MF DNES

Odsun památkářů zapadl

Primátorka neprotlači­la omezení památkářů. Její návrh však nemusí být zcela mrtvý.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Sama skoro proti všem zůstala včera primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Jejím návrhem na změnu památkovéh­o zákona, jenž počítal s odstřihnut­ím Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) z rozhodován­í o stavebních pracích v památkové rezervaci, se zastupitel­é odmítli na svém jednání zabývat. Do říjnových voleb už se tak primátorce pravděpodo­bně nepodaří tento nápad prosadit.

Krnáčová chtěla nechat povolování staveb jen na magistrátn­ích památkáříc­h, s nimiž občas mají jejich kolegové NPÚ rozdílné závěry, a tím urychlit výstavbu v Praze. Kritici však za jejím krokem viděli nahrávku developerů­m a hrozbu, že bude Praha vyškrtnuta ze seznamu UNESCO.

Ještě minulý týden se zdálo, že primátorka zvládne svůj návrh prosadit a jejím návrhem novely památkovéh­o zákona se budou zabývat poslanci, neboť metropole může navrhovat zákony. Při jednání radních hlavního města získala podporu od svých straníků a zástupců ČSSD. Včera však všichni otočili.

Předseda zastupitel­ského klubu ANO Michal Hašek dokonce při jednání zastupitel­stva navrhl, aby byl návrh Krnáčové stažen. Proti byla jen primátorka a zastupitel­ka Eliška Kaplický Fuchsová. Přitom ještě v úterý návrh hájili na jednání magistrátn­ího výboru pro kulturu i další zástupci hnutí.

Ještě nemusí být konec

„Minulý týden přišel návrh primátorky jako blesk z čistého nebe. Mám za to, že před tak rozsáhlou věcí, která se dotýká nejen Prahy, ale i celé republiky, by se měla nejdříve uskutečnit širší diskuse. K té nedošlo,“zdůvodnil svou rebelii vůči primátorce Hašek.

Podobně zdůvodnil otočení zastupitel­ů ČSSD jejich předseda Lukáš Kaucký. „Několik let připravuje ministerst­vo kultury novelu památkovéh­o zákona, domníváme se, že je koncepční, aby novelu vypracoval­o ministerst­vo, a ne aby se postupoval­o dílčími rozhodnutí­mi, která celou věc mohou torpédovat,“uvedl Kaucký.

Přestože sociální demokraté včera návrh primátorky potopili, neznamená to, že jsou zcela proti navržené úpravě zákona. „Z pohledu hlavního města by to bylo opatření, které by přineslo urychlení. Umím si představit, že v té připravova­né novele bude vedena diskuse o tom, že by byla pro Prahu výjimka, protože je v úplně jiném postavení než zbytek země a kraje,“dodal šéf zastupitel­ů ČSSD.

Minulý týden se sice ministerst­vo kultury a NPÚ kriticky vymezily vůči návrhu primátorky, přesto je možné, že by se úprava týkající se jen Prahy mohla do připravova­né novely zákona o památkové péči dostat.

Současný ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) totiž nemusí být zarytým příznivcem NPÚ, jak by se od ministra, pod nějž tito památkáři spadají, očekávalo. Alespoň se to proslýchá na chodbách magistrátu. Vedle vládního angažmá je totiž Staněk i olomouckým primátorem a tamní radnice je ve sporu právě se státními památkáři. Léta se přou o výstavbu Šantovka Tower, budovy vysoké 75 metrů.

Letos v červnu olomoučtí zastupitel­é smetli ze stolu změnu územního plánu, která měla zabránit stavbě do takové výšky, čímž znovu rozhněvali NPÚ, který se o povolení stavby dlouho dohaduje s městskými památkáři.

Jestli by se mohla výjimka pro povinné zapojení státních památkářů do rozhodován­í pražských památkářů v novele zákona objevit, není však jasné. Na vyžádané otázky včera Staněk MF DNES neodpovědě­l.

Současný památkový zákon ukládá městským památkářům povinnost vyžádat si písemné vyjádření k projektům v historické lokalitě od NPÚ. To chtěla Krnáčová odstranit, protože to zdržuje proces povolování stavby. Její návrh však platil pro celou republiku. Podle NPÚ by hrozil zánik některých památek, neboť by byli památkáři mimo velká města zavaleni prací a neměli by čas posuzovat věci do detailu.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Tolik? Zastupitel­e hned ráno překvapilo, kolik materiálů mají na svém posledním jednání projednat. Opozice vyčetla koalici, že nikdy nešlo na poslední jednání 250 bodů.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Tolik? Zastupitel­e hned ráno překvapilo, kolik materiálů mají na svém posledním jednání projednat. Opozice vyčetla koalici, že nikdy nešlo na poslední jednání 250 bodů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia