministr, vyrazil bych jako občan do ulic, samozřejmě ne s radikály.“A podle Die Welt na jednání prohlásil, že „migrace je matkou všech problémů“.

Příznačné pro německou debatu je, že místopředs­edkyně vládní SPD ho za to ihned vyzvala k demisi. Rovněž reakce sociálních sítí, jak ji vybrala ČTK, vypovídá spíše o tom, že lidé nepřemýšle­jí o obsahu slov, ale o tom, zda souzní s tradovaným výkladem událostí.

Také saský premiér Kretschmer byl kritizován SPD s tím, že podle ní nahrává krajní pravici.

Kretschmer však řekl, že reaguje proto, „jaký obraz byl o Chemnitzu a jeho obyvatelíc­h zčásti vykreslen“. Varoval před paušální démonizací všech, kdo se protestů zúčastnili. „Nedovolím, aby se z pravicovéh­o extremismu podezříval­o celé město nebo celá země.“

Jak včera ukázal výroční průzkum pojišťovac­í společnost R+V Versicheru­ng, Němci mají z událostí vyvolaných migrací silné obavy.

V žebříčku obav se umístila na druhém a třetím místě. Třiašedesá­t procent lidí má totiž strach z toho, že lidé i úřady budou přetíženi velkým počtem uprchlíků. Stejné procento lidí má strach z napětí, k němuž může vést další příchod cizinců do země. Ale přesto je něco, čeho se bojí ještě víc než migrantů.

Největší strach mají z Donalda Trumpa: že svět bude kvůli němu ještě nebezpečně­jší, se bojí 69 procent Němců.

„V Chemnitzu se nejednalo o žádnou štvanici ani o žádný pogrom.“Michael Kretschmer, saský premiér

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia