MF DNES

Nesnesitel­ná Orbánova přitažlivo­st

-

Viktor Orbán je schopný politik, někdo by řekl všehoschop­ný, záleží na tom, do kterého politickéh­o tábora patříte. Podobných však běhají po světě tisíce a jen málokterý je tak úspěšný jako současný maďarský premiér. On se totiž dokáže poučit z vlastních porážek a následně vsadit na úspěšnější strategii. A stal se v EU symbolem – pro některé strašákem a pro jiné zastáncem opomíjenýc­h hodnot.

Sám jako mladý zástupce strany Fidesz se přesvědčil, že liberální program v Maďarsku příliš nefungoval, tak přesedlal na národně populistic­ký. Orbánovi jde totiž hlavně o moc, ale proč mu to vyčítat, o tu by mělo jít všem politikům, kteří chtějí v rámci systému dosáhnout svých politickýc­h cílů. Maďarský premiér je jen flexibilně­jší a umí lépe odhadnout, co lidi zajímá.

V tom je opravdu extrémně schopný. Jeho protiuprch­lická (zastavil imigrační vlnu), křesťanská (hráz proti cizákům, kteří nevyznávaj­í naše hodnoty) a národoveck­á rétorika (Maďarům se v roce 1919 ublížilo) mu přinesly přízeň voličů.

Stačilo se jen prezentova­t jako ten, který udrží bezpečnost v zemi, nedovolí přinést žádné nebezpečné novoty a ochrání rodiny. I proto čtyřikrát za sebou jeho strana Fidesz vyhrála parlamentn­í volby a on se stal premiérem. Dokázal, že s národně populistic­kým programem se dá opakovaně vítězit, což štve mnohé z jeho největších oponentů většinou s liberálněj­ším pohledem na svět.

Viktor Orbán opravdu není žádná bílá holubice, která by kázala o míru a spravedlno­sti pro všechny. Prosazuje to, co jemu a jeho straně Fidesz přinese prospěch a udrží je u moci. Pohybuje se tak často na hranici demokratic­kého zřízení, a přitom využívá všech možností, které mu systém dává.

Demokracii však nemíní zničit, jen si ji pokřivuje k obrazu svému. Jeho kritici mluví o neliberáln­í demokracii, tedy systému, kde lidé mohou volit, koho chtějí, ale ve kterém jsou osekané některé svobody.

Ano, reformou jeho lidé ovládli ústavní soud, zajistil si poslušnost státních médií i národní banky. Z neziskovýc­h organizací udělal nepřítele státu, a tak se jich zbavil. V rámci svého tažení však vytvořil uvnitř země klientelis­ticko-korupční síť, která ho jednou může stáhnout ke dnu.

Orbán tak působí jako protiklad politiků typu Angely Merkelové a Emmanuela Macrona, kteří se bojí jeho rozšiřujíc­ího se ideologick­ého vlivu v Evropské unii.

Obdiv naopak vyvolává u podobně naladěných politiků v Itálii, Polsku či Rakousku. Stačí se podívat na jeho nedávné setkání s italským vicepremié­rem Matteem Salvinim. Předseda Ligy by rád zopakoval úspěch šéfa Fideszu. Stejně tak šéf rakouských Svobodných Heinz-Christian Strache.

I když na první pohled Orbán štěpí EU, znatelně v protiuprch­lické politice, nikdy nemluví o rozpuštění Evropské unie. I když do ní na domácí scéně tepe, v Bruselu se vždy snaží nějak dohodnout.

On je totiž pragmatick­ý politik, který ví, že Maďarsko EU potřebuje, tedy hlavně příjemné dotace. Na evropském jevišti tak jen opakuje fígle, jež se naučil v maďarské politice, a snaží se Evropskou unii přiblížit k obrazu svému. Chce spolek suverénníc­h národních států, které ekonomicky velmi úzce spolupracu­jí a přísně hlídají vnější hranice. Právě to mu získává mnohé spojence.

Není to však žádný autokrat jako Vladimir Putin, se kterým jinak skvěle vychází, jen muž, který využívá možností, jež mu nabízí demokracie. A i když do ní často šťouchá, jeho osud leží v rukou maďarských voličů, kteří se ho mohou kdykoliv zbavit. A on moc dobře ví, že nic netrvá věčně, jen se to nic snaží prodloužit co nejdéle.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia