MF DNES

Anonym: Trumpova administra­tiva se bouří

-

Krátce poté, co v USA vyšly „výbušné“výňatky z knihy novináře Boba Woodwarda, jež měly ukázat, jak děsný Trump je, přišel další úder.

List The New York Times (NYT) zveřejnil názorový článek, podle nějž v administra­tivě prezidenta Donalda Trumpa existuje skupina lidí, která se snaží hatit prezidento­vu agendu, aby ochránila demokratic­ké instituce. Autorem anonymního příspěvku je podle NYT „vysoce postavený“vládní úředník.

Trump označil zveřejnění článku za hanebnost, mluvčí Bílého domu neznámého autora označila za zbabělce a vyzvala jej, aby na svou funkci rezignoval. Zatím se však jen spekuluje, kdo by mohl autorem být. Jeden z „podezřelýc­h“, ministr zahraničí Mike Pompeo, už to důrazně popřel.

„Jsem součástí odporu uvnitř Trumpovy administra­tivy,“zní titulek článku. „Pracuji pro prezidenta, ale jako stejně smýšlející kolegové jsem přísahal, že budu hatit části jeho agendy a jeho nejhorší sklony,“napsal anonymní autor, podle kterého to lidé činí ve snaze ochránit demokratic­ké instituce do doby, než Trump opustí úřad.

Kořeny současného problému podle autorova příspěvku tkví v Trumpově „amorálnost­i“a „impulzivní­m“způsobu vedení. „V rámci administra­tivy funguje tichý odpor lidí, kteří se rozhodli postavit svou zemi na první místo,“stojí v závěru názorového článku.

List NYT označil zveřejnění příspěvku bez uvedení autora, jehož totožnost sám zná, za ojedinělý krok. „Domníváme se, že zveřejnit tento esej anonymně je jediný způsob, jak přinést našim čtenářům důležitý pohled,“napsal deník.

„Existuje skutečně takzvaný ‚vysoce postavený vládní úředník‘, nebo je to jen selhávajíc­í The New York Times se svým dalším vymyšleným zdrojem? Pokud skutečně ta zbabělá anonymní osoba existuje, The Times ji/jej musí okamžitě vydat vládě za účelem národní bezpečnost­i,“napsal prezident v jednom ze svých příspěvků na Twitteru. Ve třetím tweetu napsal, že vysušuje bažinu „a bažina se pokouší klást odpor“. „Nebojte se, vyhrajeme!“dodal Trump. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia