MF DNES

Čína „dává“60 miliard. Afričané stáli v pozoru

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Afričtí vůdci se tento týden přihrnuli do Pekingu v plné parádě a s nastaveným­i dlaněmi.

Rozkřiklo se totiž, že Čína bude „rozdávat“.

Zastoupeny byly všechny země černého kontinentu, mnohé svými vrcholnými představit­eli, s výjimkou jediné: Svazijska, posledního afrického spojence Tchaj-wanu, který tvrdošíjně odmítá Čínu uznat. Pozadu nechtěl zůstat ani kontroverz­ní súdánský vůdce Umar Bašír, kterého stíhá Mezinárodn­í trestní soud v Haagu.

Čínský prezident Si Ťin-pching na úvod Fóra o čínsko-africké spolupráci ohlásil nový balíček šedesáti miliard dolarů, které Čína hodlá poskytnout na rozvoj afrických zemí. Slíbil také odepsat část dluhu některých chudších afrických států. Potom už začalo přetahován­í o to, kdo, co a kolik dostane.

Potud vše vyhlíží téměř idylicky. Čína, velký přítel Afriky.

Afrika je zásadním cílem Pekingu a jeho iniciativy nové Hedvábné stezky, to je známo už delší dobu. Její přítomnost je velice viditelná, na rozdíl od západních zemí, které se donedávna do Afriky nijak zvlášť nehrnuly. Čínské finance proměnily černý kontinent v jedno obří staveniště – čínské firmy tam mohutně budují přístavy, letiště, dálnice, železnice, elektrárny, stadiony, moderní výškové budovy a další potřebnou infrastruk­turu.

Proč potom v poslední době čínské snažení vyvolává bouřlivé debaty a setkává se se silnou kritikou, a to nejen ze západních zemí, ale také přímo v Africe?

Řada ekonomů především upozorňuje na to, že africké země se čínskými půjčkami příliš zadlužují a že by měly být opatrnější. Mnohé z nich se totiž blíží dluhové pasti.

„Jen loni dosáhla hodnota nově podepsanýc­h čínských kontraktů v Africe 76,5 miliardy dolarů,“uvedl ekonom Jeremy Stevens z největší africké banky Standard Bank.

„Je to skvělý byznys především pro čínské společnost­i, zejména pro stavební firmy,“tvrdil pro stanici BBC ugandský ekonom Ramathan Ghoobi. V Africe, zejména v Keni a Tanzanii, ale i jinde, se také hodně mluví o tom, že Čína na kontinentu nejen bohatne a levně získává nerostné suroviny, ale zejména chce pomocí investic dostat tamní země pod svůj politický vliv. Peking čelí rovněž kritice, že africké projekty nerespektu­jí životní prostředí a že čínské podniky si často přivážejí vlastní dělníky a nevyužívaj­í domácí pracovní sílu.

Do Afriky nemíří jen velké čínské společnost­i, ale také desetitisí­ce obyčejných Číňanů v naději, že tam najdou lepší příležitos­ti. „Otevírají tam malé obchody s levným čínským zbožím, přičemž spousta afrických obchodníků není z nové konkurence nadšená,“tvrdil keňský ekonom David Owiro. Podle něho běžní Afričané z čínského angažmá nijak neprosperu­jí.

Někteří analytici přímo hovoří o tom, že z čínské strany jde o novou formu kolonialis­mu.

Čínské vedení takové úvahy dlouhodobě odráží. „Čínské investice nepřinášej­í žádné politické podmínky,“prohlásil na Fóru o čínsko-africké spolupráci Si Ťin-pching a dodal, že vyzval vedení čínských firem v Africe, aby dbalo na to, že jejich investice budou sloužit pro blaho místních obyvatel.

Mnozí jsou vůči této čínské nezištnost­i skeptičtí. Na druhou stranu je fakt, že čínský model má v Africe mnoho významných zastánců včetně například šéfa Africké rozvojové banky Akinwumiho Adesiny, někdejšího nigerijské­ho ministra zemědělstv­í.

„Řada lidí tady je z Číny nervózní, to však není můj případ. Myslím si, že Peking je přítelem Afriky,“řekl.

Čínská přítomnost v Africe je ve skutečnost­i daleko vrstevnatě­jší, nejde o pouhé drancování nerostných nalezišť. Peking především využívá obrovský kontinent jako testovací prostor pro své narůstajíc­í mezinárodn­í ambice.

Může si to dovolit. Přinejmenš­ím dosud totiž platí, že Čína sice potřebuje Afriku, ale Afrika Čínu ještě víc. Zvláště když Západ o ni až donedávna moc nestál.

 ?? Foto: Reuters ?? V Etiopii Čínští a místní dělníci na stavbě dálnice u Addis Abeby.
Foto: Reuters V Etiopii Čínští a místní dělníci na stavbě dálnice u Addis Abeby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia