MF DNES

Nechme tu příšeru už spát

Na pražské Letné má vzniknout centrum moderního umění, a ne muzeum totality. Stalin tam přece nemůže vzduch otravovat věčně.

- Bohumil Špaček editor MF DNES

Vždy, když hovořil soudruh Stalin, každý věděl, že má dávat sakra dobrý pozor.

Proto je potřeba zbystřit i dnes. Stalinův mocný hlas, pětašedesá­t let po tyranově smrti a šestapades­át let po odstřelení jeho pomníku na pražské Letné, totiž právě promlouvá do českých komunálníc­h voleb.

Vedení pražského magistrátu v rámci exploze předvolebn­í kreativity oprášilo několik let starý návrh, aby na místě, kde kdysi stával Stalinův obludný pomník, vzniklo centrum moderního umění.

V některých kruzích tím pražští radní způsobili takový poprask, jako kdyby tam navrhli postavit masokombin­át.

Lidé z organizace Post Bellum, která se věnuje mapování temných období českých dějin, totiž prosazují, aby „u Stalina“vzniklo muzeum totalitníc­h režimů. V čemž je podporují i někteří pražští opoziční politici. Ti tuto volební rukavici hozenou vedením magistrátu rádi zvedli. A námitky má i místní radnice městské části.

Řekněme to rovnou – Letná není téma, které by měla rozlouskno­ut radnice Prahy 7. Letná není holešovick­á náplavka. O Letnou se právem zajímají lidé v celé zemi. Vzpomeňme na emoce kolem Kaplického chobotnice. Komunisté věděli, proč toho Stalina postavili právě tam. Diskuse má být proto mnohem širší. Což už i je.

To, že Post Bellum prosazuje na Letnou muzeum totality, je zcela logické. Tahle organizace odvádí při zkoumání období nesvobody obdivuhodn­ou práci. A chce, aby byla vidět. Ostatně za pár týdnů zahajuje právě pod někdejším pomníkem výstavu k výročí vzniku republiky.

Přesto je nápad, aby u Stalina bylo trvalé muzeum totality, úplně vedle.

To místo je magické. Nikoli však proto, že tam kdysi dávno chvíli stála obluda. Ale svou romantično­stí. Za teplých letních večerů se tam shromažďuj­í stovky a stovky mladých lidí. Tuzemců i cizinců, v párech i v partách, s lahví či s jointem. I bez.

Těmhle lidem je nějaký dávný komunistic­ký režim srdečně lhostejný. A to je dobře. Obhájci neustálého připomínán­í hrůz totalitníh­o režimu zdůrazňují, že je to nutné pro poučení. Jinak se zase vrátí.

Dovolme si o tom pochybovat. Protože jaké je největší poučení z dějin? To, že se nikdy nikdo z ničeho nepoučil.

Proto je záměr, aby se na Stalina na Letné konečně zapomnělo a vzniklo tam něco, co bude oslavovat lidskou tvořivost, výborný. Volby nevolby. Tak to má v evropském městě být. Zejména v tak skvělém, jako je Praha.

Příšeru Stalina nechme už spát. Muzeum totality na Letné by znamenalo, že připomínka někdejší nesvobody bude jako temný mrak viset nad městem dál. Že jedním z pilířů české identity zůstane věčné naříkání, čím vším jsme si prošli. A jak krutě jsme byli schopni ubližovat jeden druhému. Tahle debata se nevede o ničem menším než o tom, jak dlouho ještě budeme „postkomuni­stický národ“.

A kdy už budeme prostě národ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia