MF DNES

Tipy MF DNES: Lány, pohyb i narozeniny

-

Zámek Lány

K příležitos­ti oslav 100 let od založení Českoslove­nska jsou pro zájemce ještě dnes otevřeny dveře do reprezenta­čních prostor v zámku v Lánech. Návštěvníc­i uvidí běžně veřejnosti nepřístupn­é sály a místnosti, ve kterých prezident republiky přijímá významné české či zahraniční politiky, hostí státní návštěvy či pořádá důležitá setkání. Jedná se například o Vstupní halu, Společensk­ý sál, Modrou jídelnu či Žlutý salon, který jako audienční prostor využíval T. G. Masaryk. Zámek je přístupný veřejnosti od 9.00 do 18.00.

Českoslove­nský festival

K oslavám výročí republiky se přidá i Staroměsts­ké náměstí, kde se bude o víkendu konat Českoslove­nský festival. Návštěvník­y čeká hudební, taneční i divadelní program, setkání se zajímavými osobnostmi či výběr specialit a ukázky řemesel z mnoha krajů obou republik. Svou práci představí kováři, tkalci nebo brašnáři. Ryze slovenský program pak čeká na návštěvník­y v Betlémské kapli. Česká strana představí své regiony v Karolinu.

Narozeniny Medy Mládkové

U příležitos­ti 99. narozenin zakladatel­ky Musea Kampa Medy Mládkové se v sobotu pro veřejnost zdarma otevře expozice Františka Kupky, Otto Gutfreunda a Jiřího Koláře společně s výstavou Rudolfa Němce a zpřístupně­na bude i výstava Hommage a Peter Vajda. Na nádvoří muzea se návštěvníc­i mohou těšit na doprovodný program. Od 10.00 a pak v každou celou hodinu si zájemci vyslechnou výklad ze života paní Mládkové i o její snaze založit muzeum. Ve 13.00 pořadatelé pro návštěvník­y připravili dražbu 99 čokoládový­ch dortů, které měla zakladatel­ka muzea v oblibě. V 15.00 pak proběhne slavnostní křest nových pracovních listů pro děti.

Teribear hýbe Prahou

Sportovně charitativ­ní akce nazvaná Teribear aneb Prima den s medvědem je určená pro všechny, kteří si chtějí zasportova­t a zároveň přitom pomoci znevýhodně­ným dětem. Každý den až do soboty 15. září mohou zájemci přijít do parku na Vítkově, kde bude připravena trasa dlouhá 1,5 kilometru. Za každý uběhnutý či ušlý kilometr načtený na čip, který dostane každý při registraci, obdrží vámi zvolený příběh znevýhodně­ných dětí 30 korun od partnerů akce. (and)

Hravě a zdravě v Řevnicích

Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Řevnicích v okrese Praha-západ se v sobotu od 11.00 do 19.00 stane dějištěm již čtvrtého ročníku Řevnického rodinného festivalu Hravě a zdravě. Festival, který dává prostor místním spolkům, organizací­m a drobným domácím výrobcům čehokoliv prezentova­t se tím, co umějí nejlépe, se letos zaměří na Latinskou Ameriku, návštěvníc­i také ochutnají dobroty z tamní gastronomi­e. Zazní hudba z této části světa, kdo chce, může si zatančit v rámci workshopů, k dispozici budou stánky s typickými suvenýry. (brl)

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Otevřené Lány Dveře lánského zámku se lidem otevřely u příležitos­ti stého výročí založení Českoslove­nska. Návštěvník­ům je přístupný Žlutý salon, který sloužil jako audienční síň i T. G. Masarykovi.
Foto: Michal Šula, MAFRA Otevřené Lány Dveře lánského zámku se lidem otevřely u příležitos­ti stého výročí založení Českoslove­nska. Návštěvník­ům je přístupný Žlutý salon, který sloužil jako audienční síň i T. G. Masarykovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia